Ține minte că la vizitarea unui bebeluș trebuie să respecți niște reguli!

Cineva din familie sau un prieten are în casă un nou membru. Arzi de curiozitate să-l cunoști. Ține minte, însă, că la vizitarea unui bebeluș trebuie să respecți niște reguli!

Vizitarea unui bebeluș nu seamănă cu vizitele obișnuite pe care le faci rudelor sau prietenilor. Când este vorba de un adult nu sunt obligatorii chiar atât de multe reguli. Dar fiind vorba de o ființă foarte fragilă și delicată, lucrurile se schimbă. Nu uita nici că, imediat după naștere, și mama bebelușului este la fel de sensibilă. Cel puțin emoțional. Așa că, oricât de buni prieteni ați fi cu familia în care a venit micuțul, oricât de apropiați ca și grad de rudenie, regulile rămân valabile.

Vizitarea unui bebeluș

Niciodată – dar chiar NICIODATĂ! – nu faceți o surpriză proaspetei mămici! Poate fi extrem de neplăcut pentru ea să se trezească la ușa cu voi. Vizitarea bebelușului se planifică împreună cu familia acestuia. Nu presați, nu insistați. Poate că mămica nu este pregătită încă să primească musafiri. Lăsați-o pe ea să stabilească ziua și ora în care puteți veni să-i urați ”Bun sosit!” noului membru.

Respectați ”programarea”

Dacă mămica a propus o anumită oră, nu vă duceți nici mai devreme, nici mai târziu. Cu siguranță că a ales acea oră în funcție de programul copilului și de al ei. Sunt multe de făcut în casă atunci când ai bebeluș… Iar toate treburile sunt epuizante, așa încât e nevoie și de timp pentru odihnă. Deci nu o puneți într-o situație delicată, nerespectând ora asupra căreia ați convenit.

Nu lungiți vizita

Sigur, poate că înainte de apariția micuțului stăteați la povești cu orele. Nu mai este cazul acum. Și asta pentru că mama nu mai are atât de mult timp la dispoziție, pentru ea. În principiu o oră este suficient. Mai puteți rămâne doar dacă ea vă roagă acest lucru. Și numai dacă sunteți absolut convinși că nu o face din complezență.

Refuzați să fiți tratați

Gazda se va simți obligată să vă servească o cafea sau o gustare. Refuzați. Este un efort în plus pentru ea. Și, în afară de asta, scopul pentru care i-ați făcut vizita nu e acela de a fi serviți, ci de a vedea copilul și, eventual, dacă aveți cu ce, de a o ajuta. Dacă vă este sete vă puteți lua și singuri un pahar cu apă.

Oferiți-i mamei o pauză

Nu este deloc nepotrivită propunerea de a supraveghea micuțul cât timp mama face o baie relaxantă, în tihnă, sau de a trage un pui de somn. Cu condiția să fiți atât de apropiați încât să vă permiteți asta. Dacă refuză, nu insistați.

Cereți permisiunea de a lua copilul în brațe

Mamele sunt posesive, mai cu seamă imediat după naștere. Chiar dacă este irezistibil să luați puiuțul în brațe, nu faceți acest lucru fără permisiunea mamei. Și în niciun caz fără să vă spălați pe mâini!

Nu vă luați în vizită și copiii

Cei mai mici de 6 ani este de preferat să fie lăsați acasă. Asta deoarece încă nu pot respecta limite impuse. Sunt mici, cer atenție și pot fi obositori. Iar cei asupra cărora va trebui să vă concentrați sunt bebelușul și mămica lui. Dacă puștii sunt mai mari și decideți să vă însoțească în această vizită, civilizat este să cereți permisiunea gazdei. NU luați copiii cu voi decât dacă sunt perfect sănătoși! Amintiți-vă că bebelușii sunt fragili, cu un sistem imunitar nedezvoltat, și se pot îmbolnăvi foarte ușor.

Nu oferiți sfaturi nesolicitate

Una este să pună mama întrebări despre alăptare, despre somnul bebelușului sau despre vindecarea postpartum, și alta e să o bombardați cu sfaturi. De acord, poate voi aveți experiența creșterii unui copil, dar asta nu vă dă dreptul să vă transformați în profesori sau lectori universitari în parenting.

My title page contents