Uleiuri esențiale pentru piele. Care sunt cele mai bune?

Să descoperim împreună cele mai bune uleiuri esențiale pentru piele și păr! Iată un mini ghid de utilizare a uleiurilor esențiale, pentru tratamentul celor mai frecvente dezechilibre ale pielii și scalpului. Putem spune că pentru fiecare afecțiune a pielii există un ulei esențial specific care să trateze în cel mai bun mod.

Cele mai bune uleiuri de bază sau uleiuri purtătoare (în care se diluează uleiurile esențiale) sunt: ​​argan, Rosa Mosqueta, jojoba, nucă de cocos și cel din semințe de struguri.

Unele uleiuri esențiale pot fi, de asemenea, adăugate în șamponul obișnuit sau în loțiunile de păr, pentru a le spori eficacitatea. În cazul părului uscat, fragil și devitalizat, acestea pot fi adăugate în balsamuri, împachetări și măști.

Uleiuri esențiale pentru piele și păr. Ce să alegem?

Se cunoaște deja din cele mai vechi timpuri că plantele posedă proprietăți capabile să vindece corpul și să regenereze mintea.

Aromaterapia funcționează cu uleiuri esențiale prin aplicații topice, cum ar fi împachetări și masaje, inhalare și aport oral. Aveți însă, grijă: acțiunea uleiurilor esențiale este foarte puternică, așa că ar trebui folosite cu precauție și niciodată asupra copiilor. Pentru utilizare orală, este întotdeauna necesar sfatul experților.

Proprietăți și utilizări ale uleiurilor esențiale

Există peste o sută de uleiuri esențiale cunoscute. Pentru fiecare persoană, uleiul esențial are efecte și proprietăți diferite, motiv pentru care este important să știi care e cel mai potrivit pentru tine și situația ta. Utilizările sunt numeroase, deoarece uleiurile esențiale au proprietăți bactericide, balsamice și carminative. Esența nu acționează numai prin memoria olfactivă. Datorită virtuților plantei se poate obține un efect asupra sistemului nervos central și asupra sistemului nervos periferic.

Unele uleiuri esențiale au proprietăți antiseptice și antibiotice și ajută sistemul imunitar: din acest motiv sunt utilizate pe cale orală, ca un fel de antibiotic natural. Totuși, reține: uleiurile esențiale nu pot înlocui antibioticele.

Uleiuri esențiale pentru piele și păr. Utilizarea cosmetică a uleiurilor esențiale

Moleculele uleiurilor esențiale pot pătrunde cu ușurință în piele, trecând prin foliculii de păr. Nu uita că, acestea trebuie să fie întotdeauna diluate într-un ulei purtător. Alternativ le poți adăuga într-o cremă neutră. Excepție de la această regulă sunt unele uleiuri precum cel de lavandă, Manuka și arbore de ceai, care pot fi folosite pure pe piele (1 picătură) în cazul coșurilor sau pe tâmple, împotriva durerilor de cap.

Derivații citricelor, cum ar fi lămâia, bergamota și portocala, nu trebuie folosite niciodată înainte de expunerea la soare, deoarece sunt fotosensibilizanți. Dar, acestea pot fi utilizate pentru:

Masaje

Cantitatea potrivită de ulei esențial de adăugat pentru a face un ulei de masaj bun, este de la 2 la 5 picături la 10 ml. Nu exagera! Cantitatea variază în funcție de uleiul esențial. De exemplu, pentru lavandă putem adăuga până la 5 picături, dar în cazul uleiurilor precum cel de eucalipt sau de rozmarin, sunt suficiente 1-2 picături. Uleiul de germeni de grâu, de in, avocado, jojoba, cânepă, gălbenele, arnică și argan sunt toți vectori buni.

Creme, unguente și loțiuni

De asemenea, poți folosi uleiul esențial combinat cu un săpun neutru, cu o cremă neutră sau cu un ulei vegetal, pentru a fi folosit pe pielea umedă direct la duș. Datorită proprietăților uleiului sau a cremei de duș, dar și a uleiului esențial ales, pe baza proprietăților specifice, vei obține cu ușurință un produs natural și ieftin pentru regenerarea pielii.

