Pubertatea la băieți. Din băiat, încet-încet, copilul tău ajunge un adevărat bărbat

Pubertatea la băieți e o etapă delicată. Trecerea de la copilărie la pubertate este marcată de o serie de schimbări. Corpul copilului se pregătește să devină cel al unui bărbat.

Trecerea de la băiat la bărbat e marcată de câteva modificări: mirosul se schimbă, vocea se îngroașă, părul invadează corpul, dar mai presus de toate, băiatul tău se simte neînțeles, urât și imperfect în ochii celorlalți.

Care sunt semnele pe care părinții le pot observa pentru a înțelege că este vorba despre adolescență și despre schimbările specifice ei?

Pubertatea la băieți. Iată ce se întâmplă cu un băiat în această etapă

Schimbări exterioare

În jurul vârstei de 12 ani, băiatul își pierde treptat trăsăturile copilăriei, crește în înălțime, i se schimbă timbrul vocii. Toate aceste schimbări ale aspectului exterior pornesc și corespund unei schimbări interne. Hormonii își iau rolul în serios și pun în mișcare mai multe părți ale corpului. Glandele sudoripare încep să producă transpirație cu un miros mai intens, părul crește mai robust și întunecat în zona pubisului, la axile și pe față. De asemenea, pielea se îngrașă mai repede și se umple cu mici pustule (coșuri- acnee). Această problemă este foarte enervantă. Băiatul care, spre deosebire de fată, nu poate recurge la machiaj, riscă să devină și mai timid și să se retragă din relațiile cu ceilalți.

De asemenea, tot în această etapă apare poluția, o activitate involuntară prin care lichidul seminal este eliberat într-un mod necontrolat (mai ales noaptea). Un fenomen care îi poate crea o mare stare de jenă băiatului tău. Schimbarea corpului declanșează semnale noi. Este ceva obișnuit să vezi băieți disproporționați care învață să-și gestioneze noul corp.

În unele cazuri, semnele pubertății pot apărea și la o vârstă fragedă (înainte de 10 ani). Specialiștii numesc acest fenomen pubertate precoce. Caz în care copilul trebuie supus unor teste de către medicul pediatru, androlog și endocrinolog.

Pubertatea la băieți. Ce se întâmplă în interior?

Schimbările nu au loc numai la exterior, băieții ducând o luptă dură și în interiorul lor. Iată câteva aspecte cu care se confruntă aceștia:

Crește nivelul de testosteron

Acest lucru implică un impuls crescut spre sexualitate, ceea ce poate crea o stare de tensiune, cu care băiatul tău nu a fost obișnuit înainte. Nu subestima transformarea hormonală, deoarece are un impact foarte puternic.

Atracția sexuală

Băiatul este deranjat de o serie de senzații care îl transformă și îi creează o stare psihologică diferită. Se remarcă creșterea gradului de atractivitate față de alte persoane. Faptul că e ghidat sexual generează schimbări de atitudine la băiat, deoarece instinctul sexual este greu de gestionat. Băieții nu știu cum să procedeze.

Comparația cu colegii

O situație foarte complicată, deoarece nu toți băieții se dezvoltă în același timp. Unii se maturizează mai devreme, alții mai târziu și de aici apar comparațiile și șicanele. În plus, băieții nu cresc cu toții uniform. Unora li se maturizează o parte a corpului înainte de alta. Chiar și pentru această maturizare neuniformă, un băiat poate fi luat în râs de alți colegi.

Divizare internă

Băiatul se simte împărțit. Pe de o parte e fizicul său, care încă nu e definitivat, pe de altă parte există mintea lui, atrasă adesea de lucruri pe care înainte nici măcar nu le lua în calcul.

My title page contents