Minciuna la copii. De ce spun copiii minciuni?

Minciuna la copii

Copiii voștri spun minciuni? Nu este nevoie să vă faceți griji, deoarece este un semn al unei inteligențe puternice și al unei dezvoltări cognitive corecte, spun specialiștii.

Acesta este rezultatul unui studiu canadian de la Universitatea Toronto, potrivit căruia chiar și cei mai mari mincinoși au doar doi ani. Într-adevăr, pentru a putea spune în mod coerent o minciună fără a ne da de gol, nu numai că avem nevoie de imaginație, ci și de a elabora un raționament complex și de a ne ascuți inteligența.

În fața primei povești imaginare, adulții nu reacționează cu amuzament și neîncredere. Apoi, în timp, încep să-și facă griji și se întreabă cum ar putea interveni pentru ca un astfel de comportament al copilului să nu devină un obicei pe termen lung. Dincolo de situații patologice, cu toate acestea, cel mic nu devine neapărat un mincinos la vârsta adultă. Pentru că numai la vârsta școlară copilul va începe să dezvolte o judecată morală. Și va realiza ce e un adevăr și ce e o minciună periculoasă.

De ce copiii spun minciuni?

Conform specialiștilor, este normal ca minorii să mintă. Este aproape o tendință naturală și spontană, chiar dacă nu putem vorbi mereu despre minciuni reale. Micul îngeraș al familiei învață de la o vârstă fragedă, să „manipuleze” adulții. Și să adopte comportamente care să-l facă să obțină ceea ce dorește. Știe cum să atragă atenția, să protesteze sau să fie răsfățat. El învață, de asemenea, cum să se uite în ochii părinților: ascunde partea rea și se ferește să spună lucruri care i-ar dezamăgi pe părinți. Practic, el învață să spună ceea ce părinților le place să audă.

Copiii mai mici, cu toate acestea, trăiesc într-un fel de lume magică, în cazul în care nu există nici o limită clară între fantezie, joc și realitate. Descriu adesea lucrurile așa cum ar vrea să fie în realitate, sau așa cum le văd ei. Prin urmare, nu îi putem acuza de minciună atunci când se joacă jocuri simbolice și de simulare, în care pretind că sunt altcineva. Sau când spun că vorbesc cu prietenul lor imaginar. Acest tip de jocuri, de fapt, învață copilul să crească, să experimenteze și să-și exercite îndemânarea și imaginația.

Cum să vă comportați în fața minciunilor copiilor?

  1. Prima regulă este să dați un bun exemplu și să-i spuneți copilului cât de important este ca întotdeauna să spună adevărul, să se încreadă în ceilalți și să merite încrederea altora. Dacă părinții recurg la minciuni mici și mari, chiar și pentru a evita întrebări jenante, chiar și copilul se va simți îndreptățit să facă acest lucru.
  2. Este important să-i învățați pe copii că trebuie să își asume responsabilități. Că a spune adevărul aduce satisfacții și e cel mai simplu mod de a acționa.
  3. Ca părinte, chiar dacă știi că minte copilul, întotdeauna e mai bine să nu-ți pierzi temperamentul. Să rămâi calm și liniștit. Adesea, acuzarea copilului de minciună, de furie și de agresiune îi servesc numai pentru a-l face să tacă în sine. Și, prin urmare, este contraproductiv. Pentru părinți și educatori, în general, este important să încerce să afle motivația și starea de spirit care aduce copilul în punctul de a spune minciuni. Chiar și minciuna comunică ceva important. Și de multe ori necesită doar o atenție pentru a descoperi ce se află dincolo de aceasta.

Cum să împiedicați copiii să spună minciuni?

Pentru a evita minciuna la copii, prin urmare, părinții trebuie să lucreze în primul rând cu ei înșiși. Și cu propriile reacții legate de anumite situații care îl pot îngrijora pe copil. De exemplu, o notă proastă la școală, un obiect spart sau orice glumă .

Prin dialog și exemple de personaje din povești: ex. Pinocchio. Totul adaptat vârstei.

 

 

My title page contents