Există o serie întreagă de afecțiuni ale ochilor la copii care pot ridica probleme ale vederii. Important este să fie depistate cât mai repede și tratate corect.

Există o serie întreagă de afecțiuni ale ochilor la copii care pot ridica probleme ale vederii. Important este să fie depistate cât mai repede și tratate corect.

 

Lista de afecțiuni ale ochilor la copii este una destul de ”bogată”. Ne vom referi însă, succint, la cele mai frecvent întâlnite. Acestea trebuie investigate de un oftalmolog pediatru, singurul în măsură să prescrie un eventual tratament.

Afecțiuni ale ochilor la copii mici

Retinopatie de prematuritate – este o tulburare a vaselor de sânge a retinei (partea sensibilă la lumină a ochiului). Fiind o afecțiune gravă, cu potențial risc de orbire, se impune un consult de specialitate în a patra săptămână de viață. Boala evoluează în cinci stadii, în primele două nefiind nevoie de tratament ci doar de supravegherea medicului oftalmolog. În celelalte stadii, în funcție de gravitate, se va interveni cu tratament laser, crioterapie sau chirurgical.

Înfundare de canal lacrimal – afecțiune frecvent întâlnită la copiii cu vârsta sub un an, înfundarea canalelor lacrimale se rezolvă de la sine în cele mai multe cazuri. Adesea este suficientă masarea de 2-4 ori pe zi a zonei dinspre nas a ochiului. Intervenția chirurgicală se poate lua în calcul atunci când micuțul face infecții repetate.

Afecțiuni ale ochilor la copii mai mari

Conjunctivita – poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană (caz în care este contagioasă) sau poate reprezenta o reacție alergică (non-contagioasă). Conjunctiva este roz sau chiar roșie iar copilul resimte mâncărimi și disconfort. Se tratează local prin îndepărtarea secrețiilor oculare și spălături cu ser fiziologic. La recomandarea medicului se pot administra instilații cu picături ce conțin antibiotic.
Orjelet (urcior) – reprezintă infecția unei glande sebacee de la baza unei gene. Infecția se poate dezvolta fie în interiorul, fie în exteriorul pleoapei. La început se va simți un disconfort ușor (durere de intensitate mică) și va fi vizibilă o umflătură mică, roșie. Piciul va avea ochii lăcrimoși și se va plânge de durere și senzație de arsură. Mai poate fi însoțit și de febră, dureri în gât, stare generală alterată.

În circa trei zile umflătura va deveni purulentă și se va sparge. Vindecarea are loc într-o săptămână. Pot fi aplicate comprese calde, de mai multe ori pe zi, pentru a grăbi evacuarea puroiului. Dacă este cazul, medicul va recomanda unguente oftalmice și picături cu antibiotic.
Chalazion – este o inflamație cronică, microbiană, a unor glande aflate în interiorul pleoapelor. Apare mai frecvent la micuții care au avut orjelet (urcior). Se recomandă compresele calde uscate și masajul ușor al pleoapei. Acestea sunt necesare pentru fluidificarea și drenarea secrețiilor. Se va menține o igiena riguroasă, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor.

My title page contents