părinte mai răbdător și mai bun

Un părinte mai răbdător și mai bun? Diminețile unui părinte (mai ales ale unei mame) sunt un amestec de haos, pace și disperare. Fiecare părinte se întreabă „cum o să reușesc?”.

 

O mămică, pe nume Melissa, povestește cum decurge una dintre diminețile ei. „Dimineața aceasta mi-am început-o la 6.30, cu cafeaua și cu telefonul, pentru a-mi verifica noutățile. Aveau să fie 30 de minute de fericire. La ora 7 se trezesc băieții mei și începe rutina de dimineață, care durează 45 de minute. Trezirea, făcutul paturilor, servirea micului dejun, dusul farfurilor la chiuvetă, spălatul dinților, îmbrăcatul, legatul șireturilor”.

Idei pentru mici si mari

Dar niciun plan ce include copiii nu este simplu, mai ales când e vorba de planul de bătaie al fiecărei dimineți. Sunt zile în care ea mărturisește că băieții ei se trezesc ușor, se achită de toate sarcinile, se îmbracă, iau micul dejun și pleacă la școală fără nicio problemă. Dar sunt și dimineți insuportabile, în care ei nu mai sunt atât de calmi și cooperanți. „De fapt, așteptările mele, neîndeplinite sunt cele care mă fac nefericită”, adaugă Melissa.

Ce vrei si ce iese

Acest decalaj între modul în care „ar trebui” să fie copiii și „felul în care acționează” dă naștere sentimentelor de frustrare, dezamăgire, ideea de eșec pentru mamă. Ca Melissa sunt multe mame, poți fi chiar tu. Dar ce poți face? Cum poți deveni un părinte mai răbdător și mai bun?

Ia-o incet

În loc să disperi atunci când lucrurile nu sunt chiar cum vrei tu, trebuie să înveți să fii mai răbdătoare, să iei lucrurile mai ușor. Dacă reușești să-ți menții vocea pe un ton mai jos, să rămâi calmă chiar și atunci când situația nu permite acest lucru, e un pas înainte. Copiii tăi vor rezolva situația mai repede și bine.

Fii pozitiva

Trebuie să-ți scoți din cap așteptările neîndeplinite și să spui: „ok, nu sunt grozavă în acest moment, dar e normal, voi trece peste”. Atunci te vei simți mai puțin controlată și mai puțin supărată.

Iată câteva lucruri de care să ții cont dacă vrei să fii un părinte mai răbdător și mai bun – Cum poți  rezista unei dimineți insuportabile:

  • Să înveți să nu dramatizezi orice moment; trebuie să îți crești copilul fără țipete și pedepse, într-un mediu calm;

  • Fa afirmatii pozitive. Vezi exemple aici, la Louis L Hay.

  • Să te gândești că și copiii tăi au stări bune și mai puțin bune și nu e capătul lumii când nu fac lucrurile așa cum ai vrea tu;

  • Să realizezi că atunci când rămâi calm și amabil, într-un moment în care ai putea fi furios, copiii tăi vor acționa mult mai bine;

  • Să realizezi că fiecare situație, fiecare moment e diferit. Dacă poți accepta totul într-un mod corect, sigur vei reuși să fii o mamă mai bună (un părinte mai bun);

  • Să înveți să digeri și răul și să-l lași să treacă, fără a-ți consuma prea multă energie, inutil.

Viața cu copiii este dezordonată, dificilă, epuizantă în multe momente, dar totodată și miraculoasă, frumoasă, delicată, inspirată, dar mai ales bogată. Dacă vei dori să fii aproape de copii, uită de perfecțiune, căci ea nu există și lasă loc în viața ta și imperfecțiunii!

My title page contents