De ce este copilul meu trist? Cum să fac față unei asemenea situații?

Copilăria este considerată o vârstă fără griji, fără probleme și dificultăți. Copiii, de fapt, de multe ori nu pot face față provocărilor mici sau mari, inclusiv complexe. În copilărie, copilul nu poate fi întotdeauna fericit. Sentimente de frică, furie și tristețe sunt foarte întâlnite la copii. Chiar și cei mici, de fapt, se confruntă cu greutăți, suferințe și probleme. Ele pot fi greșeli mici de zi cu zi, o ceartă cu un prieten sau o dezamăgire la școală. De asemenea, copiii se pot confrunta cu evenimente complexe, cum ar fi separarea părinților sau pierderea unei persoane dragi.

 

În societatea noastră, o emoție foarte dificil de acceptat pare a fi tristețe. Din punct de vedere cultural, tristețea la copii este dificil de acceptat, deoarece activează emoții complexe la adulți. Văzând un copil trist, de fapt, adulții se îngrijorează. Este o situație pe care pare că niciunul nu știe s-o gestioneze cum se cuvine: nici copilul, nici adultul. De obicei, părintele este tentat să oprească tristețea la copii, sugerându-i să nu plângă sau încercând să detensioneze momentul. Prin urmare, părinții încearcă să redirecționeze atenția către altceva. În alte cazuri, cineva încearcă să înveselească copilul, negând emoția pe care o simte. Pe de altă parte, însă, copilul este îndemnat să nu plângă, avertizându-l să fie puternic sau să nu se poarte ca o „fată”, ceea ce nu e tocmai indicat. Fiecare ființă are dreptul să fie tristă și cu atât mai mult, să plângă.

Tristețea la copii e permisă. Copiii au dreptul de a fi triști

Tristețea la copii, ca și alte emoții, nu ar trebui eliminată. Fiecare emoție este importantă și merită să fie trăită. Reprimarea unei emoții, de fapt, nu o elimină, ci o împinge către alta. Evident, fiecare părinte încearcă să-și protejeze copilul de suferință, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Părinții pot ajuta copilul să gestioneze momentul de tristețe, dar nu să alunge această emoție. Educația emoțională devine un instrument fundamental pentru a face copiii să se simtă înțeleși și bineveniți în emoții. Orice ar fi.

Și în cazul tristeței copiilor, ca și în cazul altor emoții, educația emoțională joacă un rol fundamental. Salutând emoția, oferindu-i un nume și ajutând copilul să o gestioneze în modul cel mai funcțional, devine importantă pentru bunăstarea copilului.

Tristețea copiilor. Rolul adulților

Ce pot face adulții în fața tristeții copiilor? Primul pas este să începeți să vă gândiți că tristețea este o emoție care trebuie exprimată. Este funcțională, ajută la ameliorarea durerii. Nu este nevoie să o reprimați, pentru că acest lucru nu dispare. Este mai bine să fie acceptată și trăită. Este important ca părinții să acorde copilului dreptul de a fi trist, pentru că numai în acest fel suferința poate fi rezolvată. Reprimând-o, dimpotrivă, conduce copilul să se închidă și să transforme tristețea în altceva, cum ar fi, de exemplu, furia. De fapt, incapacitatea de a distinge între furie și tristețe, atât la copii, cât și la adulți, este larg răspândită. Învățând trăirea tristeții încă de la o vârstă fragedă, este un pas important în tratarea durerii. Chiar și plânsul, adesea dureros pentru cei care sunt spectatori, este funcțional. Plânsul, de fapt, servește pentru a elibera lacrimi, pentru a procesa tristețea.

Fraze de genul „Nu plânge pentru că devin și eu trist”, trebuie evitate. Acestea pot insufla sentimentul de vină copilului, astfel încât acesta va tinde să nu să-și exprime emoțiile, de teama de a face rău altora. Adultul trebuie să fie un model pentru copil și să arate că e capabil să-și trăiască tristețea lui. Mai degrabă îi poate spune copilului „Înțeleg că ești trist și eu m-am confruntat cu această stare”.

 

 

My title page contents