8 lectii de viata pe care orice copil trebuie sa le invete

Iata 8 lectii de viata pe care orice copil trebuie sa le stie. Sunt lectii care nu se invata in sala de clasa. Acestea cer implicarea activa si constienta a parintelui.

 

Activitatile extracuriculare sunt de mare ajutor, dar nu sunt suficiente.  Lectiile de viata au nevoie sa fie predate in permanenta. Creativechild.com a facut o lista a abilitatilor pe care orice copil trebuie sa le deprinda din timp pentru a se bucura de succes. E vorba despre 8 lectii de viata pe care orice copil are nevoie sa le invete.

  1. Sa invete sa se prezinte.

A intalni pe cineva pentru prima data sau sa fii copilul cel nou in diferite contexte, poate fi destul de infricosator. Dar daca copilul stie cum sa se prezinte, acest lucru ii va netezi drumul in a se imprieteni cu oameni noi. In a-si cladi increderea in propria persoana. Invata-l sa zambeasca, sa faca contact vizual, sa-si spuna numele clar. Spune-i cum sa-i faca un compliment interlocutorului pentru a incepe o discutie.

2. Sa se simta bine de unul singur.

Parintii au tendinta sa-si cocoloseasca copiii. Chiar daca singuratatea e suparatoare, da-i copilului tau oportunitatea de a se consula singur atunci cand se simte lasat pe din-afara. Altfel, va creste nestiind cum sa fie fericit de unul singur. Va deveni codependent in relatii si chiar se va angaja in situatii nesanatoase din teama de a fi exclus. Un copil poate invata sa se simte bine cu sine insusi prin intermediul activitatilor artistice sau sportive.  De asemenea, acesta are nevoie de o retea de sustinere. Adica sa se stie acceptat si sustinut. Astfel, atunci cand este respins sa stie ca poate apartine in alta parte. Incurajeaza-l sa dezvolte astfel de retele nu doar in familie, ci si la scoala sau in vecinatate.

3. Sa invete sa spuna NU.

Este important sa stie sa spuna NU in mod politicos. Ce trebuie sa inteleaga este ca nu ii poti multumi pe toti. El are nevoie sa stie ca este in regula sa dezamagim anumiti oameni. Si asta, mai ales atunci cand credintele, siguranta sau identitatea ne sunt compromise.

4. Sa invete sa intrebe.

Cateodata copiii pot pune intrebari cu nemiluita, dar pe masura ce cresc ajung sa se cenzureze foarte mult din teama de a nu fi respinsi. Copilul trebuie sa invete sa puna intrebari chiar si persoanelor cu autoritate. El nu trebuie sa taca de frica unei pareri contrarii. Ce poti face este ca atunci cand te roaga pe tine sa il ajuti intr-un context social, de pilda la o petrecere unde vrea un balon de o anumita culoare, sa il incurajezi sa il ceara el insusi. Incurajeaza-l sa intrebe in legatura cu ingrijorarile si curiozitatile pe care le are.

5. Sa invete sa se faca auzit.

De multe ori, nu ceea ce spui, ci felul in care o spui te ajuta sa te faci auzit. Incurajeaza-l sa-si formeze o voce proprie, sa faca contact vizual si sa aiba incredere in el.

6. Sa invete sa asculte.

Abilitatile de ascultare se dezvolta odata cu varsta, dar ce trebuie sa il inveti este sa faca contact vizual cu partenerul de discutie. Invata-l despre cat de important este sa asculti ce au altii de spus.

7. Sa invete sa astepte.

Sunt studii care au aratat ca persoanele mai rabdatoare isi urmaresc mai sustinut scopurile. Cum il poti invata sa fie mai rabdator? De exemplu, prin amanarea recompensei.

8. Sa invete sa fie tolerant.

Oamenii au tendinta sa se inconjoare de persoane asemanatoare lor. Cand copiii intra in contact cu persoane care sunt diferite, poate fi inconfortabil pentru ei, si uneori chiar socant. Expunerea copilului la oameni provenind din culturi diferite le ofera oportunitatea de a deveni respectuosi si toleranti fata de ei.

 

My title page contents