Metode prin care convingi copilul să mănânce

Ești tu 100% sigură că nu există metode prin care convingi copilul să mănânce și că ești victima încăpățânării lui? Mesele zilnice au devenit adevărate probe de rezistență a nervilor? Calmează-te și hai să cautăm soluții.

Cumperi cele mai bune și mai proaspete ingrediente, stai cu orele în bucătărie preparând pentru cel mic tot felul de bunătăți și cu toate astea el îți ignoră toate eforturile. N-au funcționat nici promisiunile, nici pedepsele de genul ”azi nu mai mergem la leagăne”. Da, știm, e frustrant… Poate că este timpul să iei în considerare câteva sugestii și metode prin care convingi copilul să mănânce.

Dă-i să mănânce când chiar îi este foame

Te-ai gândit că poate copilului nu îi este foame când vrei tu să-i servești masa? Până la urmă este dreptul lui, să fim serioși. Mai ales dacă îi permiți să ciugulească între mese tot felul de gustări gen biscuiți, napolitane, sticksuri. Așteaptă să i se facă foame cu adevărat. Fie îți va cere singur ceva de mâncare, fie îți vei da cu ușurință seama că… îl rod șoriceii la burtică.

Porții mici, farfurii vesele

Nu zâmbi, să știi că aceste lucruri chiar contează! Un castronel sau o farfurie cu personajul preferat din desenele animate poate face minuni. Pe când o farfurie albă, mare, din care mâncați voi, adulții, plină-ochi, poate fi de-a dreptul descurajantă.

Superputerile supelor-cremă

Poate că puștiul tău nu agreează ciorbița din motive numai de el știute. Dar supele-cremă sunt, în general, acceptate de copii pentru că sunt dulcege la gust. Chiar dacă nu mănâncă și felul doi, o supă-cremă îi va furniza necesarul de vitamine și proteine, așa că poți fi liniștită. Pasează cărnița în blender și ”ascunde-o” în supa-cremă, pentru orice eventualitate.

Mâncare cu imaginație

Degeaba încerci tu să-l convingi că mămăliguța cu brânzică și ou este foarte bună, dacă în farfurie arată ca mortarul pentru zidărie. Dar dacă cele două jumătăți de ou, dichisite cu câte un cub de brânză, vor întruchipa două bărcuțe care plutesc pe o mare lună plină de mămăligă… Creează povești din mâncare și cuvinte. Îi fascinează pe pitici!

Forme și culori

Copiilor le plac culorile, doar știi asta! Atunci de ce să nu te folosești de ele și în farfurie? Dacă nu-i plac fructele și legumele așa cum sunt ele naturale, taie-le în cele mai diverse forme, combină-le și montează-le ingenios. Pe bețe de frigărui sunt de-a dreptul irezistibile!

Metode prin care convingi copilul să mănânce există, ele trebuie doar căutate, adaptate și aplicate. Una tot trebuie să funcționeze, până la urma-urmei!

My title page contents