Negociezi sau nu cu copilul tau?

La o prima vedere, a permite negocierea inseamna subminarea autoritatii parintelui si da impresia copilului, ca acesta nu este increzator in limitele pe care doreste sa le impuna. Uite cum e cu negocierea cu copiii.

 

Cand vine vorba de limite, parintele ar trebui sa fie ferm si sa ramana aliniat spuselor sale pentru a nu se decredibiliza in fata copilului. De ce? Ar avea mai mult sens sa ii spui copilului de la inceput, daca un lucru anume lasa loc unei alegeri, in loc sa ii dai instructiuni. Pentru ca mai apoi sa il lasi sa-si negocieze iesirea.

Deci, cum trebuie sa procedezi? Cum e cu negocierea cu copiii?

Daca o regula este ferma si nu lasa loc negocierilor formuleaz-o intocmai „Nu plecam pana nu iti pui centura de siguranta”.

Din contra, daca parintele este deschis la modul in care copilul poate indeplini o cerinta, este in regula sa ii dea optiuni. Uite de ce. Deoarece copiii sunt mai cooperanti, daca le este permis sa faca niste alegeri. „Vrei sa te speli tu pe fata sau vrei sa te spal eu?”.

Ce te faci daca copilul se impotriveste?

Daca limita nu este negociabila, atunci nu ceda chiar daca se lasa cu lacrimi.

Nu trebuie sa fii rautacioasa, ci ferma si clara in legatura cu limita impusa. „Te aud. Stiu ca iti este greu sa intrerupi jocul si sa mergi la somn, dar la varsta ta trebuie sa iti respecti orarul de culcare. Cand o sa ai x ani o sa poti sta pana mai tarziu. E vremea sa te pregatesti pentru somn”. Poti glumi putin pentru a detensiona lucrurile.

Dar ce se intampla, cand copilul formuleaza clar ce isi doreste, iar tu, ca parinte, iti dai seama ca ai putea ceda putin? Asa ca sa fiti amandoi fericiti?

Este o varianta de win-win, insa este important sa iti determini copilul sa participe la solutionarea situatiei.

De exemplu, daca vrea sa stea inca 20 de minute in parc, iar tu trebuie sa mergi acasa sa prepari cina, roaga-l sa te ajute cu o anumite sarcina. Sa curete cartofii, si in acest caz va mai putea sta inca 10 minute, nu 20 cum a propus le initial. Astfel, va veti intalni la mijloc.

Castiga toata lumea

Desi vei avea mai mult de lucru rezolvand situatiile asa, intamplarile de acest gen creeaza oportunitati de dezvoltare a unor abilitati de viata importante.

My title page contents