Cum să ai grijă de tine

Cum să ai grijă de tine, fără ca dragostea față de sine să nu pară egoism? Pentru a fi conștienți de valoarea pe care o avem, specialiștii ne sfătuiesc să fim în stare să ne iubim pe noi înșine și să ne respectăm. 

 

 

Cum să ai grijă de tine? Iubirea de sine înseamnă egoism?

Iubirea de sine nu ar trebui să fie confundată cu egoismul. Poate așa ți s-a spus și așa crezi, că dacă-ți petreci prea mult timp cu tine însuți/însăți ești o persoană egoistă. Dar să te iubești pe tine însuți înseamnă să îți dai seama de pasiunea ta în mod independent, fără a fi dependent de alții. Și nu e vorba de egoism, ci de o viața vie, cu pasiune. Pasiunea ta, dacă e adevărată, nu va avea niciodată drept scop să dăuneze altora, ca în cazul egoismului.

  • Dacă te iubești, poți trăi viața pe care o alegi. Acesta nu este egoism;
  • Dacă te iubești, poți trăi relații sincere cu alte persoane. Acesta nu este egoism;
  • Dacă te iubești pe tine însuți, poți să-ți recunoști limitele tale și să le depășești. Acesta nu este egoism.

 

Cum să ai grijă de tine? Iată 10 strategii pentru a învăța să te iubești:

1. Răsplătește-te pentru realizările tale

Dacă aștepți ca alții să te răsplătească, înseamnă că stima ta de sine depinde de judecata altora. Acest lucru este greșit. Dacă ai reușit să atingi succesul sau să atingi un obiectiv, permite-ți recunoașterea acestui merit. Distrează-te, cumpără-ți o carte, ieși la cină. Cumpără-ți ceva drag!

2. Înscrie-te la o școală pentru a-ți îmbunătăți profesia

Dacă deja ai un loc de muncă, pe care îl îndrăgești, dar pentru care ar trebui să-ți mărești eforturile, fă un curs în plus! Acest gest este un dar pe care-l faci pentru tine și de ale cărui roade te vei bucura în viitor, când vei progresa în cariera ta.

3. Nu te împiedica de eșecurile tale

Când îți asumi un loc de muncă sau o relație, nu întâlnești mereu o succesiune de evenimente pozitive. Uneori poți eșua. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te concentrezi doar pe greșelile tale. Găsirea unei modalități de a te ridica imediat și de a depăși problema este să fii sigur/ă de tine. Și să te poți iubi, știind că poți obține o lecție și din evenimentele negative.

4. Nu aștepta aprobarea altora

Judecata altora asupra a ceea ce faci, te afectează fie pozitiv, fie negativ. Dragostea pe care o ai față de tine te face independent de ceea ce gândesc ceilalți despre tine. Pentru că nimeni nu te va cunoaște mai bine decât te cunoști tu.

5. Învață să comunici fără vehemență

Dacă nu te iubești destul și nu ai stimă de sine, nu poți relaționa cu oamenii într-un mod calm. Folosești adesea un comportament sau o atitudine irascibilă, furioasă, pentru că nu ai puterea de a purta un dialog rațional și pașnic.

6. Practică activități care te fac să te simți bine

A găsi timp pentru tine este foarte important. Dacă începi să practici activități care îți plac, cum ar fi să mergi la teatru, să faci sport, vei iubi ceea ce faci și ești.

7. Descoperă-ți pasiunea

Dacă suferi pentru ceea ce ți se întâmplă și nu faci decât să te plângi, înseamnă că trăiești o viață fără pasiuneAflă ce pasiune ai, iar acesta este primul pas pentru a ieși din nesiguranța cuștii și pentru a te iubi, realizându-ți visele.

8. Fii direct cu oamenii atunci când vrei să spui ceva

Dacă ești mereu atent la modul în care comunici și la conținutul pe care dorești să-l transmiți, este că ai multe probleme în primirea unui mesaj. Și, prin urmare, nu ai stimă de sine. Acest lucru te distruge în măsura în care nu mai ești direct cu oamenii și îți închizi gândurile într-o lume a ta. Încearcă să-ți exprimi mereu punctul de vedere într-un mod direct, să ai curaj și încredere în tine!

9. Oferă iubire fără să aștepți ceva în schimb

Una dintre cauzele lipsei iubirii față de propria ta persoană este să faci gesturi pentru care să aștepți ceva în schimb. Acest lucru este greșit deoarece, dacă nu obții ceea ce îți dorești, te gândești automat că oamenii nu te iubesc suficient sau că te comporți greșit față de ei. În schimb, oferirea unei flori, trimiterea unui mesaj drăguț, rezervarea unei mese sunt gesturi pe care le poți face fără să te bazezi pe vreo posibilă recompensă. Poate doar din simplu motiv că îți dorești să primești și tu asemenea gesturi. De fapt, iubirea mai înseamnă a fi capabil să îi iubești pe alții fără așteptări.

10. Nu te critica întotdeauna

Gândurile tale negative despre tine sau autocritica excesivă te pot determina să renunți la tine, la respectul față de tine. Și să nu cultivi suficientă dragoste față de tine. Ai grijă ce cuvinte folosești vizavi de tine, pentru că acestea pot ascunde capcanele unui gând negativ care, pe termen lung, riscă să devină predominant. Încearcă să folosești termeni pozitivi atunci când vorbești despre tine.

 

Cum să ai grijă de tine? Așadar, iubirea înseamnă, în primul rând, cunoașterea profundă și respectarea de sine. Este o cale necesară, pentru că numai în acest fel poți trăi o viață împlinită, îți poți atinge obiectivele și te mulțumești cu ceea ce ești și cu ce faci.

 

 

My title page contents