Dormi in pace, dormi usor

O treime din viata ne-o petrecem dormind. De aceea trebuie sa facem din somnul de calitate una din prioritatile noastre. Cu siguranta ai vazut ce efecte are o noapte pierduta sau un somn neodihnitor – intreaga viata ti se da peste cap, pe cand 8 ore de odihna neintrerupta ne ajuta sa ne trezim proaspeti si plini de energie.

 

 

„Somnul este esential pentru sanatatea noastra mentala si pentru buna noastra functionare. Dintre cele mai importante beneficii ale unei nopti in care dormim bine sunt: cresterea eficientei memoriei in starea de veghe, stimularea creativitatii, cresterea capacitatii de atentie si concentrare, cresterea performantei fizice nu doar mentale, lungirea duratei vietii,  protectia impotriva efectelor nocive ale stresului, precum accidentele sau cresterea in greutate, stari de irascibilitate sau stari depresive” declara Bogdana Bursuc, psiholog.

Dar pentru a ne bucura de un somn bun trebuie  sa fim atenti la mai multi factori.

Salteaua este esentiala.

Aceasta trebuie sa-ti mentina corpul intr-o pozitie neutra astfel incat sa nu existe puncte de presiune. Monica Cazan, kinetoterapeut, sustine ca „pentru cei cu un mediu de viata stresant, oboseala, job solicitant, odihna este mai importanta decat antrenamentul si dieta. Salteaua face diferenta intre un somn de buna calitate si o noapte de cosmar. O saltea prea tare pune presiune pe punctele de sprijin ale corpului (sacrum, umeri, cap) in timp ce o saltea prea moale permite trunchiului sa se „scufunde” curband coloana in flexie”.

Crearea unui bioritm zilnic.

Este important sa mergi la somn aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi. Astfel, iti vei obisnui corpul cu o rutina si iti va fi mult mai usor sa adormi dar si sa te trezesti.

Controleaza intensitatea luminii.

Dupa lasarea noptii nu te expune la o lumina artificiala stralucitoare. Opteaza pentru sursele indirecte de iluminat cum ar fi veiozele sau lampadarele.

Relaxeaza-te

Cu o ora inainte de somn, deconecteaza-te de la smartphone, laptop si alte device-uri. Alege o activitate relaxanta cum ar fi cititul.

 

Somn usor!

 

 

My title page contents