Mama hiperprotectoare și consecințele acestui tip de comportament. 8 semnale principale

Mama hiperprotectoare și consecințele acestui tip de comportament

Mama hiperprotectoare și consecințele acestui tip de comportament, un subiect mereu în vizor. Părinții doresc tot ceea ce e mai bun pentru copiii lor, dar de cele mai multe ori, ceea ce aceștia cred că este cel mai bun, se dovedește a nu fi așa. Știți care sunt caracteristicile care definesc o mamă hiperprotectoare?

 

Hiperprotectivitatea este practicată de unii părinți, care de multe ori se tem să-și lase copiii să-și trăiască viața. Această caracteristică include comportamente care evită permiterea asumării responsabilității de către copii, limitează libertatea și experiențele tipice fiecărei vârste. Te-ai întrebat vreodată: „Sunt o mamă prea protectoare?”

Analizează următoarele semnale și vei înțelege dacă așa stau lucrurile!

Nu uita că sarcina mamelor nu este doar de a-și proteja copiii. De asemenea, cei mici au nevoie de instrumentele necesare pentru a face față provocărilor vieții și de cele care-i fac capabili și independenți.

Mama hiperprotectoare și consecințele acestui tip de comportament. Acțiunile tipice ale unei mame prea protectoare

1. Încearcă să rezolve toate problemele copilului

În situații dificile, mamele hiperprotectoare preiau rapid controlul. Ele se străduiesc la maximum pentru a evita orice fel de enervare a copilului. Pentru a se asigura că al lor copil nu suferă, ele nu permit stimularea toleranței în caz de frustrare și abilitatea copilului de a-și rezolva problemele cu care se confruntă.

2. Are contact frecvent cu școala

În momentul lăsării copilului la școală, ca să se asigure că e totul în regulă cu acesta, mamele hiperprotectoare caută ajutor de la terți. De exemplu, atunci când există o problemă la școală, acestea solicită rezolvarea din partea profesorilor. Nu contează dacă este un lucru mic, aceste mame caută o soluție imediat și îi țin pe cei mici închiși într-o bulă.

3. Fă ceva, astfel încât copiii tăi să reușească

Oamenii învață mult din greșelile și frustrările lor. Cu toate acestea, hiperprotectivitatea ne asigură de faptul că, niciodată copiii nu se implică în activități în care nu sunt siguri că vor excela. Intenția este cu siguranță cea mai bună, dar în acest fel îl privează pe copil de posibilitatea de a explora și de a-și dezvolta noi abilități.

4. Fii înțelegătoare când lucrurile nu merg bine

Când micuții reușesc să-și numească și să-și exprime emoțiile, este minunat. În același timp, trebuie să învețe cum să facă față tristeții, furiei și sentimentului de neputință. Mai mult decât să facă totul pentru a remedia situația, mama trebuie să-l învețe pe copil să accepte această condiție și să o depășească.

5. Mama hiperprotectoare și consecințele acestui tip de comportament. Verifică prieteniile lui

Persoanele cu care copilul împărtășește copilăria și adolescența pot influența foarte mult comportamentul său. O mamă care este prea protectoare nu va permite niciodată copilului ei să fie în preajma persoanelor pe care nu le consideră potrivite. Contrar acestui fapt, copiii înșiși trebuie să realizeze cine este bun pentru ei și cine nu. Învățarea de a crea relații interpersonale sănătoase este o abilitate pe care oamenii trebuie să o dezvolte independent.

6. A fi invazivă în lumea copiilor

Prezența excesivă a mamei în viața copilului nu este ceva sănătos. Evident, este normal ca o mamă să vrea numai bine pentru copiii ei, dar depășirea limitelor poate fi periculoasă. În timp, cei mici vor cere intimitate și vor începe să își construiască viața privată. Este parte a procesului de maturare și este un gest complet normal. Un părinte hiperprotector nu va putea să o accepte, să depășească limitele și să încalce dreptul copiilor de a avea secrete.

7. Acordă puține responsabilități la domiciliu

Cooperarea și simțul apartenenței la familie sunt construite prin disciplină. Mulți copii care sunt supra protejați de părinți, nu cunosc simțul reciprocității sau nu contribuie la funcționarea societății. Dacă se întâmplă acest lucru, cei mici vor simți că sentimentele și nevoile lor sunt mai importante decât cele ale altora.

8. Mama hiperprotectoare și consecințele acestui tip de comportament. Ascunderea realității despre lume

Ca adulți, părinții știu foarte bine că în lume există răutate și nedreptate. Chiar și copiii trebuie să fie conștienți de aceste pericole și să fie pregătiți să le depășească. În caz contrar, vor risca să fie consumați de o lume acerbă pentru care nu sunt pregătiți.

Așadar, câte dintre aceste semnale ale mamei hiperprotectoare le-ai găsit la tine? Chiar dacă vrei doar ce e mai bine pentru copilul tău, trebuie să-l înveți să fie pregătit pentru situații dificile. Nu poți fi întotdeauna prezentă să-l ajuți în situații complicate, să-l înveți independența și rezistența.

My title page contents