Se apropie finalul primului an de scoala al lui Stefan. A fost un an cu bune si cu rele, dar eu sunt optimist de felul meu și cred că la final binele triumfa intotdeauna (ca in in filmele cu supereoi).  Din pacate, a apărut o problema pe parcurs.

 

“Tati, daca nu iau premiul intai, o sa te superi pe mine?” m-a intrebat Stefi intr-o zi, in timp ce ne jucam sah intr-o zi.

“De unde ti-a venit chestia asta?”

“I-am auzit la scoala pe parintii unui coleg (nu dau nume!) ca, daca nu ia premiul I, nu o sa plece la mare in Grecia. Noi o sa plecam?”

Dupa ce l-am reasigurat ca, orice s-ar intampla, noi o sa plecam la mare, am avut un flashback cu alte “lectii de parenting” la care am fost martor.

  1. La un concurs de Lego destinat copiilor, unii parinti construiau ei jucariile pentru ca acestia sa primeasca un premiu. De ce? Aloooooo? E un concurs pentru copii, cu copii si cu premii pentru copii.
  2. La cursul de inot la care merge saptamanal, Stefan a inotat in acelasi timp cu un alt baiat, pe culoare diferite, gen intrecere. Din cand in cand, acesta se mai tragea de cordoanele acelea care delimiteaza culoarele de inot. Inutil sa spun ca acel baiat a castigat. Ce m-a socat a fost reactia parintelui care il felicita ca l-a invins pe baiatul meu (el vizionand, din tribuna bazinului, ca sin oi, cursul copilului). Pe bune? Fiul tau a trisat, prietene, deci ar fi trebuit sa fie descalificat, si tu il feliciti?

Singurele premii pe care le-am luat in copilaria mea au fost cele de la concursurile de istorie, in rest am fost acolo prin grup. De ce azi copiii trebuie sa fie primii la toate? Daca nu, nu  exista nimic? Suntem chiar asa de frustrati cu viata noastra si de copilaria noastra incat vrem ca prin ei sa defulam frustrarile noastre cu orice pret? Ce lectie a tras un copil care a castigat trisand? Conteaza asa de mult premiul I? Este in regula sa insele sau sa fure copilul pentru a lua premiul intai doar pentru ca tati si mami sa fie fericiti?

 

Breaking news!  Stefan, tati si mami te iubesc oricum. Tu trebuie sa faci tot ceea ce poti ca sa fii tu fericit!

My title page contents