Beneficiile lecturii: sfaturi pentru a-ți face copilul să citească

Beneficiile lecturii: Câteva sfaturi pentru a-ți face copilul să citească. Copilul tău este pasionat de citit sau, dimpotrivă, trebuie să lupți ca să-l faci să deschidă o carte?

„De ce copilul meu nu citește?”, „Cât timp va trebui să-i mai citesc eu povestea înainte de culcare?”

Este importantă lectura? Da, lectura este foarte importantă, la orice vârstă! Beneficiile cititului sunt multe și diferite în funcție de vârsta persoanei care citește. Cititul este o activitate benefică pentru creier și nu numai, care ne însoțește din fragedă pruncie și până la cele mai înaintate vârste.

Dar ce să faci dacă ai un copil care pur și simplu nu vrea să deschidă o carte și să citească?

Lecturi pentru copii: împrietenește-i cu lectura și cărțile de mici!

Primul pas pentru a încerca să le insuflăm copiilor noștri dragostea pentru lectură este să le citim încă de la o vârstă fragedă. Foarte tandru, chiar de când sunt în burtică și nu s-au născut încă.

Trebuie să înțelegem că lectura este, de asemenea, un obicei, iar beneficiile lecturii împărtășite între mamă-tată și copil sunt numeroase:

  • Stimulează dorința copilului de a învăța să citească;
  • Crește durata de atenție;
  • Îmbogățește vocabularul;
  • Face relația copil-părinte mai puternică;
  • Stimulează imaginația și curiozitatea.

Lectura comună ar trebui să înceapă imediat, în primele luni de viață, și să continue atâta timp cât există dorința de a citi. Nu este nimic greșit dacă copilul tău de 6 sau 7 ani îți cere să citești câteva pagini cu voce tare pentru el sau dacă dorește să citească împreună cu tine o carte, poate alternând cu tine lectura. Ai putea profita chiar de moment și de dorința lui să-l înveți să citească. Este o modalitate prin care copilul caută să aibă un moment de implicare emoțională alături de părinte.

Sfaturi pentru a-ți face copilul să citească. Citirea cu voce tare

Este un lucru foarte important de reținut: copiilor le place să ne audă citind: ascultând poveștile pe care le spunem, se entuziasmează. Chiar și în ziua de azi se acordă puțină importanță dezvoltării emoționale a copiilor și, în special, empatiei, dar un adult capabil să fie în societate – și să aibă succes în viață și în muncă – este o persoană pe deplin conștientă de propriile emoții și de cele ale altora.

Cititul este o punte fantastică către o lume a emoțiilor. Chiar dacă este încă mic, și nu va înțelege toate cuvintele pe care i le citești, nu contează. Copilul se va entuziasma, va lucra cu imaginație, va experimenta noi stări, care îi vor îmbogăți cunoștințele.

Beneficiile lecturii. Iată 3 sfaturi pentru a citi cu voce tare copiilor mai mici:

Amuzant

Copiii, în special cei mai mici, nu vor să audă o poveste anume citită pur și simplu normal, ci mai degrabă să se distreze și să se entuziasmeze. De aceea, ai undă verde pentru a folosi expresii faciale exasperate, tonuri de voce pline de emoție, gesturi bogate etc. Pe scurt, distrează-te mai întâi tu și îi vei distra și pe copii!

Zgomotos

Străduiește-te să reproduci sunete, voci și diverse efecte cu vocea ta! Nu întâmplător cărțile pentru copii sunt adesea echipate cu efecte sonore, iar poveștile pentru copii sunt pline de onomatopee. Copiii se distrează teribil. Sunete de animale, zgomot de mașini și utilaje, sunete de natură etc. Fii creativ și improvizează!

Captivant

Este esențial să-i menții atenția copilului ridicată. După cum am menționat, scopul cititului cu voce tare copiilor mai mici nu este doar acela de a transmite sens, ci de a-i face să se distreze și să devină pasionați de lectură. Așa că, implică-i mereu pe copii în lectură: pune-le întrebări, fă glume mici, fă-i să imite sunetele prezente în poveste. Transformă timpul dedicat lecturii într-unul plăcut, distractiv și captivant.

My title page contents