Prea multă atenție? Iată cum trebuie să procedezi cu al tău copil.

Prea multă atenție? Iată cum trebuie să procedezi cu al tău copil. Imaginează-ți următoarea situație. Este vineri seara, soțul tău este plecat în delegație iar tu ești acasă cu copilul. Așa că faci un bol de floricele, îți iei comoara în brațe și vă uitați la un film de desene animate.

 

După terminarea filmului și a realizării ritualului de seară, îl pregătești pe cel mic de somn. Doar că după ce îl săruți de noapte bună, te prinde de mână și îți spune să mai stai căci nu ai stat cu el toată ziua. Dacă și ție ți s-a întâmplat să fii surprinsă de o astfel de frază, după ce tocmai ai petrecut timp cu copilul, atunci ai nevoie să știi cum să te comporți cu un copil care cere prea multă atenție.

Prea multă atenție? Iată cum trebuie să procedezi cu al tău copil

Oferindu-i copilului interacțiuni de calitate, pe tot parcursul zilei, vei reuși să creezi o relație solidă cu el. Iar atunci când copilul se simte conectat, are încredere că părinții lui se pot descurca cu sentimentele, grijile și neclaritățile pe care le are. Așa va știi că părinții îl înțeleg și se simte sprijinit, chiar și în zilele cele mai proaste.

Conexiunea emoțională nu trebuie să lipsească

A petrece timp împreună, făcând prăjituri, mergând la filme sau prin parc, nu este de ajuns uneori. Asta daca vrei sa stabilesti conexiunea emoțională de care are nevoie copilul tău. Acest tip de conexiune nu reprezintă o anume perioadă de timp petrecută sau o serie de activități prestabilite. Însă aceasta poate apărea atunci când stai lângă fiica ta. Atunci când povestește ce i s-a întâmplat la școală sau când îi arăți empatie băiatului tău, spunându-i „Îmi pare așa rău că plouă. Și eu speram să ajungem în parc să jucăm badminton.”

Limitele trebuie stabilite atunci când e nevoie 

Dacă simți că oricât de mult timp ai petrece cu cel mic, el tot îți cere atenție, e momentul să pui câteva întrebări. Reușești să te conectezi emoțional cu copilul? Dacă te conectezi, faci acest lucru într-un mod pe care copilul tău l-ar alege? Conexiunea este autentică? Faci acest lucru doar din inerție? Reușești să te conectezi cu cel mic în mod curent sau doar din când în când?

Legătura dintre voi este importantă    

Dacă și după ce reușești să descoperi toate răspunsurile și stabilești  o bună relație cu copilul tău, el tot îți cere atenție atunci este timpul pentru stabilirea unor limite. Dacă vrea la tine în brațe, chiar și atunci când îi alăptezi frățiorul sau surioara, îi poți explica. „Îmi place tare mult să te țin în brațe. Dar în acest moment îi dau de mâncare bebelușului. Mama are o mulțime de îmbrățișări pentru toată lumea. Abia aștept să te țin în brațe imediat după ce îl adorm pe bebe!”.

Explicații și deschidere

În cazul în care fetița dorește să vă jucați cu păpușile și știi că, de obicei, nu vrea să te mai lase sa pleci, îi poți spune încă de la început. „Îmi place mult să ma joc cu tine. O să setez ceasul pentru 15 minute pentru a știi amândouă când timpul de joacă s-a încheiat”. Atunci când copilul cere atenție, iar tu ai treabă de făcut, îl poți implica în activitatea ta. „Văd că vrei să fiu atentă la tine, dar eu acum pregătesc cina. Ai vrea să mă ajuți, să cureți cartofii aceștia și să stăm de vorbă în tot acest timp?”.

 

My title page contents