11 strategii pentru a intari relatiile intre membrii familiei

Familia este microuniversul fiecarui om in parte. Legaturile create de natura sunt atat de puternice, incat indiferent de suparari, neajunsuri sau dispute, familia trebuie sa ramana cea care ne ofera cea mai multa siguranta si confort. De aceea, relatiile intre membrii ei trebuie cultivate.

 

Poti face asta apeland la cateva lucruri simple.

1. Nu o face pe martira/martirul.

Nu te sacrifica pentru familie pana in punctul in care, acest lucru te face sa fii rautacioasa, indignata, critica, sa judeci sau sa te plangi. Cand faci ceva pentru familia ta, fa din toata inima, nu pentru a fi laudat pentru sacrificiile facute.

2. Manifesta interes pentru fiecare membru al familiei.

Cum faci asta? Afla ce ii pasioneaza, ce iubesc sa faca. Arata interes fata de aceste lucruri.

3. Manifesta-ti individualitatea.

Familia influenteaza substantial modul de a fi si de a gandi al unei persoane. Identifica lucrurile care te reprezinta si cele care nu reflecta personalitatea ta. E ok sa ai credinte si idei diferite de ceilalti membrii ai familiei.

4. Nu lasati situatii neincheiate.

Ranile trecute, suferinta, regretele, resentimentele nu trebuie puse sub pres, deoarece ele vor eroda relatiile intre membrii familiei. Cel mai bine este sa vorbiti despre ele atunci cand se intampla, si sa le rezolvati in prezenta iubirii.

5. Iarta si uita.

Toti gresim, spunem si facem lucruri pe care nu ar trebui sa le facem. Asta nu ne face niste oameni rai. Este si cazul celorlalti membrii ai familei. Asa ca, pornind de la aceasta premisa, iarta si mergi mai departe. Familia este pentru totdeauna.

6. Constientizati-va defectele si celebrati similaritatile.

Defectele identificate la ceilalti sunt si in noi. Este o oportunitate de crestere, mai ales in sanul familiei, unde ne putem bucura de un spatiu sigur si iubitor.

7. Iubeste-i asa cum sunt.

Este o forma de respect sa ii acceptam pe ceilalti exact asa cum sunt, fara sa incercam sa ii schimbam in vreun fel.

8. Creeaza spatiu pentru membrii familiei.

Fiecare om are nevoie de propriul spatiu, in care sa se manifeste. Lasa-i liberi si se vor intoarce acasa.

9. Fii aliniata cu tine insati.

Atunci cand esti ok cu propria persoana, te iubesti si te accepti, vei face acelasi lucru cu copiii si cu partenerul tau. Lucreaza la a te descoperi si traieste in acord cu propriul sine.

10. Mentine echilibrul.

Nu da prea mult, pana te epuizezi de resurse, dar nici nu lua, pana la a-i seca pe ceilalti membrii ai familiei. Pastreaza aceasta balanta a schimbului de energie si resurse in echilibru.

11. Comunica ceea ce simti.

Spune-le celor din familei cat de mult ii iubesti si ii apreciezi. Acest lucru creeaza conectare. Oamenii au nevoie sa stie ca sunt iubiti si ca este nevoie de ei.

My title page contents