Copii agresați la școală. Cum recunoști fenomenul și cum acționezi?

Copii agresați la școală

Ai auzit, probabil, că în ziua de azi, sunt mulți copii agresați la școală. Agresiune fizică, tachinări sau zvonuri și bârfe repetate la nesfârșit, îndreptate către un copil fragil. Intimidarea, sub toate formele sale, continuă să fie un fenomen larg răspândit în mediul școlar. Tăcerea, teama sau aprobarea tacită a tovarășilor, toate acestea îl fac pe agresor să fie mai puternic. Cum se poate proteja copilul?

 

Copii agresați la școală. Când putem vorbi despre agresiune

Deși agresiunea este acum un termen bine-cunoscut, care evocă episoade de agresiune și abuz în mediul școlar, nu este atât de ușor să o recunoaștem imediat. Există trei forme prin care se exprimă agresiunea: fizică (bătaie, împingere, hărțuire), psihologică (excludere din grup, bârfă) și verbală (înjurături, provocări).

În toate aceste cazuri, potrivit experților, atunci când nu este vorba despre un conflict normal, agresiunea are anumite caracteristici tipice:

  • voința clară de a manifesta un comportament care îl ofensează sau îl doare pe altul;
  • abuzul de putere: așa-numitul bully este mai „puternic” (nu numai în sensul fizic). Și acționează împotriva unui partener slab și mai fragil;
  • episodul agresiv se repetă în timp într-un mod sistematic. Nu este niciodată sporadic (în caz contrar, nu mai este agresiune);
  • actul împotriva victimei are loc în fața unei audiențe care poate aproba sau tăcea, dar, oricum, participă la comportamentul bătăușului.

Copii agresați la școală. Cum înțelegi dacă un copil este agresat

Din păcate, specialiștii susțin că nu există un singur „semnal”, puternic și clar, care să îi ajute pe părinți să înțeleagă că al lor copil suferă de agresiuni constante în mediul școlar. Copilul poate transmite semnale prin comportamente diferite de cel obișnuit. Dacă un copil, de exemplu, care nu a avut niciodată probleme la școală, are o scădere bruscă a performanței sale, înseamnă că ceva este în neregulă.

Conform specialiștilor, cei care sunt victime ale actelor de hărțuire, nu mai arată același interes față de colegii lor. În schimb, manifestă atitudini de retragere și de izolare. Un alt semnal de alarmă dat de către cei care se află în vizorul bătăușilor este faptul că aceștia acuză probleme fizice de diferite tipuri. Durerile de cap clasice, adesea sunt un pretext pentru a evita școala. Aceasta este o reacție destul de răspândită. Într-adevăr, este foarte dificil pentru un băiat să vorbească direct celor de acasă despre episoadele negative pe care le trăiește la școală.

Ce trebuie să facă părintele? Să spargă tăcerea, să-l provoace pe copil la dialog!

Atunci când un părinte se teme că al său copil este supus unor acte de agresiune, specialiștii recomandă ca dialogul să fie deschis. Dar adultul nu ar trebui, în nici un fel, să pună presiune pe copil. În plus, părintele ar trebui să-și însoțească și să-și aștepte copilul zilnic la școală. Astfel, va lua pulsul direct al situației în care se află copilul. De asemenea, părintele trebuie să informeze profesorii și școala despre situația în care se află copilul și împreună să stabilească o strategie.

Astfel, episoadele de agresiune pot fi rărite și în timp, acestea să dispară. În plus, este posibil ca profesorii să ignore sau să nu aibă o percepție clară asupra frecvenței acestor situații în cadrul clasei lor. Agresorii, de fapt, acționează, adesea neperturbați. În timpul pauzelor, în spațiile exterioare sau pe drumul spre și de la școală. În cazurile cele mai grave, trebuie anunțată chiar poliția din aria în care locuiți și care e responsabilă cu supravegherea școlii unde învață copilul. Și înainte de toate, trebuie anunțați părinții agresorului.

My title page contents