Greu la somn cu... burtica mare, nu-i așa? ÎDacă nu ai găsit poziția ideală, încearcă-le și pe cele pe care ți le sugerăm.

Greu la somn cu… burtica mare, nu-i așa? În ce poziție dormi în timpul sarcinii? Asta dacă ai găsit-o cumva pe cea care să-ți permită să te odihnești. Dacă nu ai găsit-o încă, încearcă-le și pe cele pe care ți le sugerăm.

 

În primul trimestru de sarcină grețurile și arsurile la stomac nu te lasă să dormi, deși îți pică ochii de somn aproape în permanență. De bine ce scapi de aceste două probleme, începe să te cam încurce burta. Care crește și tot crește. Și care în ultimul trimestru mai că te dă jos din pat. În ce poziție dormi în timpul sarcinii, asta da provocare!

Nici pe spate, nici pe burtă

Chiar dacă una dintre ele era poziția ta favorită, în această perioadă este recomandat să nu o mai adopți. Asta spun specialiștii. Adevărul este că pe burtă oricum n-ai mai putea sta, oricât ți-ai dori și ai încerca… Motivele pentru care cele două poziții nu sunt recomandate gravidelor sunt variate. Pe spate nu e bine pentru că îți poate cauza dureri de spate, evident. Coloana ta vertebrala este, oricum, o eroină în perioada aceasta.

Apoi, dormitul pe spate îți poate îngreuna respirația și îți poate crea probleme la nivelul sistemului digestiv. Mai grav este că favorizează scăderea tensiunii arteriale. Pentru că abdomenul stă pe intestine și pe vasele mari de sânge (vena cavă și aorta), circulația sângelui spre inimă și copil ar putea avea de suferit. Acest lucru sigur te va convinge să renunți la dormitul pe spate! Iar pe burtă, cum spuneam, să vrei și n-ai să poți!

Pe stânga, da!

Deși nu există studii care să susțină cu tărie că dormitul pe partea stângă e lipsit de riscuri, rămâne cea mai bună opțiune. Argumentul este acela că în această poziție uterul nu mai apasă pe vena cavă. Așa că aorta poate transporta nestingherită sânge oxigenat către organe și țesuturi.

Pe dreapta, dacă nu ai încotro

Îți este practic imposibil să dormi pe partea stângă? Asta este… Decât să dormi pe spate (care se pare că este poziția cea mai dezavantajoasă pentru bebelușul din burtică, atunci dormi pe partea dreaptă. Știi cum se spune: dintre două rele îl alegi pe cel mai mic.

În ce poziție dormi în timpul sarcinii

Cu cât sarcina se apropie de termen, cu atât va fi mai dificil de găsit acea poziție care să-ți asigure un somn confortabil. Cere și maternitatea sacrificiile ei, ce să faci… Dacă ai o saltea prea moale și asta dăunează somnului tău, pune o pernă sub ea. Sub saltea. Dacă durerile de spate îți fură somnul, dormi pe o parte, cu o pernă sub burtică. Iar dacă arsurile la stomac îți fac nopțile albe și grele, sprijină-ți partea superioară a corpului de perne. Poate ciupești câteva ore de somn. Probleme de respirație? Pe o parte, cu perna la spate!

Și câștigătoarea esteeee…

… poziția stând pe partea stângă, cu o pernă între genunchi și una sub burtă. Ssssst, liniște, doarme mami!

My title page contents