Lipsa de fier la adolescenți. Semnele deficienței de fier

Lipsa de fier la adolescenți. Semnele deficienței de fier

Lipsa de fier la adolescenți este un semnal al organismului, deloc de neglijat. Conform unui studiu recent, adolescenții sunt expuși riscului de deficit de fier din cauza cerințelor ridicate ale organismului, în special în timpul stadiilor de creștere. La băieți, creșterea masei musculare solicită cea mai mare cantitate de fier. În timp ce la fete, apariția menstruației implică o mare pierdere de fier. 

 

Deficitul de fier: cel mai frecvent deficit alimentar

Așa cum știm, fierul este un nutrient esențial. În dieta noastră, carnea roșie este principala sursă de fier.  De asemenea, fierul se găsește în peștele gras, în carnea de pui și curcan, nuci, semințe, fructe uscate, legume verzi, în cereale.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 600-700 de milioane de oameni din lume au deficiență de fier, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai răspândită problemă nutrițională, în special în țările în curs de dezvoltare. Efectele unei cantități insuficiente de fier sunt de mare amploare. Fierul este esențial pentru funcționarea corectă a hemoglobinei (pigmentul roșu din sânge), responsabil pentru transportul oxigenului către toate celulele din organism.

Lipsa de fier la adolescenți. Primele simptome ale deficienței de fier sunt oboseala și epuizarea

La femeile și adolescentele care mănâncă puțină carne roșie, pui și pește sau care devin complet vegetariene, există un risc mai mare de epuizare a rezervelor de fier și acestea suferă efectele acestei deficiențe. Specialiștii susțin că deficiențele de fier reduc funcția creierului, agravând memoria și capacitatea de învățare. Prin urmare, ar putea fi foarte important să se mărească consumul de fier pentru toate categoriile de vârste, de la cei mai tineri, până la adulți, care riscă să nu asimileze suficient fier prin dietă.

Așadar, este evident că există multe motive pentru care trebuie să fim atenți la cantitatea de fier luată zilnic.

Cum afli dacă ai deficiență de fier

Senzația de oboseală constantă și fața palidă pot fi simptome ale unei diete sărace în fier și pot reprezenta o stare de deficiență generală. De asemenea, buzele, paturile unghiilor și pleoapele sunt mai puțin roz decât înainte. Aceste modificări apar treptat, motiv pentru care e posibil să nu le observi. Iritabilitate, amețeli, bătăi mai rapide ale inimii sunt alte posibile simptome ale deficienței de fier.

Pentru a determina cauzele acestor simptome, medicul trebuie să-ți prescrie teste de sânge pentru a evalua nivelul hemoglobinei. Acest lucru va determina cu promptitudine riscul de deficit de fier sau chiar o anemie evidentă.

Lipsa de fier la adolescenți. Principalele alimente utile pentru creșterea cantității de fier

150 g carne slabă = 6 mg fier;

200 g fasole boabe = 5 mg fier;

100 g sardine din conservă = 5 mg fier;

30-45 g cereale pentru micul dejun (verifică tabelul de pe etichetă) = 4 mg fier;

4 smochine uscate = 3 mg fier;

120 g carne de curcan crescut în curte = 2 mg fier;

20 g semințe de susan = 2 mg fier;

90 g legume proaspete gătite = 1 mg.

Lipsa de fier la adolescenți. Absorbția fierului

Corpul nostru absoarbe aproximativ 25% din fierul conținut în carnea roșie, pește și carnea de pasăre. Absorbția fierului din cereale, legume, fructe este considerabil mai mică, dar crește dacă acestea sunt luate împreună cu:

  • Vitamina C prezentă în citrice, struguri, kiwi, ardei și cartofi;
  • Fructoză conținută în fructe și sucuri;
  • Proteine ​​de carne și pește.

Absorbția de fier este scăzută atunci când fierul este luat împreună cu următoarele alimente:

  • ouă
  • tărâțe
  • ceai

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents