O casă sănătoasă pentru copil depinde de temperatură, umiditate și curățenie

O casă sănătoasă pentru copil depinde de curățenie, temperatură și umiditate

Ce înseamnă o casă sănătoasă pentru copil? Pentru a proteja sănătatea, mediul și chiar și portofelul, sfatul este să reduci temperatura. A sta acasă într-un mediu foarte cald, nu este soluția ideală pentru a evita afecțiunile sezoniere.

Primăvara e capricioasă de fel, se știe: acum e cald, acum e (prea) frig, și iată cum se declanșează afecțiunile sezoniere! Și, uneori, doar pentru a evita răcelile, tusea, durerile în gât și gripa, tentația este de a ține copilul la căldură acasă cât mai mult posibil. În realitate, însă, chiar și atunci când temperaturile scad, ar trebui să evitați să petreceți întreaga zi în interior. Până la urmă, dacă este bine îmbrăcat, frigul nu face rău copiilor. În schimb, căldura excesivă în medii închise da, și chiar mai mult rău! În astfel de spații, virusurile atacă căile respiratorii, proliferează și se răspândesc mai ușor. De aceea, recomandarea permanentă este de a face plimbări în aer liber dimineața și după-amiaza. În plus, ai grijă la temperatura din încăpere!

Temperatura în casă

Pentru a proteja sănătatea copilului și a familiei, în general, atât acasă, cât și la școală, temperatura interioară ideală este de 18-20 de grade. Aerisirea constantă și pătrunderea aerului proaspăt într-o casă îmbunătățesc sănătatea respiratorie. Un aer prea cald usucă căile respiratorii, irită bronhiile și favorizează trecerea microbilor de la o persoană la alta. Cu cât mai mult temperatura ambiantă se apropie de cea a corpului nostru, cu atât mai mult microbii trăiesc mai bine. De aceea, chiar și în școli, temperaturile nu ar trebui să fie prea mari.

Umiditate în casă

Pe lângă căldura prea mare din cameră, chiar și o umiditate prea mare crește riscul de a dezvolta boli respiratorii și alergice, cum ar fi cele cauzate de acarieni și mucegaiuri. Deci, pentru a reduce umiditatea din casă și a o menține la valoarea ideală (60%), sfatul este:

  • deschide ferestrele cel puțin o jumătate de oră pe zi (mai ales după gătit și duș);
  • evită uscarea hainelor în interior;
  • pornește hota în timp ce gătești.

În cazurile în care casa este umedă prin natura sa (de exemplu, dacă locuiești în zone foarte ploioase etc.) este recomandat să folosești un dezumidificator. În schimb, limitează utilizarea umidificatorului când temperaturile scad, deoarece mucegaiurile și acarienii cresc odată cu creșterea umidității. De altfel, poți verifica valoarea umidității relative pe care o ai acasă, folosind un higrometru.

În cazul persoanelor care nu au probleme cu alergia, acestea pot menține o umiditate mai mare în casă, mai ales atunci când au o anumită infecție respiratorie. În orice caz, este indicat să faci spălări nazale cu ser fiziologic, care hidratează mucoasele căilor respiratorii superioare foarte bine, dar și pe cele inferioare.

O casă sănătoasă pentru copil: Curățenie în casă

Pe lângă temperatură și umiditate, nu uita să acorzi atenție și curățeniei din casă. Praful care se acumulează inevitabil pe suprafețe poate transporta alergeni și poluanți. Aceștia, la rândul lor, pot provoca alergii și astm și pot slăbi căile respiratorii. De exemplu, printre alergeni, sporii fungici provocați de Alternaria intră în casă transportați de tălpile încălțămintei. Conform specialiștilor, aceștia pot provoca astm, chiar și cu crize foarte grave. Prin urmare, în plus față de bunul obicei de a te descălța când intri în casă, este important și să îndepărtezi praful (de preferință cu cârpe care absorb praful) și să aspiri locul.

Este important să utilizezi aspiratoare cu filtre HEPA, deoarece acestea sunt capabile să capteze chiar și cele mai fine particule de praf și nu le transmit înapoi în mediu. De altfel, specialiștii afirmă că pulberile ultra-fine, care sunt cei mai rău poluanți, pot pătrunde din exterior în casă, chiar și cu ferestrele închise, deoarece ajung în bronhii și în sistemul cardiovascular.

În schimb, oricâte măsuri am lua, producem alți poluanți care locuiesc chiar în casele noastre. De exemplu, când gătești folosindu-te de gaz, dacă fumezi în interior și când folosești unele produse de curățare. Pentru a acumula cât mai puțin praf în casă, este recomandat să renunți la covoare sau să le reduci la minimum. Totodată, pentru a avea mai puțini poluanți în casă, este mai bine să gătești pe plite electrice sau cu inducție și să nu fumezi (mai ales, în casă, dacă nu poți renunța de tot).

Este important să aerisești camera/casa

În afară de praf, este important să aerisești casa. Dacă locuiești într-o zonă poluată, alege să deschizi ferestrele dimineața devreme sau seara, înainte de culcare. A avea aer bun în casă ajută căile respiratorii. Prin urmare, trebuie repetat: fumatul este strict interzis acasă! Fumul de țigară și poluarea aerului slăbesc apărarea căilor respiratorii, făcându-le mai vulnerabile la infecții (precum și la cancerul pulmonar).

O casă sănătoasă pentru copil: Ai grijă să nu o cureți prea mult!

Vrei o casă curată? Corect! Dar ai grijă să nu cazi în extrema obsesiei și să exagerezi cu curățenia! Altfel, sistemul imunitar al copiilor nu este întărit. Cu alte cuvinte, expunerea la microbi servește la reglarea sistemului imunitar. Chiar și prea mult curat poate face rău: cu cât intrăm mai mult în contact cu murdăria, cu atât corpul nostru este mai echipat pentru a face față virușilor și bacteriilor și pare să uite de alergii. Există chiar unele produse utilizate în mod curent pentru curățare care eliberează poluanți pentru sistemul nostru respirator, de exemplu formaldehida.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că igiena trebuie neglijată. De exemplu, verifică și amintește-i copilului, atunci când e cazul, să se spele întotdeauna pe mâini înainte de a mânca.

My title page contents