Scolioza la copii. Postură greșită a copilului sau scolioză?

Scolioza la copii. Postură greșită a copilului sau scolioză?

Există multe discuții despre scolioza la copii, adesea nepotrivite, care diagnostichează ca fiind scolioză orice plecăciune a coloanei vertebrale. În schimb, scolioza reală este o deformare care are caracteristici foarte specifice și care, recunoscută și tratată cu promptitudine, are șanse de a nu crea probleme la vârsta adultă.

 

Dar să aflăm ce este scolioza, înainte de a ne face griji inutile.

Ce este scolioza?

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, asociată cu o răsucire a vertebrelor. În medie, aceasta afectează 2-3% din populație, cu o prevalență în rândul femeilor, comparativ cu bărbații (7 din 10).

În 85% dintre cazuri, cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate. Probabil este o boală genetică multifactorială care deformează coloana vertebrală progresiv. Cu toate acestea, există și o predispoziție familială. Așa că, dacă deja mama sau bunica au suferit de scolioză, copilul este mult mai probabil să fie și el afectat. Nu este adevărat că scolioza este determinată de o postură proastă sau de supraîncărcarea din rucsacurile pe care copiii le poartă la școală în fiecare zi. Căratul greutăților poate cauza dureri de spate pe termen lung.

Scolioza la copii. Când se manifestă?

În timpul creșterii, în special între 10 și 13 ani, o vârstă caracterizată prin creșterea rapidă a structurii osoase.

Cum știi că este scolioză?

Faceți un test simplu: „test Adams”: copilul stă aplecat înainte cu picioarele întinse. Dacă este vorba de scolioză, o parte a spatelui este mai proeminentă decât cealaltă. În acest caz, trebuie să iei legătura cu medicul pediatru, care te va îndruma către specialistul în scolioză (fizician sau ortoped). Pentru confirmarea diagnosticului specialistul va prescrie raze X a coloanei din poziția în picioare.

A nu se confunda scolioza cu o atitudine scoliotică

Scolioza este o boală în sine, care nu are nimic de-a face cu așa-numitele atitudini scoliotice – posturile copiilor care arcuiesc coloana vertebrală.

Scolioza la copii. Este important un diagnostic precoce

Scolioza este o patologie destul de rapidă, în special în timpul pubertății. Cu cât e recunoscută mai repede, cu atât mai devreme pot fi începute tratamentele. Dacă aștepți prea mult, copilul se poate confrunta cu o scolioză mai severă care necesită tratamente mai lungi și mai dure. Pe de altă parte, dacă se intervine imediat, este aproape întotdeauna posibilă oprirea evoluției. Și uneori, îmbunătățirea deformării coloanei, întotdeauna cu rezultate excelente și din punct de vedere estetic.

Cui te adresezi? 

Mai întâi, medicului pediatru, care te va îndruma către un fiziolog sau un ortoped specialist în scolioză. De fapt, este foarte important să apelezi la profesioniști experimentați în această problemă. Doar ei vă vor putea sfătui prompt și îndruma către cele mai potrivite terapii pentru tratarea scoliozei.

 

My title page contents