Bază pentru măști de față

Poți combina un ulei esențial, în funcție de nevoile tale, cu o bază (de exemplu argilă pudră), pentru a-ți curăța, purifica, calma sau hidrata pielea.

Baie aromatică sau o baie de picioare relaxantă

Dizolvă uleiul esențial ales în apa băii, pentru a obține relaxare, tonifiere sau pentru o baie de picioare regeneratoare. Chiar și psihicul tău se va bucura de efecte benefice.

Ulei esențial de lavandă

Pe lângă faptul că este un puternic relaxant, uleiul esențial de lavandă este un agent de vindecare prețios. Poți aplica 1 picătură de ulei esențial de lavandă chiar și pe cicatricile vechi: pe lângă faptul că are o acțiune antiseptică asupra pielii deteriorate (de exemplu, în caz de mușcături de insecte și țânțari), vindecă și tinde să aplatizeze cheloidul sau acea cicatrice mică rămasă pe piele.

Dacă suferi de dureri de gât, înainte de a merge la culcare, masează-ți gâtul și umerii cu un ulei natural, în care ai turnat câteva picături de ulei esențial de lavandă, pentru o ușurare imediată. În caz de răceală, freacă două picături de ulei esențial de lavandă sub talpa piciorului: este punctul în care uleiul esențial acționează imediat.

Uleiuri esențiale pentru sistemul respirator

Datorită proprietăților lor expectorante și mucolitice, unele uleiuri esențiale sunt deosebit de eficiente în caz de tuse, sinuzită și răceală. Eucalipt, mirt, pin, mentă, chiparos, ienupăr, dafin, tămâie, arbore de ceai, toate aceste uleiuri pot fi folosite pentru fumigații sau inhalații. Un remediu natural prețios pentru ameliorarea sistemului respirator.

Încălzește o oală cu apă și toarnă câteva picături de ulei esențial în părțile vasului, apoi acoperă oala cu un prosop și inspiră adânc. Toarnă uleiul esențial într-un arzător de esențe sau într-un difuzor pentru a putea aprecia astfel proprietățile balsamice chiar și acasă, și pentru a parfuma clocuința într-un mod natural.

Uleiuri esențiale antistres

Alternativ, în camere poți utiliza uleiuri esențiale cu bergamotă, lămâie, mandarină și portocală utile pentru promovarea concentrării. Tămâie și trandafir, Ylang Ylang, Neroli, mușețel albastru au în schimb un efect antistres. Nu uita să nu exagerezi: câteva picături sunt suficiente pentru o difuzie eficientă.

Uleiuri esențiale pentru circulație

Unele uleiuri esențiale stimulează în mod activ circulația, oferind o relaxare imediată și o senzație de ușurare. Ele ajută la drenarea excesului de lichide și tonifică vasele de sânge, îmbunătățind activitatea întregului sistem circulator. Cele mai potrivite sunt lămâia, piperul negru, portocala și rozmarinul (contraindicat în cazurile de hipertensiune arterială).

Uleiuri esențiale pentru picioarele umflate

Un masaj energetic, efectuat de jos în sus, cu o presiune ușoară, va ajuta la reactivarea circulației și dezumflarea picioarelor. Masajul zilnic va oferi o senzație de ușurare. Cele mai potrivite uleiuri sunt: uleiul esențial de chiparos, arborele de ceai, vetiverul și mușcata.

Uleiuri esențiale împotriva oboselii

Unele uleiuri sunt capabile să activeze sfera emoțională cu aroma lor proaspătă și intensă, dând energie și alungând oboseala mentală. Acestea acționează asupra sistemului nervos, cu efect neurotonic. Dintre cele mai potrivite: uleiul esențial de mentă, busuioc și cel de lămâie.

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru piele și păr

Pentru părul normal, se recomandă o împachetare, o mască sau fiole (maximum 1-3 picături) la care s-a adăugat ulei esențial de rozmarin. De asemenea, poți pregăti un ulei de păr pe bază de ulei de jojoba: adaugă 2 picături de ulei esențial de rozmarin în fiecare lingură de ulei de bază.

Piele acneică/impură: ulei de laur, portocală amară, arbore de ceai, cedru, ienupăr, lavandă, lămâie, mandarin, roiniță, ulei de patchouli, grapefruit, cimbru, Ylang Ylang, ghmbir etc.

