Anxietatea copiilor din timpul vacanțelor școlare

Anxietatea copiilor din timpul vacanțelor școlare… ce e de făcut? Copiii au nevoie de rutine pentru a evita anxietatea, deoarece programele bine stabilite și rutinele le oferă securitate emoțională; atunci când toate acestea sunt întrerupte, copiii se simt nesiguri. Odată cu vacanța, copiii se pot simți ușurați de sarcini și liberi, dar există și unii copii care se simt nervoși și anxioși.

Așadar, copiii au nevoie de rutină pentru a evita anxietatea.

Există mai mulți factori care pot cauza anxietatea copiilor din timpul vacanțelor școlare:

Noi rutine zilnice

Copiii din familii cu predispoziție spre anxietate au nevoie de o rutină, de un program bine stabilit, deoarece le place să știe ce urmează. Însă, atunci când încep vacanțele școlare, rutina se schimbă în general. Indiferent dacă un copil este înscris într-un centru  pe timpul vacanței școlare sau rămâne acasă, regulile și așteptările se schimbă. Lipsa de predictibilitate și structură poate fi îngrijorătoare și stresantă; ceea ce poate duce la mai multe tantrumuri acasă.

Modificări ale obiceiurilor alimentare

În vacanțe, adesea, regulile sunt încălcate sau respectate parțial, cu permisiune mai mare spre junk food. Puțin răsfăț este întotdeauna distractiv, însă atunci când e prea mult poate afecta modul în care copiii se simt fizic și emoțional.

Programare excesivă

Părinții pot vedea odihna ca pe o oportunitate de a-și ajuta copiii să iasă din zona lor de confort, încărcându-i cu noi experiențe  Mulți părinți văd vacanțele ca pe un moment în care copiii se recuperează, își îmbunătățesc unele abilități; astfel că îi înscriu la numeroase cursuri sau activități, lăsând copiilor puțin sau deloc timp să se relaxeze și să se bucure de copilărie. Umplerea timpului crește doar stresul și anxietatea. Vacanțele sunt făcute exact pentru a reduce aceste stări.

Modificări ale obiceiurilor de somn

Este obișnuit ca cei mici să aibă perioade în care nu dorm bine, dar lipsa somnului sau un program haotic poate afecta negativ sănătatea mintală. Somnul și anxietatea au o relație destul de complicată. Problemele de somn prezic simptome crescute de anxietate, iar copiii cu anxietate au dificultăți în a adormi.

Prea mult timp petrecut în fața ecranului

Mulți copii se bucură de tehnologie pentru a se conecta cu prietenii sau pentru a-și ocupa timpul liber. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a ecranelor crește riscul de anxietate și depresie.

Preocupări legate de călătorii

Excursiile cu familia pot fi foarte distractive și pot crea amintiri pe tot parcursul vieții, dar pot fi și stresante. De la anxietatea zborului și întârzierile călătoriei, până la dormitul în locuri ciudate și confruntarea cu schimbările, călătoria nu este întotdeauna ușoară pentru cei mici.

Ce trebuie să faceți pentru a controla anxietatea din copilărie în vacanță

Deși nu există o soluție ușoară, părinții pot lua măsuri pentru a ajuta la pregătirea copiilor anxioși pentru schimbările care apar în timpul vacanțelor școlare:

Respectarea elementelor de bază

O dietă echilibrată, multă apă și exerciții fizice; o rutină consistentă de somn, perioade regulate de inactivitate și joacă nestructurată sunt esențiale pentru a ajuta un copil anxios să prospere în timpul vacanțelor școlare.

Mențineți rutina obișnuită de somn

Este necesar ca cei mici să continue să meargă la culcare la o oră rezonabilă chiar și în vacanță.

Stabiliți limite sănătoase și rezonabile

Orice fel de timp petrecut în fața ecranului poate provoca anxietate, dar mai ales timpul petrecut pe social media sau vizionând emisiuni sau filme de groază. Stabiliți reguli și limite și, de asemenea, creați momente fără a include contactul cu un ecran în timpul zilei.

Petreceți timp împreună ca familie

Excursiile de o zi și ieșirile sunt distractive, dar nu trebuie să cheltuiți mulți bani pentru a crea amintiri de vacanță de durată cu copiii. De cele mai multe ori, copiii vor doar să petreacă timp cu părinții lor. A face lucruri distractive împreună – fie că este vorba de o drumeție, o excursie, un picnic în grădină sau chiar gătitul împreună în mod regulat – este mai important pentru sănătatea mintală a copiilor, decât taberele sportive sau vacanțele tematice.

Încetiniți ritmul

Nu este nevoie să-i supraîncărcați pe copii cu sarcini suplimentare și experiențe noi. Psihologii și pedagogii sunt de părere că: o simplă concentrare pe joaca în aer liber și includerea timpului liber este esențială pentru o vacanță școlară bună.

My title page contents