Copilul dependent de mamă. Ce să faci când copilul nu se desparte de tine

Copilul dependent de mamă este copilul care nu poate sta fără aceasta. Ce e de făcut când copilul nu se desparte de mama lui? Legătura care unește un copil cu mama lui este una profundă, complexă și minunat de bogată. Mai ales atunci când vorbim despre copii foarte mici, care manifestă un atașament excesiv față de mama lor.

 

Această relație atât de angajată și puternică între mamă și copil este de fapt, o relație sănătoasă, în special în primii ani de viață ai copilului. Ambii simt nevoia de a fi în contact strâns. Este o nevoie naturală înnăscută.

În timp ce copilul crește, este important ca și legătura dintre acesta și mama lui să evolueze și să devină mai matură. Acest pas este necesar pentru o creștere sănătoasă a copilului, dar este adesea experimentat mai ales de către mamă într-un mod obositor și negativ. Și tocmai din acest motiv, uneori, mamele tind să amâne cât mai mult acest pas de creștere. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive:

  • mama se poate simți vinovată că nu mai joacă acel rol omniprezent;
  • sau dacă are o poveste din trecut marcată de abandonări sau, pe de altă parte, de îngrijitori prezenți peste măsură în viața ei.

Copilul dependent de mamă. Când trebuie să înceapă detașarea copilului de mamă

La un moment dat, copilul este gata să trăiască o parte a zilei fără mamă și aceasta este o parte bună și sănătoasă. Deoarece această necesitate subliniază nevoia de a explora lumea și figurile străine, altele decât cea a mamei. Cu toate acestea, nu există o vârstă egală pentru toți copiii, pentru această schimbare. Fiecare copil se bazează pe legătura cu familia sa, pe caracterul său și pe modul său de viață.

În general, până la vârsta de trei ani va continua să experimenteze schimbări de viață. Care îl vor determina să exploreze lumea și să se întoarcă la mama sa pentru a căuta reasigurare. După trei ani, el va fi dobândit o astfel de securitate și o bună cunoaștere a lumii care îl va face independent în timpul vieții, fără figura mamei. Copilul, mai ales dacă este foarte mic, pentru a se detașa de figura maternă, are nevoie de alți îngrijitori importanți pentru el și care îl fac să se simtă sigur și protejat. Aceștia pot fi: bunicii, profesorii, mătușile sau bonele. El are nevoie de încurajare.

Copilul dependent de mamă. Când atașamentul față de mamă este excesiv, ce să faci?

Se poate întâmpla ca atașamentul față de mamă să fie atât de puternic, încât copilul să nu se poată separa de ea. Și să trăiască absența ei ca pe o dramă fără sfârșit. Acest lucru se întâmplă deoarece copilul nu a obținut suficientă încredere în sine și în îngrijitorii care îi vor înlocui pe mama. În aceste cazuri, este util ca mama să fie ajutată să dezvolte detașarea de propriul copil. Poate să o facă prin exerciții simple de zi cu zi, care să îi permită să fie acolo, dar în același timp să se detașeze încet, desprinzându-l de mână. În consecință, copilul poate înțelege că poate trăi fără mama sa.

Copilul dependent de mamă. Iată câteva exerciții pentru a te detașa de el:

Să-i dai copilului, potrivit abilităților sale, mici sarcini care îl pot face să se simtă apreciat și pe care nu le-a experimentat niciodată. Este o modalitate importantă de a-i oferi încredere și de a-l face să înțeleagă că devine mare.

Poți începe să fii absentă pentru perioade scurte de timp, lăsând tatălui grija copilului sau unei persoane de încredere.

Momentul de seară, când cel mic merge la culcare este un fel de detașare a ta față de el deoarece, chiar dacă dormiți împreună sau sunteți vecini cu patul, nu sunteți complet conectați unul la celălalt. Atenția acordată acestui moment de detașare este importantă pentru gestionarea momentelor de detașare zilnice. E recomandat să creezi ritualuri care pot fi apoi repetate în mod similar și în timpul zilei.

Copilul dependent de mamă. Erori de evitat

Erori pe care trebuie să le eviți:

  • Să nu-l saluți, să nu-ți iei la revedere de la copil, de frica de a-l răni și să pleci în timp ce este distras de joacă. În felul acesta se va simți trădat. Este important să-l saluți cu fermitate și seninătate, folosind cuvinte simple și directe. Să-i spui clar că vei lipsi puțin, dar te vei întoarce repede la el.
  • Folosirea șantajului sau pedepsirea copilului dacă nu vrea să se despartă de tine. În acest mod el va trăi acest moment într-un mod distructiv.
  • Să fii ghidată de strigătele sale și opozițiile sale, aducând neliniște și nervozitate în plus momentului de despărțire.

Ca orice schimbare importantă, și asta are nevoie de calm, răbdare și timp. Acestea sunt cele trei ingrediente principale care disting fiecare etapă de creștere.

My title page contents