Consultul oftalmologic la copii. Când trebuie făcut?

Când trebuie făcut consultul oftalmologic la copii? Examinarea ochilor poate fi făcută la orice vârstă, iar părinții care au ocazia de a observa copilul în fiecare zi, alături de pediatrul de familie, sunt ajutoare de nădejde pentru oftalmolog. Cu toate acestea, este esențial să se efectueze o primă examinare oculară imediat după nașterea copilului, pentru a se verifica orice anomalie morfologică.

 

Consultul oftalmologic la copii. Primul examen ocular

Un aspect al sănătății copilului, deseori subestimat de mulți părinți, este cel al vederii. Iată etapele pentru consult:

Imediat după ce s-a născut

De obicei, când copilul tocmai s-a născut și este încă în spital, se efectuează o testare de către oftalmolog. O atenție deosebită se acordă copiilor considerați a fi cu risc crescut genetic și copiilor prematuri. Această primă vizită are scopul de a verifica prezența malformațiilor congenitale sau a infecțiilor rezultate din nașterea copilului. În timpul primului control, oftalmologul verifică morfologia globului ocular și a anexelor, reflexul roșu și motilitatea ochiului. Pentru a verifica ultimele două aspecte, specialistul utilizează o lumină mică.

În primele luni de viață

Când bebelușul are vârsta cuprinsă între șase și nouă luni, cu ocazia vaccinului de profilaxie anti-poliomielită, se recomandă supunerea acestuia la un nou examen de ochi. Modalitățile sunt identice cu cele utilizate în timpul primei vizite neonatale: se controlează morfologia ochiului și a anexelor, reflexul roșu și motilitatea acestuia, cu ajutorul luminii speciale.

La vârsta de 2-3 ani

O altă vizită nu trebuie să lipsească în jurul vârstei de doi-trei ani. În special, în cazul în care părinții suspectează un strabism (chiar și ocazional) la unul sau la ambii ochi. Cu această ocazie, oftalmologul va stabili prezența oricărui defect de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Al modificărilor motilității oculare, cum ar fi strabismul și nistagmusul, precum și posibila prezență a unei ambliopii cunoscute mai bine ca un „ochi leneș”. În ultimul caz, un ochi al copilului nu a putut să-și dezvolte corect capacitatea vizuală din cauza unor anomalii.

La vârsta de 5-6 ani

Când copilul atinge vârsta de cinci ani, este indicat să fie supus unui alt control și mai precis. În timpul căruia oftalmologul trebuie să evalueze, cu cea mai mare precizie posibilă, acuitatea vizuală a copilului. Se folosesc litere, numere, figuri geometrice, pe care copilul trebuie să le recunoască de la apropiere și de la distanță.

În absența unor probleme vizuale speciale, copilul trebuie să repete controlul periodic, la 2 ani, pentru ca medicul să evalueze cât de mult este afectată dezvoltarea aparatului vizual.

Consultul oftalmologic la copii. Cum decurge un control

Există câteva teste de bază folosite frecvent de pediatrii pentru testarea vederii copilașilor. După ce copilul a fost supus acestor teste uzuale, în urma cărora poate fi descoperită o problemă, acesta este trimis la un alt control, făcut de un specialist oftalmolog pediatric. De această dată, copilul este supus unui examen fizic amănunțit, dar și unor teste speciale pentru identificarea capacității lui de a focaliza lucruri. Sau de a recunoaște culori sau de a percepe grosimi ori adâncimi:

  • descoperirea ochiului dominant (copilul este pus să acopere și să descopere fiecare ochi în parte, pe un fond auditiv);
  • urmărirea vizuală a unui obiect în stânga și în dreapta. Prin acest test se urmărește capacitatea copilului de a putea fixa obiecte;
  • folosirea unui fascicul vizual poziționat în câmpul vizual. Se urmărește identificarea capacității pupilelor de a răspunde la lumină;
  • testarea coordonării mușchilor oculari prin mișcarea unor obiecte atât prin fața  copilului, cât și la depărtare. Astfel este testată abilitatea de a vedea clar aproape și de la distanță.

Abia după aceste teste, pediatrul trimite copilul la un specialist, dar doar în cazul în care au apărut probleme la controlul de bază. Oftalmologul va realiza o altă serie de teste, mult mai complexe, pentru depistarea și confirmarea problemelor descoperite de pediatru.

Consultul oftalmologic la copii. Iată în ce constă controlul specialistului:

  • corecția vederii (prin introducerea unor picături în ochi pentru depistarea miopiei, astigmatismului și hipermetropiei);
  • analizarea interiorului și a fundului de ochi (cu ajutorul oftalmoscopului) etc.

Dacă în urma testării, copilul are probleme majore de vedere, care necesită corecție, medicul îi va recomanda purtarea de ochelari pe o perioadă scurtă sau îndelungată de timp, în funcție de gravitatea problemei. Sau îi va recomanda alte tratamente medicale corespunzătoare situației în care se află cel mic.

Când problemele oculare nu sunt depistate la timp și evoluează, ba se manifestă cu complicații, este posibil ca cel mic să poarte ochelari toată viața. Și există riscul ca acesta să-și piardă chiar vederea sau să sufere intervenții dificile.

 

 

 

My title page contents