Cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu. Topul în care toți ne regăsim

Categoric, nu există relații perfecte. Există relații perfectibile, cu concursul ambilor parteneri. Tensiuni pot apărea tot timpul, important este ca ele să fie dezamorsate. La voi care sunt cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu?

 

Nimănui nu-i place să se afle permanent într-o luptă cu partenerul, nici măcar pe tema principiilor fiecăruia. Se spune că cearta e bună, fie și numai de dragul împăcării. Personal, nu cred. Concluzia mea este că certurile dese erodează o relație și, la un moment dat, ea se rupe. E drept, mai contează și subiectul pe care se naște disputa. Specialiștii au făcut un top în care au ordonat cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu. Și fiecare dintre noi ne vom regăsi în minim două dintre acestea.

Cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu

Bineînțeles că mai pot exista și alte motive în afara celor expuse mai jos. Motive mai serioase ori mai puerile. Însă acestea fac parte din categoria celor de notorietate. A celor din pricina cărora partenerii ajung să se despartă.

Sexul

Suntem diferiți ca indivizi, iar asta nu e un lucru neapărat rău, în principiu. În virtutea acestor diferențe, unii își doresc mai mult sex, altora le este suficient mai puțin. Pe această temă, însă, se poate ajunge la războaie ireconciliabile. Și luptele nu sunt doar pe tema frecvenței partidelor de amor ci și pe rezultatele lor. Unul susține că depune toate eforturile pentru a oferi plăcere, celălalt nu pare să fi sesizat. Iar pe tema asta există o mulțime de variațiuni.

Banii

Oh, aici lucrurile sunt foaaarte complicate. Tensiunile pot porni de la diferențele de contribuție la bugetul familiei, ajungând la modul în care se cheltuiesc banii. Unul are tendința să economisească, celălalt să facă risipă. Apoi mai există și un alt aspect: ideile diferite despre nevoi și prețuri (”Chiar crezi că ne trebuia o altă canapea?!”, ”Ai cheltuit 100 de lei pe două pachete de cafea?!”)

Copiii, cel mai sensibil subiect

Ei, aici e aici! Copiii pot naște dispute încă înainte de a veni pe lume. Înainte de a fi concepuți, vreau să spun! Unul își dorește copii, celălalt este de părere că e prea devreme, că mai e timp, că ar trebui să mai aștepte, că nu e pregătit. Iar după ce micuțul vine pe lume… să te ții! Unul din parteneri e prea autoritar, celălalt prea indulgent. Unul are pretenții și așteptări de la copil, celălalt e mai flower-power. Îngrijirea și educația celor mici sunt foarte adesea ringuri de luptă ”corp la corp”.

Gelozia

Cu sau fără motiv, gelozia este scânteia care declanșează adevărate vâlvătăi de scandal. Fie că este vorba despre fapte evidente (cum ar fi o apropiere nefirească de o altă persoană), fie că este vorba de propria insecuritate, certurile pe această temă au un potențial ridicat de a degenera. Și de a ajunge la lucruri de-a dreptul tragice.

Treburile casnice

Chiar dacă poate părea un motiv prea ”subțire” de ceartă, realitatea e că el există și se manifestă. Unul dintre parteneri se poate înfuria numai pentru faptul că doar el duce gunoiul sau are grijă să nu lipsească apa plată ori să plimbe câinele. O convenție asupra îndatoririlor fiecăruia ar putea scoate măcar acest motiv de ceartă de pe listă…

Soacra, motivul… extern

Eeee, iată un motiv de ceartă pe placul doamnelor. Uneori poate chiar îndreptățită, alteori nu. Sau folosit ca pretext, mai știi? Adevărul este că părinții partenerului/partenerei chiar pot juca un rol important în relația cuplului. Reproșurile acestora vizavi de atitudinea, comportamentul sau faptele norei/ginerelui, ba chiar și frecvența cu care sunt vizitați ori ajutați financiar (sau nu), pot fi motive serioase de ceartă.

My title page contents