Plante benefice pentru copii. Ce plante e bine să ai în casă?

Plante benefice pentru copii

Multe plante de interior sunt capabile să absoarbă poluanții prezenți în medii casnice și care creează probleme ca: astm, iritații ale mucoaselor, durere în gât, dureri de cap, iritabilitate sau alergii. Aerul din casele noastre este afectat de poluarea mediului extern, cât și de cel intern: vopsele, adezivi și agenți de conservare pentru lemn, produse de curățare și fumul de țigară. De asemenea, aerul din casă este afectat de activități normale, cum ar fi gătitul unor ingrediente/alimente. Acestea eliberează în mediu compuși volatili și semi-volatili de uz casnic.

 

În aerul casei noastre, de exemplu, poate fi prezentă formaldehida, produsă de fumul de țigară, de gazul folosit în bucătărie, prin vopsele de perete, mobilier, țesături și perdele. Fumul de țigară, de asemenea, eliberează multe alte substanțe nocive pentru mediu, inclusiv benzen. Ecranele electronice sunt responsabile pentru prezența xilenului și a toluenului în aerul de origine. În timp ce produsele de curățat de uz casnic pot polua aerul din casă cu un exces de amoniac.Toate aceste substanțe din aerul pe care îl respirăm pot provoca diverse afecțiuni, cum ar fi durerile de cap, iritarea căilor respiratorii, alergii și iritabilitate. Pentru a curăța aerul casei, trebuie să alegem mobilier din materiale ecologice, să folosim vopsele naturale, să nu fumăm în casă.  De asemenea, să folosim cât mai mult posibil detergenți naturali .

Un ajutor suplimentar vine de la plante capabile să purifice aerul casei. Pentru un apartament de o sută de metri pătrați este nevoie de opt până la doisprezece plante pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casă.

Ficusul

Este o plantă de apartament foarte populară și îndrăgită. Dar ficusul nu este doar o plantă decorativă pentru locuință. Contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea calității aerului din casă. Frunzele acestuia absorb câteva substanțe toxice periculoase care se regăsesc în aerul din locuințe – benzenul, tricloretilena și formaldehida.

Dracaena

Dracaena este o altă plantă foarte întâlnită în locuințe. Este foarte utilă în purificarea aerului, mai ales atunci când renovezi casa și folosești vopsea industrială, adezivi, diluanți și alte produse industriale pentru zugrăvirea casei, pline de substanțe chimice sau toxine periculoase. Dracaena are rolul de a absorbi, în proporție de aproape 90%, substanțele volatile și benzenul. Acestea sunt foarte nocive pentru sănătatea oamenilor.

Feriga

Feriga este o planta decorativă foarte frumoasă, care nu trebuie să lipsească dintr-o casă. Este considerată un „plămân verde” care împrăștie nu doar culoare, ci și sănătate în jur. Purifică aerul, și sporește umiditatea în casele în care aerul este uscat.

Iedera

Iedera este o plantă care contribuie la împrospătarea și curățarea aerului de toxine. Absoarbe nu doar substanțe precum benzenul, tricloretilena, toluenul sau formaldehida, dar este eficientă și în combaterea poluării electromagnetice, prin absorbția undelor provocate de aparatura electronică și electrocasnică din casă.

Azaleea

Azaleea este o altă plantă, puțin mai sensibilă, dar care are proprietatea de a purifica aerul. Este renumită pentru faptul că absoarbe amoniacul, care este degajat în aer din detergenți și produse de curățare și care poate afecta sănătatea familiei. Elimină și formaldehida și xylena, alte substanțe toxice, frecvent răspândite în aerul din încăperi.

Cactusul

Filtrează eficient aerul, prin absorbția de noxe și toxine și degajarea de oxigen, esențial pentru respirarea unui aer curat.

Filodendronul

Filodendronul este una dintre plantele ornamentale de interior pe care trebuie să o ai în casa ta. Pe lângă faptul că absoarbe substanțele toxice din aer, ajută și la menținerea umidității constante în camera în care se află. Este o plantă extrem de utilă în casele în care aerul este uscat.

 

 

 

My title page contents