Ce sa NU faci cand copilul are febra

febra

Temperatura bazala normala este considerata 37,5 °C. Abia de la 38 °C vorbim despre febra, iar intre 39 °C si 40,5 °C avem de-a face cu febra ridicata. O temperatura peste 40,5 °C este o urgenta medicala care indica o afectiune grava. Uite ce sa NU faci cand copilul are febra!

 

 

Febra nu este o boala, ci un simptom. Ea este semnul unei inflamatii, infectii, intoxicatii sau al unei alte boli. Da semnalul ca ceva se intâmpla in corpul nostru. Bunicii nostri stiau ca febra, odata aparuta, va creste pâna când va invinge „invadatorul” din corp, apoi va disparea.

Poti citi detalii despre tratamentul bolilor respiratorii la debut.

Cum faceau ei?

Tot ce faceau era sa amelioreze disconfortul creat de cresterea temperaturii. Daca intelegem ca febra este un prieten, nu un dusman, ca este un proces fiziologic pe care corpul il foloseste pentru a lupta cu infectiile, ne va fi mai usor sa intelegem ce trebuie facut in cazul in care temperatura creste. Sau, mai bine zis, ce nu trebuie facut, pentru ca atunci când cel mic are un episod febril, panica sau informatiile eronate pe care le avem despre cum ar trebui sa intervenim, ne duc in ispita de a face mai mult rau decat bine.

Cinci greseli de evitat

 

  1. E corect sa nu faci nimic când cel mic (peste 1 an) are intre 37,5 °C si 38 °C insa comportamentul lui este neschimbat – se joaca, manânca, bea ca si pâna acum. Urmareste-i evolutia, nu-l lasa sa oboseasca foarte tare si consulta un doctor doar daca febra nu dispare dupa 3 zile.
  2. Nu-l trezi pentru a-i administra medicamentele impotriva febrei. Daca ai inceput administrarea de antipiretice, iar copilul doarme in momentul in care ar trebui sa-i dai urmatoarea doza, lasa-l sa doarma. Vindecarea fiziologica are loc in timpul somnului si este mult mai importanta decat nevoia ta de rezultate imediate. Pentru ca, din pacate, multi dintre noi, parintii, administram un antipiretic inainte ca temperatura sa ajunga la stadiul de febra si ne-am invatat sa primim rezultate imediate. Odihna este o parte importanta din procesul de vindecare.
  3. Hidrateaza-l cu supa clara de pui, apa nu contine suficienti electroliti care sa-i inlocuiasca pe cei pierduti. Daca vorbim despre un sugar, laptele de mama este lichidul ideal. Urmareste ca urina sa fie deschisa la culoare. Acesta este semnul unui hidratari corespunzatoare. La fel de bune sunt sucurile naturale care contin multa vitamina C (portocale, sfecla rosie, morcov sau fructe de padure), ceaiurile din plante medicinale sau solutiile de rehidratare orala, pe care le gasesti in farmacii. Trebuie sa bea lichidele cu inghitituri mici, nu mult deodata.
  4. Nu folosi comprese reci, pentru ca aplicate pe incheieturile mânutelor vor duce la constrictia vaselor de sange, blocand sangele in interiorul lor si crescand si mai mult temperatura. De altfel, aceasta metoda de scadere a febrei este total contraindicata atunci cand cel mic are manutele reci. Foloseste comprese caldute sau caldute si aplica-le pe frunte, la inchieturile mainilor si pe gambe.
  5. Nu-l forta sa manance si, mai ales, nu-i oferi mancare greu digerabila. Organismul lui duce deja lupta cu infectia, nu are nevoie sa piarda energie cu procesul de digestie. Ofera-i alimente usoare – supe, legume la abur, paine prajita, fructe, nuci, alune – si evita alimentele reci.
My title page contents