Nopti albe in patut? Iata unde gresesti!

Nopti albe in patut? Iata unde gresesti! Daca si tu simti ca noptile tale au devenit un numar fara sfarsit de treziri si reincercari de a-l adormi pe bebe, cu siguranta ceva nu faci bine.

 

BEBELUSI

 

Nu mai fi patul lui.

Proaspetii parinti tind sa petreaca prea mult timp leganand sau purtand in brate bebelusul pentru a-l adormi. Rezultatul este ca micutii se obisnuiesc sa adoarma astfel, doar daca primesc ajutor. Daca se trezesc peste noapte, iar voi nu sunteti acolo ca sa-l linistiti si sa-l ajutati sa adoarma, nu vor sti sa o faca singuri. Acest lucru este potrivit in primele saptamani de viata. E indicat insa, pe la varsta de trei luni, sa il pui in patutul lui cand e aproape adormit, dar treaz. Chiar daca va plange putin, va invata sa se linisteasca singur si va adormi.

Nu-l lasa sa adoarma la plimbare.

In aceeasi ordine de idei, bebesul ar trebui sa adoarma doar in patutul lui. De aceea, evita sa-l lasi sa adoarma in carucior ori in scaunul de masina cand iesiti la plimbare. Altfel, va asocia leganatul caruciorului ori al masinii cu somnul si ii va fi greu sa adoarma in lipsa ei.

Nu-l hrani inainte de culcare.

Multe mame obisnuiesc sa-si alapteze bebelusul cand e gata de culcare, de obicei dupa baita de seara, cand e deja somnoros. Mai mult, de cate ori se trezesc peste noapte, ele il linistesc tot alaptandu-l. Chiar daca nu se hraneste, bebelusul se linisteste in acest mod si reuseste sa adoarma. Gresit, spun pediatrii. Copilul nu trebuie hranit pentru a se linisti. De fapt, ca sa-i creezi obiceiul de a adormi singur, ar trebui sa-l alaptezi cu jumatate de ora inainte de a incepe rutina somnului. Alapteaza-l in alta camera decat in cea in care va urma sa doarma, tocmai pentru a-l ajuta sa nu asocieze alaptatul de somn.

Alege o metoda care sa vi se potriveasca.

Daca te-ai hotarat sa incepi sa-l inveti sa adoarma singur, ai la indemana doua variante. Fie il asezi in patut cand e somnoros si il lasi sa planga fara sa mai intervii, pana adoarme. Fie intri la el din cinci in cinci minute, in primele trei zile, apoi din 10 in 10 minute in urmatoarele zile, pana cand nu mai e nevoie deloc. Daca alegi metoda din urma, trebuie sa fii blanda, dar ferma. Evita sa-l mangai ori sa-i vorbesti cand intri in camera lui. Asigura-te ca te vede, apoi iesi din camera.

Ofera-i sansa sa se linisteasca singur.

Nu fugi in camera lui la primul scancet, lasa-l putin ca sa vezi daca se poate linisti singurel.

 

COPII MICI

 

Scoate-i somnul de dimineata.

Majoritatea copiilor renunta la somnul de dimineata intre 15 si 18 luni. Daca doarme prea mult peste zi, nu va fi suficient de somnoros pentru somnul de noapte. La aceasta varsta, nu are nevoie de mai mult de trei ore de somn peste zi.

Somnul de pranz, nu mai tarziu de ora 14.00.

Daca adoarme greu seara, ai grija ca somnul de pranz sa nu inceapa niciodata mai tarziu de ora 14.00. Nu-l culca pe canapea sau in alte locuri decat in patutul lui. Si asta face parte din acelasi „antrenament” de culcare.

Nu-l muta intr-un pat de copil decat dupa ce implineste trei ani.

O alta greseala frecventa a parintilor este dorinta de a muta micutul intr-un pat de copil in jurul varstei de doi ani. Cel mic nu este pregatit sa faca schimbul decat daca coboara singur din patutul de bebelus de ceva vreme. Altfel, se va simti nesigur in patul mai mare, iar riscul de accidente va creste. Pentru aceasta mutare e bine sa asteptati sa implineasca trei ani.

