Educarea unui copil încăpățânat nu e chiar la îndemâna oricui. Copiii tind să fie deosebit de încăpățânați atunci când încep să meargă și în timpul adolescenței, dar încăpățânarea poate apărea la orice vârstă. Uneori face parte din personalitatea cuiva, astfel încât un părinte are rolul de a învăța cum s-o gestioneze.

 

În alte cazuri, încăpățânarea este pur și simplu o modalitate de testare a limitelor și de afirmare a independenței cuiva. Uneori, însă, un băiat are dificultăți în a formula verbal ceea ce i se întâmplă. Acesta are nevoie să fie învățat să se exprime și să facă față stresului într-un mod sănătos. Pentru a reuși, voi părinții, păstrați-vă calmul, ascultați-l, înțelegeți-l și fiți un exemplu bun, comportându-vă într-un mod corect.

 

Educarea unui copil încăpățânat. Disciplinarea copiilor mici

1. Învață să înțelegi bebelușii și copiii mici

Primii trei ani de viață sunt considerați critici pentru dezvoltarea unui copil. Este perioada în care creierul crește și învață constant, stocând informații pe care le va folosi pentru tot restul vieții sale. De aceea, comportamentele copilărești care par încăpățânate sau chiar răutăcioase sunt procese absolut naturale. Acestea permit copilului să înțeleagă relațiile cauză-efect.

De exemplu, dacă ai obiceiul de a spune pur și simplu „Nu” sau de a te arăta supărată de fiecare dată când copilul tău se comportă nepotrivit, este posibil ca el să repete ceea ce a făcut, pur și simplu pentru a vedea dacă reacția ta rămâne aceeași. Schimbând răspunsul la comportamentul său, copilul va înțelege că nu obține întotdeauna răspunsul pe care îl așteaptă. Și va încerca să aibă atitudini diferite.

2. Schimbă mediul

Dacă copilul atinge cu încăpățânare o vază din hol în fiecare zi sau insistă să se ascundă în dulapul de haine, nu-l pedepsi sau disciplina. Reorganizează casa pentru a o face sigură și accesibilă nevoilor sale. Este și casa lui. În plus, poate învăța mai bine atunci când este capabil să exploreze spațiile care îl înconjoară. Copiii învață prin explorare și nu trebuie să-i privezi de aceasta. Mută obiectele fragile și fă casa mai sigură. Nu încerca să reprimi comportamente normale pentru scopuri de învățare.

Pe măsură ce copilul crește, va trebui să faci noi schimbări în casă. Scopul este de a structura mediul în care se desfășoară acesta. Astfel încât copilul să fie întotdeauna protejat, oferindu-i în același timp posibilitatea de a învăța și a se juca fără riscuri.

3. Educarea unui copil încăpățânat. Învață să spui da

Mulți copii nu sunt lăsați să facă nimic. De câte ori încearcă să facă ceva ce-și doresc, aud în jur doar NU. Odată ce casa este sigură, încearcă să spui DA cât mai des posibil. Dacă spui da, îi vei permite să își asume responsabilitatea pentru experiențele sale de învățare și să exploreze tot ceea ce îl interesează.

Lasă-l să petreacă timp în aer liber, făcând lucrări manuale. Activitățile creative care îi permit să se exprime fizic îl ajută să descarce energiile acumulate. Drept urmare, copilul va dormi mai bine, devenind astfel mai ascultător și mai puțin încăpățânat.

4. Atrage-i atenția

Dacă copilul este pe cale să întreprindă o acțiune pe care nu ar trebui să o facă, strigă-l pe nume și deviază-i atenția spre o jucărie sau o distragere eficientă. De exemplu, înainte de a ieși la plimbare, pune în geanta cu lucrurile copilului o carte cu o poveste, o gustare sau o jucărie. Păstrează ascunse lucrurile până când vei avea nevoie de ele.

5. Educarea unui copil încăpățânat. Învață-l să fie delicat

Mulți copii de această vârstă tind să muște sau să lovească. O fac pentru a vedea ce fel de reacție obțin din partea celorlalți. Este important să-l înveți să interacționeze cu oamenii în siguranță.

Când copilul te bate, apucă-i mâna cu care lovește, privește-l în ochi și spune-i: „Nu trebuie să batem. Trebuie să fim delicați”. Apoi, tot cu mâna lui, treceți-o ușor pe braț sau pe față (sau pe orice alt punct pe care l-a lovit). Spune-i: „Mâinile trebuie să fie delicate. Vezi? Delicat”. De asemenea, poți folosi mâna pentru a o atinge ușor, arătând diferența dintre bătaie și a fi delicat. Folosește aceeași tehnică pentru a-l învăța să interacționeze în siguranță cu animalele de companie și cu copiii mai mici.

 

My title page contents