Durerea la copii. De ce trebuie să acordăm atenție durerilor copiilor?

Durerea la copii. De ce trebuie să acordăm atenție durerilor copiilor?

În trecut se credea că în cazul copiilor, care au un sistem nervos încă imatur, nu poate fi vorba de perceperea durerii. Încă de la sfârșitul celui de al doilea trimestru de sarcină, fătul are structura anatomică și neurochimică corespunzătoare pentru a simți durere. Chiar și în cazul în care maturizarea sistemului nervos are loc după naștere.

 

Simptomul este cu atât mai grav cu cât, în mediul școlar poate duce la absențe prelungite. Ba chiar de multe ori, durerea determină o reducere a capacității de învățare și de concentrare și, în final o modificare în dezvoltarea psiho-fizică normală. Aspectul psihologic nu trebuie subestimat. Mai ales pe măsură ce copilul își elaborează propria schemă a corpului.

De ce este important ca durerea copilului să fie evaluată și tratată? 

Durerea este un simptom de temut al copilului. Un simptom atât de important pentru integritatea fizică și psihică a micuțului. Este un simptom care însoțește multe patologii și/sau situații și care nu are limită de vârstă. Cu cât copilul este mai mic, cu cât este percepută mai multă durere, cu atât mai mare este stimulul dureros. Durerea, mai ales la copii, este un simptom complex și dificil. Este o experiență multidimensională și subiectivă. În care stimulul este transmis în mod continuu prin căile nervoase modulate de factori multipli și situații diferite: vârsta, situația clinică, mediul, experiențele anterioare, amintirile și situația emoțională.

Studiile arată, de asemenea, că durerea trăită în primele etape ale vieții lasă o urmă persistentă în sistemul nervos și ajută la definirea pragului de durere la vârsta adultă. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care durerea trebuie evaluată și tratată în mod corespunzător, la toți copiii și în toate situațiile în care poate apărea acest simptom.

Urmări ale durerii necontrolate

Este important să se evalueze și să trateze în mod adecvat durerile la copiii mici. Deoarece durerea continuă sau repetată și chiar necontrolată poate:
provoca consecințe pe termen scurt cu deteriorare clinică, dezvoltarea de complicații, spitalizare prelungită, răspuns slab la tratament;
provoca consecințe pe termen lung cu dezvoltarea durerii cronice, pragul de durere anormale, probleme psihologice și relaționale, necesitatea de a recurge la constrângere fizică în timpul manevrelor dureroase ulterioare;

De asemenea, a apărut că nou-născutul are o amintire a durerii și chiar dacă amintirile nu sunt conștiente, ele pot încă provoca probleme comportamentale, cognitive și psihosociale.

Pot fi administrate medicamente analgezice pentru controlul durerii? 

Medicii dau undă verde! Nicio durere nu este atât de mică, încât să nu merite atenție! Medicul are multe medicamente disponibile și o alegere adecvată permite controlul simptomului în aproape toate situațiile.

 

My title page contents