Arsuri: lavandă, patchouli.

Bătături: oregano, lămâie, mușețel roman, cedru.

Păr gras/gras: bergamotă, chiparos, cedru, lămâie, roiniță, mirt, salvie, țelină, verbină.

Păr devitalizat, delicat: tămâie, mandarină, trandafir (bulgăresc sau din Damasc), Ylang Ylang.

Uleiuri esențiale eficiente și în probleme mai delicate ale pielii

Miros urât: lavandă, chiparos, lămâie, arbore de ceai.

Celulită: portocală amară, scorțișoară, ienupăr, lămâie, mandarină, grapefruit.

Cuperoză: mușețel albastru marocan, mușcată, lavandă, lămâie, patchouli, grapefruit, trandafir (bulgăresc sau din Damasc), lemn de trandafir, salvie.

Dermatită /dermatoză: ulei esențial de busuioc, mesteacăn, mușețel, cedru, tarhon, mentă, mir, patchouli, pin de munte, pin negru canadian, salvie, cimbru.

Dermatită de scutec: arbore de ceai, mușețel roman.

Răni: chiparos, lavandă, arbore de ceai.

Mătreață: chiparos, arbore de ceai, cedru, lămâie, roiniță, mirt, salvie.

Întărirea/îngroșarea pielii: tămâie, lemn de cedru.

Inflamații: mușețel roman, lavandă, smirnă.

Transpirație: arbore de ceai.

Iritare după ras: bergamotă, arbore de ceai, mușețel albastru, mușețel roman.

Iritație după epilare: arbore de ceai, mușețel albastru, mușețel roman.

Reacții ale pielii

Petele solare: tămâie, lămâie.

Pete de vârstă: morcov, ienupăr, tămâie, lemn de santal, Manuka, ienibahar.

Piele grasă: portocală amară, bergamotă, camfor, scorțișoară, scorțișoară din Ceylon, chimion, chiparos, cubeb, geraniu, ienupăr, lavandă, lămâie, mirt, patchuli, grapefruit, eucalipt citriodora, eucalipt radiata, fenicul, Manuka, lemn de cedru, nucșoară, pin maritim, rozmarin, vetiver.

Piele uscată/deshidratată/descuamată: angelica, lavandă adevărată, trandafir (bulgar sau damasc), lemn de trandafir, lemn de santal, Ylang Ylang, mir, verbină.

Piele mixtă: brad siberian, anason verde, busuioc, mesteacăn, mușețel roman, scorțișoară (coaja) din Ceylon, cardamom, cedru, chiparos, tarhon.

Piele crăpată: lavandă, salvie, lemn de santal, Ylang Ylang.

Căderea părului: frunze de dafin, busuioc, ardei negru, pin scot, salvie, lemn de santal, ghimbir.

Pori măriți: tămâie, patchouli, salvie.

Mâncărime: mușețel roman, mușețel albastru, chimen, Manuka, mentă.

Psoriazis: santal, tămâie, smirnă.

Retenție de apă: ienupăr, grapefruit.

Rozacee: lavandă, mușețel roman, mușețel albastru.

Chiar și pentru riduri

Riduri: portocală dulce, morcov, mușcată, tămâie, lavandă, lămâie, patchouli, pin silvestru, trandafir (bulgăresc sau din Damasc), salvie, santal, mirt, mandarină, vanilie, ghimbir.

Mușcături de insecte: lavandă, arbore de ceai.

Arsuri solare: lavandă, mușețel roman, mușețel albastru (de evitat în cazul copiilor sub zece ani).

Crăpături: lavandă, salvie, lemn de santal.

Stafilococ (infecție cu): oregano, arbore de ceai, cimbru.

Tăieturi: bergamotă, cedru, mușcată, tămâie, ghimbir, lavandă, arbore de ceai.

Ulcere cutanate: lavandă, smirnă.

Varicelă/rubeolă: lavanda, arbore de ceai, mușețel roman, mușețel albastru (de evitat la copiii sub 10 ani).

Negi: oregano, arbore de ceai, ulei esențial de cimbru.

Vitiligo: bergamotă, vetiver, lemn de santal, smirnă.

My title page contents