Pregătirea copilului pentru tabără. 10 sfaturi pentru pregătirea copilului pentru tabăra de vară

Pregătirea copilului pentru tabără. 10 sfaturi pentru pregătirea copilului pentru tabăra de vară

Pregătirea copilului pentru tabără îți poate da unele emoții. Vara, copiii sunt în vacanță și, totodată, aceștia pleacă în excursii sau în tabere. Tabăra de vară poate juca un rol important în modelarea viitorilor tineri. În tabără se leagă noi prietenii, copiii se bucură și cunosc mediul natural și își dezvoltă independența. Totuși, înainte de a pleca și a experimenta aceste trăiri frumoase, copilul poate fi puțin emoționat sau stresat.

 

Indiferent dacă se pregătește pentru o tabără de zi sau una unde să rămână peste noapte, este nevoie de o mică pregătire.

Iată câteva sfaturi pentru pregătirea copilului pentru tabără:

1. Generează emoție prin implicarea copiilor în pregătirile pre-tabere

Implică copilul încă de la începutul procesului de selecție a taberei și vorbește cu el despre activitățile și experiențele pe care le va trăi acolo. Astfel, îi vei crește interesul și entuziasmul pentru tabără și vei reduce anxietatea de separare.

2. Vizitează tabăra dacă e aproape sau uitați-vă împreună la fotografii

Anxietatea este adesea cauzată de teama necunoscutului. Dacă vizitarea taberei în prealabil nu este o opțiune realizabilă, studiați împreună fotografiile și videoclipurile de pe site-ul taberei. Citiți impresiile altor copii sau părinți care au fost în tabăra respectivă. Cu cât sunt mai familiari cu tabăra, cu atât vor fi mai puțin agitați înainte de plecare.

3. Pregătirea copilului pentru tabără. Pregătește copilul pentru o noapte în afara casei

Dacă e la prima experiență, poți încerca să obișnuiești copilul cu dormitul în tabără. În acest sens, poți aranja cu prietenii sau cu bunicii să rămână copilul o noapte la ei. Astfel, tabăra nu va fi prima experiență de dormit într-un mediu nou.

4.Tratarea anxietății de separare

În cazul în care copilul este foarte stresat de plecarea în tabără și de cum va fi totul acolo, asigură-l că este vorba despre un sentiment normal. Și că va fi în siguranță și va putea cere ajutor oricând celor din tabără. Ba chiar veți putea vorbi la telefon.

5. Stimularea independenței

Taberele încurajează copiii să devină independenți. Aceștia învață cum să-și organizeze timpul, cum să-și facă patul, să-și organizeze lucrurile și să împacheteze ceea ce trebuie să aducă în/din tabără. Îți poți ajuta suplimentar copilul, rugându-l să facă toate aceste lucruri acasă, ca o pregătire pentru tabără. Ulterior îi va fi de mare folos.

6. Mergeți împreună la cumpărături

Implică-l în pregătirea bagajului. Faceți împreună cumpărăturile și bagajul pentru tabără. Astfel, va știi tot ce are în geantă sau dacă îi lipsește ceva. Odată ajuns în tabără, îi va fi mai ușor să găsească lucrul potrivit, atunci când are nevoie.

7. Verificați împreună lista lucrurilor pentru tabără

Ceea ce trebuie să-și ia copilul în tabără va varia în funcție de tipul taberei și de durata șederii. Dar și de locul unde se va desfășura tabăra. Majoritatea taberelor oferă părinților o listă de lucruri necesare pentru tabăra respectivă. Asigură-te că îi oferi copilului îmbrăcăminte confortabilă, accesorii pentru igienă, trusa cu medicamentele de urgență și un săculeț pentru rufele murdare. Și nu e o tragedie dacă le mai încurcă între ele. Important e să fie totul bine.

8. Pregătirea copilului pentru tabără. Folosește etichete

Pentru a evita pierderea lucrurilor sau amestecarea acestora cu ale altor copii, poți face un semn sau poți scrie numele copilului cu un marker pe fiecare lucru (într-un loc ascuns, la etichetă). Din experiență, îți recomand o listă cu toate lucrurile din bagaj, în dublu exemplar. Una să rămână acasă și una la copil. Când își va strânge lucrurile din tabără, poate urmări lista și astfel se va asigura că nu a uitat nimic.

9. Obiectele scumpe să rămână acasă

Este recomandat să nu dai copilului în tabără console de jocuri video scumpe, care ar putea fi furate sau rupte. Copilul nu trebuie să lase bani și bijuterii la vedere. În plus, tabăra e pentru distracție, nu pentru etalarea lucrurilor de preț ale copilului.

10. O surpriză de ultim moment

În cazul în care copilul este foarte stresat pentru că se află departe de casă, scrie-i o scrisoare încurajatoare și pune-o în geantă. Când va deschide geanta, va avea o surpriză în prima lui zi de tabără. Va fi bucuros.

Vacanță plăcută!

My title page contents