Cum stati la capitolul stima de sine?

Am participat la un seminar de parenting la scoala fiicei mele. Si ce-i cu asta? Ei bine, unul dintre subiectele abordate a fost stima de sine a copiilor. Vorbitorul? Nimeni alta decat Urania Cremene.

Recunosc ca la inceput, subiectul nu mi s-a parut foarte appealing…insa m-am inselat. De ce? Motivul lipsei mele de deschidere era generat de necunoasterea insuficienta a temei de discutii. Habar nu aveam de impactul stimei de sine si de valoarea ei colosala in viata unui om si in viata unui copil.

Pentru ca…si eu am mult de lucrat la STIMA DE SINE. La cresterea si cultivarea ei. Atat in ceea ce ma priveste, cat si in ceea ce ii priveste pe copiii mei.

Ia sa vedem, tu stii ce este stima de sine? Cum se traduce? Cum se explica?

Stima de sine este cel mai important ingredient pentru reusita in viata. Stima de sine si dragostea neconditionata  ( iti iubesti copilul indiferent ce face si ce spune) iti ajuta copilul sa fie un om complet si senin.

Stii ca toti oamenii de succes stau excelent la capitolul stima de sine? Ei bine, se pare ca e ingredientul principal pentru echilibru si reusita in viata.

Stima de sine atrage succesul

Stima de sine se raporteaza la sentimentele pe care le ai pentru tine si sufletul tau. Pentru ca azi e important ca tu sa te accepti asa cum esti,  ca tu sa te apreciezi asa cum esti. Sa te consideri valoros. Vorbim mai exact de un mix intre incredere si respect de sine. Si tot la fel e nevoie sa faci si cu copilul tau. Sa il iubesti si sa il apreciezi.

Am aflat ca fiecare om se naste cu sentimentul de stima de sine. El exista in noi. Rolul nostru este sa protejam aceast sentiment, aceasta valoare, sa o ingrijim, sa o cultivam. Sa ne ferim sa o distrugem.  Atunci cand noi venim pe aceasta lume, credem ca suntem buni si demni de respect, de iubire, de apreciere. Ulterior se strica treaba…motivul? Ne raportam prea mult la ceea ce cred ceilalti despre noi. La parerea lor despre noi. Si uite asa confundam stima de sine cu imaginea de sine.

Stima de sine vs Imaginea de sine

E important de retinut ca stima de sine nu are legatura cu parerea celorlati despre noi.  Imagine se sine si stima de sine sunt doua chestiuni total diferite si total separate si e nevoie ca noi sa constientizam asta.

Din nefericire, cu cat imaginea de sine e mai mare – avem nevoie de confirmare externa mai mare- cu atat de stima de sine e mai mica. Pentru ca noi depindem mereu de parerea celorlati despre noi. Si e bine sa invatam sa nu mai facem asta. Si sa ne invatam si copiii ca nu conteaza ce zice Ana despre ei si nici ce zice Petru.

Am retinut inca un lucru care m-a bucurat. Niciodata nu e prea tarziu sa sadesti sau sa recladesti stima de sine. Deci sa purcedem daca vrem niste copii increzatori si de succes!

Citeste mai multe articole interesante pe pagina noastra de Facebook: https://www.facebook.com/9vremparinti/

My title page contents