Sporturi de iarnă pentru copii. Ce să alegi?

Descoperă cele mai bune sporturi de iarnă pentru copii adecvate fiecărei vârste! Iarna ne oferă multe oportunități de a petrece timp liber departe de casă, într-un mod sănătos și distractiv. De fapt, există mai multe sporturi pe care copiii le-ar putea practica pe gheață sau pe zăpadă.

De la patinaj la hochei, iată o listă de sporturi pur de iarnă potrivite în special copiilor, care pot fi practicate chiar în aer liber.

Ce sporturi de iarnă pentru copii să alegi? La ce vârstă pot copiii să le încerce?

1. Patinaj

Patinajul este un sport potrivit atât pentru băieți cât și pentru fete și poate fi practicat deja la vârsta preșcolară, începând de la 4/5 ani. Chiar mai sigur la 6 ani, când cei mici și-au consolidat simțul echilibrului și al coordonării. De altfel, vârsta la care copiii pot învăța rapid tehnicile acestui sport și pot marca evoluții pline de satisfacții.

Patinajul este un sport care presupune mult angajament, dar care știe să ofere satisfacții și mulțumiri chiar dacă, căderile sunt la ordinea zilei. Patinajul necesită dexteritate și îndemânare și implică un consum destul de mare de energie. Desfășurat într-un mediu rece, patinajul forțează organismul să se termoregleze. Deci este sportul perfect pentru copiii supraponderali, care astfel reușesc să slăbească destul de repede.

În plus, este excelent pentru a-i ajuta pe bebelușii aflați în mișcare să își canalizeze energia exuberantă în mișcări coordonate. Beneficiile pe care patinajul le aduce la nivel fizic sunt multe și mai presus de toate implică: inima, plămânii, sistemul circulator, muşchii.

Patinajul:

  • Întărește mușchii abdomenului și ai membrelor inferioare;
  • Îmbunătățește echilibrul și coordonarea mișcărilor;
  • Crește stima de sine;
  • Îmbunătățește reflexele;
  • Îmbunătățește funcția respiratorie;
  • E bine pentru inimă.

Este de fapt un sport revigorant, care îmbunătățește regularitatea bătăilor inimii și ventilează mai bine plămânii. Din punct de vedere psihologic, îi ajută pe copii să-și îmbunătățească stima de sine și să depășească nesiguranța.

2. Hochei pe gheață

Hocheiul are aceleași beneficii ca patinajul pe gheață, dar cu avantajele psihologice suplimentare ale tuturor sporturilor de echipă. Hocheiul poate fi început în jurul vârstei de 6 ani și este perfect pentru copiii supraponderali, deoarece îi ajută să consume multă energie și să slăbească rapid. În plus, favorizează dezvoltarea echilibrului și coordonării dintre membrele inferioare și superioare.

Pentru copii este important să nu înceapă practicarea acestui sport prea devreme, deoarece hocheiul necesită nu numai capacitatea de a înțelege și de a aplica reguli destul de complicate, ci și o pregătire atletică adecvată.

Este un sport care aduce numeroase beneficii (îmbunătățește metabolismul, dezvoltă mușchii picioarelor, dar și ai brațelor, îmbunătățește respirația și coordonarea mișcărilor).

3. Schi – unul dintre cele mai practicate sporturi de iarnă pentru copii

Schiul este sportul de iarnă prin excelență. Este o activitate sportivă care poate fi începută chiar de la o vârstă fragedă (de la 18 luni), dacă copilul este învățat corespunzator activitatea motorie de alunecare. Mai des, schiul alpin este practicat de la 3/4 ani (simțul echilibrului este încă în curs de dezvoltare). În jurul vârstei de 6 ani însă, cu un simț al echilibrului mai matur și abilități mai mari de coordonare motrică, copiii pot începe să alunece sub îndrumarea unui profesor.

Schiul este un sport care stimulează o dezvoltare echilibrată a corpului. De asemenea, este foarte util pentru coordonarea mișcărilor (de asemenea, este foarte distractiv). Este într-adevăr esențial ca cei mici să învețe să depășească căderile, fără a le trăi ca pe un eșec (sunt inevitabile chiar și pentru cei mai experimentați schiori) și să se obișnuiască cu temperaturile scăzute.

De asemenea, este important pentru copil să învețe cum să facă mișcările potrivite în timpul schiatului. Unul dintre cele mai mari avantaje ale schiului este că se practică la munte, unde aerul pur este un adevărat panaceu pentru sistemul imunitar. În plus, îi ajută pe copii să dobândească dexteritate motrică, echilibru, forță și viteză. La nivel psihologic, acest sport este extrem de plin de satisfacții, deoarece dezvoltă stima de sine și curajul.

4. Snowboard

Este un sport foarte popular pentru adolescenți, deoarece este distractiv. Potrivit experților, implică mișcări mai puțin complexe și mai intuitive. În general, vârsta indicată pentru începere este cea de 7-8 ani și are aceleași avantaje fizice și psihologice ca schiul.

Snowboarding -ul atrage foarte mult copiii. Primele lecții, când copilul începe de la o vârstă fragedă (4/5 ani), trebuie ținute sub forma unui joc, pentru a-l încuraja pe cel mic să se familiarizeze cu vehiculul și să înțeleagă cum să-l folosească în echilibru. Dacă îi plac exercițiile și lecțiile, copilul va învăța și îl va urma pe instructor.

Beneficiile? Este bun pentru inimă, dezvoltă echilibrul și mușchii (în special ai membrelor inferioare), îmbunătățește respirația, coordonarea și echilibrul și, mai ales, oferă multă distracție!

5. Săniuş

Săniușul este o alternativă care nu necesită abilități mari, care poate fi practicat atât de tineri cât și de adulți. Este o activitate sportivă foarte distractivă.

Există pârtii special create, de diferite grade de dificultate. Pentru copiii mai mici, este mai bine să coboare la vale în compania unui adult. Nu sunt necesare abilități speciale, în afară de a ști să conduci și să abordezi corect curbele.

My title page contents