Bullyingul asupra copiilor poate duce la suicid. Cum să previi această situație?

Știai că bullyingul asupra copiilor poate duce la suicid? Cum îl poți recunoaște? Și mai presus de toate, cum trebuie să te comporți, pentru a preveni și a combate agresiunea asupra copilului? Bullyingul trebuie recunoscut și combătut. Specialiștii ne avertizează că este greșit să credem că este doar o fază de creștere. Dimpotrivă, reprezintă un fenomen social grav, care este în continuă creștere și amplificat de rețelele sociale, care în multe cazuri devin locul preferat de defăimare și jignire.

Bullyingul afectează, în principal, copiii și tinerii (atât băieți, cât și fete) cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Se caracterizează prin provocări verbale și fizice și violență comise în jurul aceluiași subiect și pentru o perioadă de timp mai mult sau mai puțin prelungită. Când o glumă sau o batjocură devine persistentă constant și prelungită, de natură să afecteze viața de zi cu zi a copiilor și tinerilor, vorbim despre agresiune. Fenomen caracterizat de violență fizică și verbală, cu repercusiuni puternice.

Caracteristicile bullyingului

  • Printre comportamentele care pot fi identificate ca agresiuni se numără: amenințări, insulte, lovituri de pumn, defăimare, bruscare, furt, ridiculizare de natură rasistă sau religioasă, marginalizare etc.;
  • Actele de agresiune sunt comise în timp, în detrimentul aceleiași persoane;
  • Bullyingul este asociat cu tentative de sinucidere crescute în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Victimele agresate riscă mai mult să se sinucidă. Potrivit noii cercetări apărute în Jurnalul Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, adolescenții victime ale agresiunii sunt supuși unui risc crescut de sinucidere de aproximativ trei ori mai mare. „La nivel global, aproximativ 67.000 de adolescenți mor în fiecare an din cauza suicidului.”, declară Ai Koyanagi, cercetător la Parc Sanitari din Sant Joan de Deu, Barcelona și autor principal al studiului.

Bullyingul asupra copiilor poate duce la suicid. Adolescenții care sunt agresați sunt mai tentați să se sinucidă decât restul

  • Studiul a folosit date colectate la nivel național în 48 de țări de Organizația Mondială a Sănătății. Un set care include răspunsuri la sondaje efectuate la 134.229 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani;
  • Cercetătorii au descoperit că adolescenții care au fost agresați au fost de trei ori mai predispuși să raporteze că au încercat să se sinucidă, decât adolescenții care au declarat că nu au fost agresați;
  • 30% dintre adolescenții analizați au fost agresați în cele 30 de zile anterioare sondajului.

Două tipuri de agresiune

Există două tipuri de agresiune, directă și indirectă. Prima categorie include acele manifestări de violență, infracțiune, denigrare și calomnie direct asupra victimei alese, în timp ce al doilea tip include acele forme de atac indirect, cum ar fi izolarea victimei. Indiferent de tipul de agresiune, acest fenomen este grav și potențial periculos pentru efectele asupra psihicului persoanei implicate. Din acest motiv este esențial să îl recunoști înainte de a fi prea târziu și să îl raportezi imediat autorităților competente.

Bullyingul asupra copiilor poate duce la suicid. Semnele nu trebuie subestimate

Copiii care sunt victime ale agresiunii nu raportează acest fapt decât rar. Pe de o parte de frică, pe de alta pentru că au tendința de a minimiza ceea ce s-a întâmplat justificând făptașii și chiar mergând până acolo încât să considere că au meritat acuzațiile aduse împotriva lor.

Dacă copilul manifestă una sau mai multe dintre următoarele tulburări, stai de vorbă cu el, încercând să afli mai multe detalii: tulburări psihosomatice, izolare, dureri frecvente de cap sau de burtă, depresie, scăderea performanței școlare etc.

În orice caz, nu subestima niciodată aceste semne și nu-ți lăsa niciodată copilul singur să se confrunte cu orice fel de problemă.

Iată câteva semne suplimentare care te pot ajuta să recunoști problema:

  • brusc copilul tău nu mai vrea să meargă la școală și nu vrea să fie însoțit;
  • brusc copilul tău apare schimbat, mai introvertit și izolat de prietenii săi;
  • descoperi zgârieturi, și vânătăi pe corp.

Consecințele bullyingului. Bullyingul asupra copiilor poate duce la suicid

Victima agresiunii se poate confrunta cu consecințe grave. În special la nivel psihologic, aducând cu ele o traumă greu de înlăturat. Frica, depresia, anxietatea, disconfortul fizic, tulburările de somn, stima de sine scăzută, scăderea performanței academice sunt doar câteva dintre efectele devastatoare pe care le poate experimenta cineva care este agresat.

Cum să-ți ajuți copilul

Dacă bănuiești sau chiar ești sigur că al tău copil este o victimă a agresorilor, fă tot posibilul pentru a nu-l face să se simtă niciodată singur. Raportează acest fapt autorităților. Încearcă să-l liniștești, explicându-i că nu este un caz izolat. Și, mai presus de toate, nu-l încuraja să răspundă spre intimidare. Învață-l mai degrabă câteva mișcări pentru a se apăra, cum ar fi evitarea locurilor izolate, atât în ​​interiorul școlii, cât și în drum spre casă și să se arate cât mai indiferent posibil față de orice provocare, adevărata armă împotriva agresorilor.

Ia legătura cu profesorii copilul, expunându-le situația și asigurându-te că îi monitorizează pe cei identificați ca fiind agresori. Școala este locul ales pentru agresori. Este esențial să existe o cooperare între părinți și profesori. Dacă un părinte își bănuiește copilul că este victimă sau autor al agresiunii, ar trebui să discute imediat acest lucru cu profesorii. La fel, dacă un profesor devine conștient de agresiune, el ar trebui să convoace imediat părinții. Atât cei ai agresorului, cât și ai victimei. Și să studieze împreună o strategie prin care să pună capăt oricărui abuz.

În cele din urmă, dacă copilul a fost agresat și observi repercusiuni psihologice semnificative asupra acestuia, ar putea fi necesar să te adresezi unui psiholog .

 

My title page contents