ce trebuie să știe un copil de 5 ani

Dacă îți dorești ca cel mic să fie în permanență în siguranță și să se descurce dacă se află într-o situație neplăcută, ar fi bine să îl înveți câteva aspecte esențiale. Ce trebuie să știe un copil de 5 ani? Iată cinci lucruri esențiale, potrivit Popsugar.com, pe care cel mic trebuie să le cunoască:

1.Numele părinților și numerele de telefon

Copiii își cunosc părinții sub numele de „Mama” și „Tata” așa că nu realizează exact că părinții au și ei nume reale. Asigură-te că până la 5 ani copilul îți știe prenumele ție și partenerului tău și cunoaște și numele de familie.

Mai mult decât atât, rezervă-ți câteva minute în care să repetați numerele de telefon, până când le învață. Dacă știe numerele de telefonl ale părinților poate scăpa de situații neplăcute, când spre exemplu s-a pierdut sau a scăpat mai repede de la grădiniță și ceilalți copii au plecat deja.

2.Să știe când și cum trebuie să apeleze numărul unic de urgență

În principiu, cei mici vor învăța să sune la 112 și să recunoască o urgentă când ajung la școală. Totuși, dacă îi înveți tu mai devreme nu este nimic rău!

Pentru orice eventualitate, cel mai bine este să îi înveți tu să facă acest lucru, înainte sau în jurul vârstei de 5 ani. Dă-i câteva exemple de situații de urgență, explică-i când și cum trebuie să sune la 112. Mai mult decât atât, când îi explici copilului cum trebuie să sune la 112, spune-i și de ce nu trebuie să apeleze numărul unic de urgență fără motiv.

3.Să se uite în stânga și în dreapta

Ce trebuie să știe un copil de 5 ani? Să traverseze strada! Este important pentru viața și siguranța celui mic să știe să se uite în ambele părți până la 5 ani.

Pe de-o parte, este foarte important să facă diferența între culorile semaforului și mai ales să se uite în stânga și în dreapta! Astfel, pentru momentele în care cel mic, din diferite motive, riscă să rămână singur, va avea un plan și va știi informațiile necesare să traverseze singur o stradă mai puțin aglomerată.

Pe de altă parte, este extrem de important să știe să privească în ambele direcții și atunci când merge pe trotuar. Spre exemplu, când se ridică de la masa de la restaurant pentru a se juca cu ceilalți copii el trebuie să se uite în ambele părți, ca să evite micile accidente, să nu intre sau să încurce ospătarii.

4.Să nu se teamă de toți străinii

În mod instinctiv toţi părinţii îşi învaţă copilul să nu vorbească cu străinii. Dacă cel mic are probleme, s-a pierdut și nu are un telefon cu care să sune la numărul unic de urgență, un străin l-ar putea ajuta totuși. Însă, dacă el știe că nu poate să vorbească cu străinii, nu va avea curaj să le ceară ajutorul.

Asigură-te că cel mic știe, până la 5 ani, cum arată un ofițer de poliție și oferă-i câteva sugestii despre cum ar putea arăta oamenii de încredere.

5.Ce trebuie să știe un copil de 5 ani despre coprul lui?

Acasă este normal pentru toată familia să se îmbrățișeze și să se pupe, însă, în public sau cu alți copii, aceste gesturi nu sunt în tocmai potrivite.

Cei mici trebuie să înțeleagă că nu trebuie să sară întotdeauna pe prietenii lor sau pe ai voștri să îi pupe și să îi îmbrățișeze. Mai mult decât atât, ar fi bine să le explici și care sunt riscurile în fața cărora se expune: nu ar fi bine să își îmbrățișeze prietenii atunci când sunt răciți și nici pe voi. Spune-i și de anumitele boli de piele, cum  este herpesul, nu sunt tocmai plăcute și le poate lua dacă nu este atent.

 

 

 

 

My title page contents