Ce este microbiomul? Rolul sau pentru o sanatate de fier

Corpul nostru nu inceteaza sa ne uimeasca. Pe masura ce il cunoastem din ce in ce mai mult, ne dam seama cat de fascinanta este viata si ca natura nu greseste. Este pur si simplu perfecta. Microbiomul este si el parte a acestei perfectiuni.

Ce este microbiomul?

Acesta reprezinta totalitatea microbilor care se gasesc in interiorul si exteriorul corpului uman. Da, suntem populati de microbi si oricat ar parea de ciudat, acestia au un rol determinant pentru sanatatea noastra. Aceste forme microscopice de viata reprezinta mii de specii iar numarul lor il depaseste pe cel al celulelor corpului de 10 ori.

Microbiomul si dieta

Microbii interactioneaza in comunitati si raspund la ceea ce ii inconjoara. Cand mediul se schimba, si ei se schimba.

De obicei ii asociem cu boala, dar in realitate cei mai multi microbi sunt benefici pentru sanatatea noastra, iar de acestia trebuie sa avem grija in primul rand prin dieta. Alimentele pe care le mananci hranesc anumite tipuri de bacterii.  In functie de dieta bacteriile se schimba, iar mai departe activeaza anumite gene care incep sa se modifice si la randul lor activeaza boli. Bolile asociate cu o stare precara a microbiomului sunt cele autoimune, diabetul, obezitatea, eczemele, astmul si alergiile.

Microbiomul si obezitatea

Nu doar mancarea influenteaza microbiomul, ci si microbiomul influenteaza dieta. Un studiu efectuat pe soareci a aratat ca soarecii obezi au reusit sa extraga mai multa energie din aceeasi cantitate de alimente decat cei slabi, pe cand cei slabi cu un microbiom sanatos au extras mai multi nutrienti.

Predispozitia pentru obezitate poate fi prezisa cu o precizie de 90% numai din analiza florei intestinale. Cercetatorii au observat ca, daca se transplanteaza flora de la soarecii obezi la soareci fara flora acestia din urma se vor ingrasa. Si viceversa. Daca se transplanteaza flora de la soareci slabi la soareci fara flora acestia nu se vor ingrasa.

Microbiomul si igiena

S-a constat ca in tarile mai sarace, unde oamenii sunt mai expusi la germeni, rata bolilor autoimune este mai scazuta. Pe masura ce ne civilizam, contribuim la diminuarea diversitatii bacteriilor si slabirea sistemul imunitar. Zelul pentru curatenie, antibioticele in exces si mancarea procesata ne imbolnavesc.

Protejeaza-ti microbiomul!

Pentru o sanatate optima este foarte important sa ne protejam microbiomul. Sunt 3 lucruri esentiale pe care trebuie sa le facem.

  • Folosirea judicioasa a medicamentelor, in special a antibioticelor. Aceasta distrug atat bacteriile rele, cat si pe cele bune, slabind in final sistemul nostru imunitar.
  • Mai multa murdarie J. Suna ciudat dar se pare ca obsesia pentru indepartarea germenilor ne face o defavoare atunci cand vine vorba de sanatate.
  • O dieta bazata pe fructe si legume.

 

In concluzie: Live dirty, eat clean! ( Dr. Robynne Chutkan)

 

 

My title page contents