Pubertatea precoce. „Furtuna” ce dă bătăi de cap copiilor

Pubertatea precoce

Pubertatea precoce se referă la apariția semnelor de pubertate înainte de vârsta de opt ani pentru fete și nouă ani pentru băieți. Când semnele de dezvoltare puberală apar la aceste vârste, acest fenomen este denumit pubertate timpurie sau precoce.

Care este cauza pubertății precoce?

Schimbările la pubertate sunt legate de producerea hormonilor de către glanda pituitară, numiți gonadotropine, care stimulează funcția testiculelor și a ovarelor. La baza majorității cazurilor de pubertate precoce sau timpurii nu există boli, dar prezența unor cazuri similare în familie joacă un rol de important. În cazuri excepționale, unele tumori pot cauza pubertatea precoce.

Pubertatea precoce. Ce probleme poate cauza pubertatea precoce?

Producția excesivă și timpurie a hormonilor sexuali (masculi și femele) accelerează creșterea înălțimii, dar anticipează dezvoltarea oaselor lungi. În consecință, înălțimea de la adulți poate fi mai mică decât în ​​mod normal. Copilul cu pubertate precoce se poate plânge de disconfort psihologic și relațional care rezultă din schimbările sale corporale, neașteptate, fizice și confruntarea cu colegii săi.

Pubertatea precoce. Care sunt riscurile?

În unele cazuri, cauza pubertății precoce poate fi o boală a testiculelor, a ovarelor, a glandelor suprarenale, a glandei pituitare sau a creierului, precum și a unor boli genetice rare.

Pubertatea precoce. Ce trebuie să facă un părinte?

În cazul în care ai un copil cu semne de dezvoltare puberală precoce, trebuie să programezi imediat o vizită la medicul pediatru.

Pediatrul va verifica:
– prezența unor cazuri similare în familie;
– viteza în progresia semnelor clinice de dezvoltare puberală;
– o posibilă creștere recentă a greutății;
– tendința ratei de creștere; adică cât de mare crește copilul în fiecare an.

Așadar, pubertatea înseamnă instabilitate pe toate planurile: emoțional, fizic, al vieţii în familie, al locului în cadrul grupului, al dragostei. Nu e de mirare că majoritatea copiilor de 12-13 ani sunt foarte greu de controlat. Această furtună este inevitabilă, iar absența ei trebuie să fie un semn de îngrijorare pentru părinți. Și tu, ca părinte, va trebui să înveţi să te descurci cu pubertatea copilului tău. Este esențial să rezolvi câteva lucruri în această perioadă:

  • Să re/negociezi drepturile şi responsabilităţile fiecăruia, astfel încât să se potrivească cu nevoile lui și ale tale;
  • Să păstrezi comunicarea cu copilul tău;
  • Să înveţi cum să faci faţă respingerii şi îndepărtării acestuia;
  • Să îl ajuţi să se re/descopere şi să îşi construiască sistemul de valori;
  • Să te obişnuieşti cu un control tot mai mic asupra lui;
  • Să îl ţii departe de situaţiile de risc (consum de alcool, tutun, droguri, etc.);
  • Să îi oferi încurajare și suport când este dezamăgit sau îngrijorat cu privire la integrarea lui în grup;
  • Să îi transmiţi informaţii corecte cu privire la sexualitate şi riscurile acesteia.

 

 

 

 

 

My title page contents