CÂND VORBEȘTI CU FIICA DESPRE MENSTRUAȚIE ȘI CUM O FACI

Fiica ta se apropie cu pași repezi de pubertate. Știi că trebuie să ai o discuție cu ea pe o temă delicată, dar nu știi când e cel mai bun moment. Când vorbești cu fiica despre menstruație? Și cum?

 

Găsirea momentului când vorbești cu fiica despre menstruație și a modului în care o faci sunt la fel de importante. De ele depinde în mare măsură percepția pe care o va avea asupra acestei experiențe. Un lucru este cert: va trebui să o faci în mod deschis. Preocuparea ta este legată de cum poți deschide subiectul depășind penibilul pe care ea s-ar putea să-l resimtă. Nejustificat, de altfel. Dar de acest lucru nu vei avea cum să o convingi, deocamdată.

Pregătește momentul

Dacă fiica ta se simte rușinată și stânjenită referitor la această discuție, înseamnă că nu ați vorbit niciodată despre acest subiect. Și nu este exclus ca ea să dezvolte un sentiment de teamă, de anxietate și de izolare în perspectiva a ceea ce urmează să i se întâmple. Mai ales dacă singurul lucru pe care l-a auzit despre această stare fiziologică sunt glumele și bârfele fetelor de seama ei. De aceea este atât de important să te gândești cu toată seriozitatea și atenția la cum vei vorbi cu ea despre menstruație.

Încă este un subiect tabu

Deși avem pretenția că tinerele mame ale vremurilor noastre sunt mai deschise, jumătate dintre ele s-a dovedit că au dificultăți în a discuta cu fiicele lor pe acest subiect. Aceleași dificultăți le au și tinerele fete, chiar dacă este vorba de o discuție pe care să o poarte cu mama sau sora mai mare. Subiectul încă este tabu, în mod surprinzător. Deși menstruația este un proces natural, trăim în continuare într-o societate care are rețineri. Tinerele încă ascund tampoanele în mâneca bluzei, imaginea petelor de sânge este „mascată” în social media și în reclamele la aceste produse indispensabile. Și nicio sportivă nu vorbește – și probabil că nici nu o va face – despre impactul acestei stări fiziologice asupra performanțelor sale.

Când vorbești cu fiica despre menstruație

Specialiștii sunt de părere că primele discuții – la modul general, desigur – e bine să aibă loc în jurul vârstei de șapte ani. Nu, nu este devreme. De ce? Pentru că, deși vârsta medie la care începe menstruația este 12 ani, există cazuri în care se întâmplă și de la opt ani. Există suficiente cercetări care arată că fetele ajung la pubertate din ce în ce mai devreme. Abordarea subiectului treptat, gradual, în timp, este benefică și pentru mamă și pentru fiică. Prima se va elibera de sentimentul de jenă, iar a doua de cel de frică. Foarte important este ca referirile la menstruație să fie într-o notă pozitivă, pentru a nu lăsa posibilitatea să se creeze repulsie față de ea. Perioada lunară va trebui prezentată ca una firească, pe care toate femeile o împărtășesc.

În notă pozitivă

Dacă nu știi care ar putea fi cel mai bun moment în care să deschizi subiectul, îți oferim o sugestie: o reclamă la un produs de igienă intimă difuzată la tv. Nu e neapărat nevoie să dezbați întreg subiectul din prima încercare. Doar tatonezi, eventual. Întreabă-ți fiica dacă știe ceva despre acest subiect. Poate că deja știe câte ceva, și îți pierzi timpul cu lucruri asupra cărora nu e neapărat nevoie să insiști. Mai bine vorbește-i despre experiențele personale, de la vârsta ei. În acest fel veți putea relaționa într-un mod mai personal. Povestea trebuie să păstreze nota pozitivă, nu cea înfricoșătoare. Nu declanșa panică povestindu-i întâmplari nedorite.

Jos cu miturile!

Încurajează-ți fiica să îți pună întrebări și răspunde-i la ele. Este posibil ca printre colegele și prietenele ei să fi auzit deja o serie de mituri. Cum că va pierde mult sânge și se va simți foarte rău, că va leșina, că sângele menstrual este… „necurat”, că folosirea tampoanelor o va putea îmbolnăvi sau că în zilele menstruației nu va putea face unele activități obișnuite. Folosește un limbaj clar și direct, fără eufemisme care pot crea confuzie: „vagin”- nu „acolo jos”, „menstruație” – nu „musafir lunar”.

My title page contents