Trucuri pentru un somn liniștit al bebelușului. Cum îți ajuți bebelușul să doarmă bine?

TRUCURI PENTRU UN SOMN LINIȘTIT AL BEBELUȘULUI. CUM ÎȚI AJUȚI BEBELUȘUL SĂ DOARMĂ BINE?

Trucuri pentru un somn liniștit al bebelușului. Pentru copii, somnul este esențial pentru recuperarea energiei consumate în timpul zilei. Mai mult de atât, un somn bun este important pentru a trăi bine, iar acest lucru este valabil atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor.

 

Încă de la naștere, copiii dorm între 16-18 ore, urmând ca pe măsură ce aceștia cresc să se reducă numărul orelor de somn. Dacă un copil nu beneficiază de un somn bun, de aici urmează ca tot programul lui și implicit al familiei să fie dat peste cap, să se creeze stres, stări de nemulțumire.

Trucuri pentru un somn liniștit al bebelușului. Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să doarmă bine?

1. Stabilește un ritual de noapte bună

Un ritual îl va ajuta pe copil să doarmă. Rutina este recomandată pentru copii. Aceasta le conferă liniște copiilor, deoarece ei știu la ce să se aștepte, fără să se sperie de ceva nou. Înainte de ora somnului, trebuie repetate aceleași gesturi, cuvinte. Îi poți citi aceeași carte, dacă el dorește acest lucru sau o poți schimba, poți vorbi mult, îi povestești multe lucruri, astfel încât acel zumzet să-l adoarmă. Sunt copii care adorm cu un radio în surdină sau cu muzică relaxantă.

2. Baia

Un ritual înainte de un somn bun este și cel al băiței. Bebelușii se simt bine după băiță, se relaxează și, inevitabil, somnul va veni mai ușor.

3. Jucăria preferată

Poate ai văzut multe fotografii cu copii care dorm cu jucăria preferată în pat, lângă ei. Acest gest îl liniștește. Ba chiar mai nou au apărut unele dispozitive prin care se aude bătaia inimii mamei (și ea la rândul ei ține în apropierea corpului partea pereche a dispozitivului) și acestea sunt introduse în căptușeala jucăriei de pluș. Orice jucărie dintre cele preferate de copil poate fi un prieten pentru copil în momentul adormirii, care-l va ajuta să fie relaxat și să adoramă. Unii copii se atașază foarte mult de o cârpă, un prosopel și nu stau fără ea.

Trucuri pentru un somn liniștit al bebelușului. Factorii care tulbură somnul

Schimbările

… pot crea neliniști copiilor și le pot afecta negativ somnul. Dacă se trezește des în timpul nopții sau dacă adoarme foarte greu seara, e indicat să afli cauza. Aceasta ar putea fi o schimbare a obiceiurilor (de ex. înțărcare, absența temporară a unui părinte, o zi mai agitată în familie, etc.).

Trucuri pentru un somn liniștit al bebelușului. Seninătatea mediului

Este esențial să se asigure un somn bun. Înainte de culcare, trebuie înlăturat orice zgomot, fără televizor sau vreun sunet puternic, dar, mai presus de toate, copilul trebuie să simtă o atmosferă liniștită acasă, în familie. În cazul în care părinții sunt îngrijorați sau dacă există certuri și neînțelegeri în familie, tensiunea va fi transmisă copilului. De aici și incapacitatea acestuia de a se liniști și a adormi ușor.

Perioade fiziologice

 În timpul creșterii copilului ritmul de somn-trezire e schimbat. Acestea sunt cauze naturale, inevitabile și nu depind de factorii externi. Perioada în care apar dinții: mulți copii devin iritabili din cauza disconfortului cauzat de dinții care se chinuie să iasă. În astfel de cazuri, poți încerca doar să liniștești copilul și să ai răbdare până trece această perioadă și al tău copilaș își va recăpăta liniștea și va reuși să adoarmă din nou ușor și bine.

 

My title page contents