Îngrijirea corectă a dinților la copii. De la muguri la... perluțe

Atunci când vorbim despre îngrijirea corectă a dinților la copii vorbim de fapt chiar despre perioada de dinainte de apariția dințișorilor. De ce atât de devreme? Pentru că este foarte importantă pentru starea generală de sănătate a micuțului.

 

Pare curios, dar dinții încep să se dezvolte încă din perioada în care fătul este în burtica mamei sale. Venit pe lume, nou născutul are ascuns în gingie un set complet de 20 de dinți. Există și cazuri – foarte rare, este adevărat – în care copilul chiar se naște cu 1-2 dinți. Îngrijirea corectă a dinților la copii este, indiferent de situație, un aspect care ar trebui să reprezinte o preocupare cât se poate de serioasă.

Când apar, care sunt primii

La majoritatea copiilor dinții încep să erupă la vârste cuprinse între 6 și 10 luni. Ceea ce nu înseamnă că este anormal dacă prima perluță se zărește la 3 luni sau aproape de împlinirea vârstei de un an. Până la urmă fiecare are ritmul său de creștere, fără ca asta să fie ceva îngrijorător. La fel cum nu este anormal nici dacă primii ieșiți nu sunt incisivii centrali, așa cum se întâmpla în general. Până la vârsta de 3 anișori, copilul va avea, de regulă, toți cei 20 de dinți, denumiți ”de lapte”.

Semnalele erupției dentare

Erupția dentară este o perioadă la fel de… zgomotoasă precum cea a colicilor. Bebelușul plânge foarte mult, este agitat pentru că simte mâncărimi la nivelul gingiei, roade diverse obiecte, își pierde apetitul, are o salivație mai abundentă și poate avea scaune modificate sau chiar pusee de febră. Reține că acestea pot fi și simptome ale unor infecții sau probleme de sănătate. Așadar nu pune totul pe seama dințișorilor și mergi cu micuțul la pediatru, pentru siguranță.

Îngrijirea corectă a dinților la copii

Până la apariția dinților, igiena orală a bebelușilor are în vedere gingiile. Spală-te bine pe mâini și înfășoară pe deget o bucățică de tifon steril, umezit cu apă. Șterge gingiile micuțului de câteva ori pe zi.
După ce erup dințișorii, folosind aceeași metodă, șterge-i pe fațeta exterioară și pe cea interioară, de două ori pe zi, dimineața și seara.

Deocamdată, numai cu apă

Dacă pe copil nu îl deranjează, poți începe să folosești o periuță mică de dinți, cu peri moi, special concepută pentru această perioadă. Folosește doar apă, nu și pastă de dinți! (Abia după vârsta de 18 luni poți folosi o pastă de dinți cu un conținut scăzut de fluor, într-o cantitate foarte mică, de mărimea unui bob de mazăre.) Pentru a mai atenua disconfortul provocat de erupția dentară, oferă-i celui mic ceva de ros: inele pentru dentiție sau un morcov pe care l-ai ținut în frigider, să fie rece.

3 sfaturi de luat în seamă

În cazul în care puiul de om preferă suzeta, în niciun caz nu i-o înmuia în zahăr, miere sau orice alt aliment dulce! Riști apariția cariilor!
Păstrează periuța de dinți a copilului într-un recipient deschis, în poziție verticală, pentru a se usca la aer.
Dacă periuțele tuturor membrilor familiei stau în același recipient, ai grijă ca cea a micuțului (perii acesteia) să nu se atingă de celelalte. Există riscul unui transfer de germeni.

My title page contents