Încurajarea copilului să fie independent. 9 lucruri de făcut pentru a-ți ajuta copilul

Încurajarea copilului să fie independent. 9 lucruri de făcut pentru a-ți ajuta copilul

Încurajarea copilului să fie independent este una dintre preocupările părinților. Educarea copilului pentru a obține autonomie este foarte importantă. Și nu numai pentru că în acest mod el învață să facă multe lucruri, ci și pentru că îndeplinirea unor mici sarcini interne stimulează inteligența și sporește stima de sine.

Lasă-l să se îmbrace, nu contează dacă tricoul nu este cel pe care l-ai ales tu. Faceți lucrurile să fie mai ușoare pentru el, astfel încât să nu aibă nevoie de ajutorul vostru (al părinților). Laudă-l când reușește el însuși să facă ceva, acest gest îl încurajează și îl răsplătește.

Pe această temă, profesorul și autorul cărților pentru copii, Carol Weston, a scris pentru site-ul american parenting.com, câteva sugestii pentru a ajuta copiii să devină mai autonomi.

„Lăsați copiii să facă mici activități zilnice și atunci când reușesc să le facă singuri, lăudați-i!”, recomandă Weston.

 

Încurajarea copilului să fie independent. Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să fie mai independent:

1) Lasă-l să facă și nu interveni pentru a-l ajuta

Dacă micuțul tău se îmbracă, chiar dacă nu ești de acord cu hainele pe care le-a ales, rezistă instinctului de a interveni (evident nu și dacă plouă și poartă sandale) și spune: „De ce nu porți asta? Cămașa asta se potrivește mai bine cu pantalonii? Dar să-l încurajezi folosind expresii precum: „Bravo, uite că te-ai îmbrăcat singur!”.

Scopul este de a încuraja independența, nu de a avea un copil care face lucrurile perfect.

2) Ajută-l să poată face singur lucrurile

Bebelușul vrea să ia singur micul dejun, dar este prea mic. Pune-i paharul și cerealele pe masă și toarnă laptele într-un recipient mic, astfel încât să-și poată turna singur în bol (cutia de un litru poate fi prea grea).

3) Încurajarea copilului să fie independent. Încurajează-l să-și facă curățenie în cameră, folosind cuvinte și premii

Are copilul tău nevoie de un mic imbold pentru a-și ordona camera? Oferă-i puțină încurajare, de exemplu: Să vezi ce-ți va plăcea după ce vei termina! Voi veni să arunc o privire în 15 minute, bine?”.

Unii copii sunt motivați de prezența unui cronometru, pentru a fi motivați să înceapă și chiar să se încadreze în timpul dat. De asemenea, poți să-i comunici că la sfârșitul activității există un premiu, de exemplu, încă 10 minute de desene animate sau de joacă în parc (evită să-i oferi mâncare drept recompensă).

4) Complimentează-l pentru fiecare scop mic

Cuvintele pozitive ajută la stabilirea unor obiceiuri bune. Lasă copilul să știe că lucrurile mici pot face diferența. Folosește și explică-i expresii precum: „Am apreciat că ai spălat bolul de cereale”; „Îți mulțumesc că ai agățat prosopul la locul lui”.

5) Fă-te auzit/ă în timp ce vorbești bine despre copil cu alte persoane

Lasă copilul să audă că vorbești bine despre el. De exemplu, poți să-i spui unei prietene: „Sunt atât de mândră că fiul meu își aranjează singur hainele în dulap!”; „Fiica mea a terminat de citit o altă carte. Sunt atât de mândră de ea!”

6) Încurajarea copilului să fie independent. Implică-l în gospodărie

În loc să așezi masa, să gătești cina, să cureți și, eventual, să fii supărată, deoarece copiii tăi se uită la televizor, implică-i în ceea ce faci. Alege un copil, pe rând (dacă ai mai mulți), pentru a te ajuta în gospodărie. De exemplu: „Matei, astăzi mă ajuți tu, Sofia, mâine”. În acest fel vei petrece timp cu copilul tău. Nu contează dacă șervețelele nu sunt bine pliate, va fi totuși o oportunitate de a fi împreună și de a învăța ceva util.

7) Fă-l responsabil pentru îndatoririle sale

În loc să spui încă o dată: „Matei, spală-ți dinții!”, zâmbește și încearcă: „Este timpul să mergi la culcare. Vreau să-ți urez o noapte bună!”.

8) Încurajarea copilului să fie independent. Fă-l să citească cât mai multe cărți și să țină un jurnal

Dacă copilul îți spune că se plictisește, în loc să-i oferi totul într-un parc sau să cauți o anumită activitate, încurajează-l să citească, să deseneze sau să scrie. Faceți împreună o listă cu cărțile din bibliotecă. Ajută-l să-și aleagă una (alta decât cele recomandate pentru școală). Oferă-i un jurnal și sugerează-i să scrie sau să deseneze cum a decurs ziua, emoțiile pe care le-a avut.

9) Oferă indicii și nu soluții

Dacă copilul tău te întreabă unde e un anumit obiect, în loc să fugi să i-l oferi, dă-i indicii ca el să poată să-l găsească singur. De exemplu: „E în locul obișnuit!”, „Unde?”, „În dulap”, „Care?”, „Cel din camera ta … „. Și nu uita să adaugi: „Când ai terminat de folosit, pune-l înapoi la locul lui”.

Încearcă să nu ai tonul nici timid, nici nesigur, dar nici furios. Fii calmă și sigură de ceea ce spui. Data viitoare, el va ști unde să găsească obiectul respectiv.

My title page contents