Patinajul pe gheață. De ce este benefic pentru copii?

Patinajul pe gheață. De ce este benefic pentru copii? Ești în căutarea unui sport potrivit pentru copilul tău? Uneori, aceasta poate fi o alegere grea. Ai o mulțime de îndoieli: Oare e cel mai complet și potrivit sport pentru copilul meu? Va fi periculos? Se va distra? Îl va învăța spiritul de echipă, empatia, capacitatea de a accepta înfrângerea? Ei bine, scapă de toate aceste întrebări și ia în calcul patinajul pe gheață. Patinajul pe gheață pentru copii nu este doar distractiv, ci și o activitate sportivă foarte benefică.

Patinajul, fie pe gheață sau pe role, este adesea considerat periculos. Însă potrivit multor experți, patinajul, fie pe role, fie pe gheață, antrenează întregul corp, permițând copiilor nu numai să se distreze, ci și să efectueze o mișcare fizică excelentă.

Este de fapt unul dintre cele mai complete sporturi recomandate copiilor. Așadar, dacă te gândești la ce activitate să-ți înscrii copilul, gândește-te serios la beneficiile patinajului!

Iată câteva avantaje ale patinajului pe gheață pentru copii:

Pentru a practica patinajul, nu este nevoie de prea multă îndemânare.

Nu este un sport violent; spre deosebire de alte sporturi caracterizate prin contact fizic, patinajul pe gheață este un sport care încurajează activitatea individuală.

Copiii pot patina singuri sau în grupuri, cu prietenii sau cu familia. De fapt, este o modalitate foarte bună de a petrece timp în familie.

Posibilitatea de a diversifica activitatea prin adăugarea de variații patinajului pe gheață, cum ar fi jocuri de echipă, hochei sau practicarea mișcărilor artistice de patinaj.

La ce vârstă este recomandat să înceapă un copil să patineze?

Patinajul poate fi început de la o vârstă foarte fragedă. În jur de 3-4 ani poți înscrie copilul la cursuri de patinaj pe gheață, care sunt mai mult un joc în această grupă de vârstă. De la 7-8 ani, însă, activitatea devine deja intensă și copilul poate începe serios să practice atât patinajul pe gheață, cât și patinajul cu patine cu rotile. Pentru competiție, însă, variază foarte mult de la copil la copil: instructorul este cel în măsură să îndrume părinții.

În plus, nu există nicio limită pentru a învăța să patinezi și să practici acest sport. Nimic nu te împiedică să te înscrii la un curs chiar și adult fiind sau, pur și simplu, să mergi la patinaj cu copiii tăi în weekend.

Patinajul pe gheață. Iată ce beneficii oferă pentru copii practicarea acestui sport:

Dezvoltă echilibrul

Copiii care patinează pe gheață dezvoltă o capacitate fizică și mentală care este foarte importantă pentru menținerea echilibrului. În plus, patinajul practicat la un nivel mai exigent merge mai departe și permite obținerea unui echilibru care nu poate fi atins prin practicarea altor sporturi.

Îmbunătățește coordonarea

Patinajul necesită utilizarea întregului corp. Din acest motiv ajută la o mai bună dezvoltare a coordonării, chiar și la copiii mai mici, care sunt forțați, chiar și din instinct, să coordoneze mișcările pentru a continua, a frâna, a curba și a face diverse scheme.

Păstrează articulațiile elastice și întărește masa musculară

Patinajul ajută la menținerea elasticității articulațiilor nu numai a picioarelor, ci și a spatelui; inclusiv a coloanei vertebrale și a brațelor, implicate în mișcări de coordonare atât pentru a schimba poziția, cât și pentru a menține echilibrul.

Întărește masa musculară a întregului corp și îmbunătățește rezistența fizică.

Poate corecta defectele de postură și valgus

Patinajul poate ajuta, de asemenea, la corectarea unor defecte de postură, deoarece practicând acest sport, copilul este obligat să mențină postura corectă, astfel încât să nu cadă. Acestea includ și valgus, adică genunchii „x”. În acest sens, este util mai ales dacă se începe practicarea acestui sport încă de la vârsta de 3 ani.

Îmbunătățește respirația

Datorită activității cardio, patinajul se dovedește a fi mai bun decât alergarea și ciclismul sau înotul.

De asemenea, patinajul activează circulația sângelui, foarte importantă pentru copii. Fiind un sport aerobic, bătăile inimii sunt accelerate. Astfel, respirația este îmbunătățită și imunitatea se întărește.

Contribuie la menținerea greutății

Patinajul, fiind un sport complet care implică întregul corp, nu numai că permite dezvoltarea mușchilor, ci ajută și la topirea grăsimii datorită activității cardio.

 

 

My title page contents