Elimina lucrurile care il agita.

Daca rutina voastra de culcare include o sesiune strasnica de gadileli, mai bine mai gandeste-te o data. Ultimele patru ore inainte de culcare trebuie sa fie linistite si calme. Daca se agita, se va linisti mai greu si, evident, va adormi mai greu. Alege activitati linistitoare cu trei sau chiar patru ore inainte de culcare – cititi, cantati in surdina sau povestiti despre ziua care s-a incheiat.

Regula „nu cobori din pat”.

Dupa ce mutati micutul intr-un pat de copii, spuneti-i ca regula este sa nu coboare din pat in caz ca se trezeste. Poate sa va strige, dar nu are voie sa se dea jos din pat. Daca incalca regula si vine la voi in camera, du-l inapoi in camera lui si pune-l in pat ca sa adoarma din nou. Dar inainte de a-l duce inapoi verifica sa nu se simta rau.

 

PRESCOLARI

 

Taie sursa de curent.

Cu cel putin o ora inainte de culcare, pune-i sa opreasca TV-ul, tableta, telefonul. Lumina albastra emisa de aceste aparate electronice inhiba secretia de melatonina, facandu-i si mai greu sa adoarma.

Paraseste dormitorul lui.

Nu stii cum sa schimbi obiceiul de a te baga in pat langa el pana adoarme? Uite cum se procedeaza: in primele trei seri asaza-te pe marginea patului pana adoarme, in urmatoarele trei, stai pe un scaun in mijlocul camerei. Apoi, in usa camerei si, spre finalul celei de-a doua saptamani, pe hol, cu usa deschisa.

Pastreaza-ti starea Zen.

Poate fi demotivant cand un copil de 5 ani face in pat, desi renuntase la scutece cu ceva vreme in urma. Specialistii spun ca accidentele de acest gen sunt normale pana la varsta de sapte ani. Ajuta-l sa se schimbe fara prea multe discutii si pune-l la loc in pat. Daca astfel de accidente nocturne sunt frecvente, achizitioneaza o saltea impermeabila.

Foloseste stimulatoare.

Daca ai acasa un pui care opune rezistenta antrenamentului de a dormi singurel, evita argumentele nesfarsite oferindu-i mici placeri inainte de culcare. Il poti lasa sa se joace, spre exemplu, jumatate de ora inainte de a stinge lumina, cu jucaria lui preferata. Sau sa vizioneze fragmentul preferat dintr-un film de copii.

Pune stop dormitului impreuna.

Oricat de obosita ai fi din cauza deselor treziri de peste noapte (inevitabile cand vrei sa-l obisnuiesti sa doarma singur) evita sa-l opresti in pat cu tine cand vine din camera lui. Du-l inapoi in patul lui si asteapta sa adoarma folosind una dintre metodele prezentate. Sau mai poti recurge la cateva siretlicuri, care plac celor mici. Ofera-i bilete de intrare la voi in dormitor in fiecare seara. Spune-i ca daca dimineata, cand se trezeste, are acelasi numar de bilete, adica nu a consumat niciunul, primeste o steluta. Daca aduna trei astfel de stelute, mergeti la parcul de distractii. Incearca, s-ar putea sa functioneze si la tine!

Perioade de liniste.

Vor fi zile cand cel mic va simti nevoia sa doarma peste zi. Daca nu vrei sa se intample asta, alege activitati relaxante (o ora) pe care sa le faceti dupa masa de pranz. Daca, totusi, adoarme, nu-l lasa mai mult de o ora.

Creeaza si pastreaza o rutina a somnului.

Chiar daca ti se pare mare la 4 sau 5 ani, schimbarile in rutina zilnica il pot deruta chiar si la aceasta varsta. Copiii sunt mai linistiti daca stiu ce urmeaza sa li se intample. Rutina, crearea si respectarea unui plan stabilit, este importanta si in aceasta perioada, cand invata sa adoarma singurel.

 

My title page contents