Obiceiuri care pot afecta sanatatea copilului tau

Obiceiuri care pot afecta sanatatea copilului tau

Obiceiuri versus sanatate? Cum? In ce sens? Copilul tau invata cum sa se raporteze la modul in care arata sau la abilitatile sale pe baza tuturor lucurile pe care le spui sau le faci.

 

Cel mai eficient mod de a-l obisnui sa respecte obiceiuri sanatoase nu are nimic de a face cu pedepse sau recompense. Parintii sunt principalele modele comportamentale pentru un copil. Tocmai de asta este foarte important sa actionezi intr-un mod pozitiv si le modelezi in mod activ comportamentul.

Alegeri mai curate

In momentul in care tu, ca parinte, esti un exemplu pozitiv vei reusi sa ii inveti fara prea multe eforturi cum sa faca alegeri sanatoase.  Exista cateva obiceuri negative care au un impact puternic asupra sanatatii copilului tau. Renunta la ele si vei incepe sa vezi schimbari imediat!

Iata o lista de obieceiuri nesanatoase cu un impact mult mai puternic decat ai crede la prima vedere.

1.      Esti cel mai mare critic al tau

Comentariile negative despre cum arati sau abilitatile tale trimit un mesaj toxic copiilor tai. Stima de sine nu ar trebui sa se bazeze pe doar pe numarul kilogramelor sau pe modul in care arati cu o anumita rochie. Asta ii poate invata pe copii sa se concentreze numai asupra defectelor atunci cand se uita in oglinda. In anumite situatii poate contribui si la dezvoltarea unei imagini de sine negative. Asadar, renunta la critici si vorbeste-le despre cat de bine te simti cand faci miscare, mananci sanatos sau ai dormit suficient. Acestea sunt lectiile pe care vrei sa si le aminteasca atunci cand vor creste!

2.      Mancatul pe fond nervos

Daca apelezi la mancare atunci cand esti trista sau dezamagita s-ar putea sa transmiti un mesaj nesanatos copiilor tai. Si anume ca mancarea este o modalitate prin care te poti simti mai bine cu tine. In schimb, iesi la o plimbare sau joaca-te cu micutul tau pentru a te simti mai bine

3.      Petreci prea mult tmp pe telefon

Nu este corect sa le spui copiilor sa nu stea pe telefon la masa daca si tu faci acelasi lucru. Actiunile tale transmit un mesaj mult mai puternic decat cuvintele pe care le rostesti. Stabileste reguli clare despre timpul pe care il puteti petrece pe telefon si in ce situatii. Regulile acestea trebuie sa fie valabile pentru copiii si pentru parinti.

4.       Pui prea mult pret pe lucruri materiale

Celor mai multor fetite le place sa schimbe cate mai multe rochite si sa se aranjeze. Cu toate acestea, pshihologii sunt de parere ca nu ar trebui sa pui foarte mult accent doar pe lucruri materiale. In plus, acestia recomanda sa balansezi interesul fetitelor pentru haine cu inscrierea la o ora de sport. Astfel, acestea invata ca a fi fata nu inseamna doar faptul ca trebuie sa fii draguta, ci si puternica si inteligenta!

5.      Totul este o competitie

Unul dintre cele mai simple moduri de a influenta negative dezvoltarea emotionala a copiilor tai? Comparatiile cu alti copii (vecini, colegi sau rude) sunt foarte rar motivante. Ce ar trebui sa faci, in schimb? Ofera-i sprijin si lauda-l de fiecare data cand ai ocazia. Ajuta-l sa se concentreze pe experiente si pe ce anume ar trebui sa faca pentru a-si imbunatati rezultatele. Este important sa fie pasionat de acea activitate si sa inteleaga rolul pe care il joaca antrenamentele sau repetitiile in dezvoltarea unei abilitati.

6.      Certuri constante

Daca tu si sotul tau va certati constant, copiii tai vor invata ca un astfel de comportament este acceptabil. Stresul este de multe ori un factor declansator pentru discutiile aprinse. Este important sa inveti cum sa faci fata acestei provocari, mai ales ca astfel de  certuri te vor face sa te simti mai rau. In plus, au un efect negativ asupra copiilor tai.

My title page contents