Calciu în sarcină. De ce este important acest mineral în sarcină?

Calciu în sarcină

Calciul este esențial pentru un schelet sănătos și nu doar atât. Calciul este implicat în buna funcționare a tuturor mecanismelor dintr-un organism sănătos. În cazul femeilor, mai ales în perioada sarcinii, calciul este unul dintre cei mai importanți nutrienți.

 

Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, a dinților, a pielii, inimii, mușchilor, terminațiilor nervoase, dar și pentru coagularea corectă a sângelui.

De ce este important calciul în timpul sarcinii?

Calciul este cel mai prezent mineral în corpul uman, astfel încât este ușor să ne imaginăm cât de important este pentru noi. Corpul nostru nu este capabil să-l producă singur, așa că trebuie să-i asigurăm necesarul de calciu prin hrană.

dietă variată și echilibrată este, în general, capabilă să acopere această nevoie. Însă, în cazul unei sarcini, trebuie acordată o atenție deosebită. În primul rând, pentru că este nevoie de un aport mai mare de calciu, deoarece chiar și copilul are nevoie de calciu să crească. În al doilea rând, pentru că o deficiență de calciu ar putea cauza prejudicii grave dezvoltării fătului, dar și sănătății mamei.

Sfaturi pentru o dietă sănătoasă în timpul sarcinii

Experții recomandă administrarea a 1200 mg de calciu în timpul sarcinii. O cantitate care poate fi ușor atinsă consumând zilnic:

  • o porție de lapte parțial degresat (200 ml);
  • un iaurt (125 g);
  • o porție mică de parmezan (10 g);
  • împreună cu o dietă variată și echilibrată, bogată în fructe și legume;
  • însoțită de cel puțin 2 litri de apă bogată în calciu.

Dacă viitoarea mamă are intoleranță la lactoză…

Există lapte fără lactoză, care conține aceeași cantitate de calciu ca laptele „normal”. Iaurtul și brânzeturile bine maturate, de orice fel, pot fi consumate fără probleme chiar și de cei care suferă de intoleranță la lactoză. Cazul este diferit pentru cei care suferă de o alergie la lapte. Sau pentru cei care exclud această hrană prin alegere.

Sarcina și osteopenia

deficiență de calciu poate crește riscul de preeclampsie, naștere prematură și osteopenie, adică demineralizarea osoasă în cazul viitoarei mame, cu risc crescut de rupere a oaselor (fracturi).

Alimente bogate în calciu

Iată categoriile de alimente, non-lactate, care conțin mai mult calciu (exprimat în mg per 100 g).

  • Fructe uscate: migdale – cu 240 mg de calciu, alune – 150 mg de calciu, în timp ce nucile și fisticul conțin 131 mg.
  • Leguminoase: năutul și fasolea uscată conțin 142, respectiv 135 mg per 100 de grame. Aceeași cantitate de mazăre proaspătă conține 45 mg. Cantități bune de calciu sunt, de asemenea, conținute în soia și derivații săi, dar aveți grijă ca acesta să nu conțină OMG (organisme modificate genetic)!
  • Legume – cele mai bogate în calciu sunt de cele de culoare verde, cu frunze:  spanac (78 mg), rucola (309 mg), creson (131 mg), andive (93 mg), anghinare (86 mg) și toate tipurile de varză și broccoli.
  • Fructe: portocale (49 mg), mandarine (32 mg), smochine (43 mg), căpșuni.
  • Pește: o sursă importantă de calciu este conținută și de pește.

De reținut! Absorbția calciului este puternic dependentă de prezența vitaminei D. Această vitamină se găsește doar în cantități mici în produsele alimentare (ulei de ficat de cod, pește gras, lapte și ouăm acestea două sunt cele care conțin cea mai mare parte). Cel mai bun mod de a se asigura dozele respective este prin expunerea zilnică la soare, întotdeauna cu măsuri de precauție.

My title page contents