10 lecții pentru părinți de la copii

Iată 10 lecții pentru părinți de la copii! Nu doar copiii învață de la părinți, ci și invers. Comportamentele copiilor oferă multe lecții unui părinte atent și constructiv.

Chiar este posibil ca părinții să învețe de la copii? Evident! Copiii, de nenumărate ori, te fac să-ți pierzi răbdarea cu mofturile lor, dar apoi, imediat după: te privesc șmecherește, spun o frază minunată care îți schimbă ziua, fac ceva care te face să te simți bine și, în consecință, îi adori. Uiți și ierți imeadiat ce au făcut rău… sau măcar îi ierți.

Să vedem lumea prin ochii copiilor! Iată 10 lecții pentru părinți de la copii:

Când sunt mici, copiii sunt puri, nu au intenții rele, nu vor răul cuiva etc. Dacă am vedea lumea prin ochii lor, totul ni s-ar părea perfect. De aceea, părinții trebuie să-și dorească să învețe lecții de viață de la copiii lor. Să le urmărească comportamentul.

1. Copiii apreciază lucrurile mărunte

Când mergi la plimbare, poate copilul tău se oprește la fiecare copac, la fiecare floare, apreciază peisajul și vrea să miroasă toate florile. De multe ori, familia se gândește prea mult la haine, jocuri și divertisment. Când, de fapt, copiii se pot bucura și dacă le dai un tricou mai puțin scump, pe care să-l poată murdări în voie, fără să se gândească că vor fi certați, pentru că a costat mult etc. La fel stau lucrurile și în cazul jucăriilor. De multe ori, un borcan și două linguri sunt mult mai disractive decât nu știu ce jucărie a unui brand scump. Totuși, a învăța de la copii, înseamnă a observa că pentru ei este suficient chiar și „puțin”, iar uneori acest „puțin” ar trebui să fie suficient și pentru noi, adulții.

2. Copiii învață devreme

Conduși de o realitate plină de stimuli, copiii sunt capabili să asimileze rapid tot ce văd. Învățarea este aproape imediată, mai ales lucrurile practice. Din acest motiv, părintele trebuie să fie atent și să învețe de la copii. În principal, despre comportament și limbaj, deoarece acești „bureței” absorb totul.

3. Copiii sunt atenți la părinți și îi imită

Copiii imită exact modurile în care părinții interacționează cu societatea și cu alți oameni. Dacă vrem ca aceștia să-i trateze pe ceilalți cu respect, trebuie să ne tratăm pe noi înșine cu respect. A fi un exemplu este esențial. Copiii se comportă de parcă ar vrea să fie întotdeauna cei mai buni dintre cei din jur. Și ar trebui să facem ca ei față de partenerii noștri, colaboratorii noștri, rudele noastre. Toate acestea, însă, se pot întâmpla doar dacă suntem cu adevărat un exemplu.

4. Copiii au nevoie de încredere

Salutați-vă copiii cu un zâmbet sau un salut cald, de fiecare dată când intră sau ies din cameră. Indiferent de câte ori trebuie să o faci, fă-o pentru că acest gest îi va învăța să aibă încredere în sine și respect de sine, iar mai târziu, ei înșiși vor transmite acest comportamnet altora.

5. Copiii au nevoie de atenția adulților

Încercați să le acordați o atenție deplină copiilor voștri când se opresc și vorbesc cu voi. Este un moment plin de importanță și semnificații; În spatele unui copil care își dedică timpul agitat pentru a-ți spune ceva există încredere, stima, dragoste și acestea sunt calități care merită toată dedicarea părinților. Deci, la rândul lor, și ei vă vor acorda atenție atunci când le veți vorbi despre ceva.

6. Copiii vor să învețe

Copiii sunt puri și au intenții pure. O greșeală nu este un capăt de țară, este o binecuvântare din care să înveți. Și să învețe că sunt dispuși să eșueze de mai multe ori. Răsfață-i pe copii cât mai mult posibil. Copiii doresc continuu să învețe de la părinții lor și, în consecință, părinții trebuie să învețe de la copiii lor.

7. Copiii vor responsabilitate

Învață copilul să cumpere o pâine, lasă-l să descopere scările și, mai târziu, cum să conecteze un aparat la o priză. Lasă copiii să exploreze și să descopere lucrurile cât mai mult posibil singuri, astfel încât să se minuneze și să asimileze aceste informații în colecția lor de experiențe. Acest lucru îi va învăța responsabilitatea, ceea ce este deosebit de important atunci când nu sunteți cu ei. Învață-i pe copii responsabilitatea și fii responsabil!

8. Copiii au nevoie de respect

Respectă-ți copiii! Dacă îți respecți copiii, și ei te vor respecta. Renunță la ideea „Sunt părinte și trebuie sa mă respecte!”, pentru că doar reciprocitatea funcționează.

9. Copiii vor consecvență

Dedicați-le copiilor timp de calitate în fiecare zi, chiar dacă este un timp scurt. Este mult mai valoros dacă este calitativ. Timpul calității nu al cantității. Nu contează cât timp ești împreună cu copiii tăi, ci ce faci în acest timp cu ei. Și apoi încearcă să dai continuitate acestui eveniment, de preferință într-un mod distractiv. De exemplu, făcând lecții într-un mod relaxat.

10. Copiii vor dragoste

Chiar dacă am lăsat această lecție la urmă, de fapt aceasta e prima lecție pe care trebuie să o învețe un părinte și apoi un copil. Spune-le copiilor tăi că îi iubești și de ce. Sărută-i și îmbrățișează-i. Este un lucru minunat. Copiii au nevoie de dragoste, au nevoie să fie fericiți. Și nu doar ei. Și nu este minunat să înveți de la copii?

 

My title page contents