Dovleacul în alimentația bebelușului. Când poți introduce dovleacul în alimentația copiilor?

DOVLEACUL ÎN ALIMENTAȚIA BEBELUȘULUI. CÂND POȚI INTRODUCE DOVLEACUL ÎN ALIMENTAȚIA COPIILOR?

Tu ai introdus dovleacul în alimentația bebelușului? Știi ce conține el sau câte informații interesante există despre minunatul dovleac?

 

Iată câteva:

Dovlecii sunt de regulă portocalii, însă nu te mira dacă observi în piață sau pe raftul magazinelor și dovleci de culoare galbenă, albă, verde sau chiar roșie. Este tot el, dovleacul plăcintar și felinar! Din punct de vedere botanic, dovleacul este un fruct, pentru că se obține din semințe. În bucătărie însă, dovleacul este folosit atât ca ingredient pentru deserturi, cât și pentru mâncăruri sărate, tocănițe sau supe. Atât forma cât și dimensiunea dovlecilor poate varia în funcție de soi. În medie, un dovleac cântărește aproximativ 6 kilograme. Există și dovleci giganți ce pot depăși 450 de kilograme. Incredibil, nu-i așa? Însă recordul mondial pentru cel mai mare dovleac, a fost stabilit în 2010: 821 de kilograme!

Dovleacul în alimentația bebelușului. Când poate fi introdus în meniul copiilor?

Medicii pediatri ne spun că bebelușii pot începe să mănânce dovleac începând cu vârsta de 6 luni. Dovleacul poate fi oferit bebelușului atât simplu, cât și sub formă de piure, în combinație cu iaurt, carne sau cereale. De asemenea, este foarte bun copt (fiind varianta cea mai indicată), simplu sau cu un cubuleț de unt sau pregătit la abur, dar e posibil să-și piardă din calități. Nu pregăti cantități mari, ci doar cât consumă bebelușul. Altfel nu mai este bun. Doar dacă îl congelezi imediat, sub formă de piure.

De ce este atât de valoros dovleacul? Ce vitamine și minerale conține acesta?

Ai ghicit, un conținut ridicat de beta-caroten, care este un derivat al vitaminei A. Te-ai prins după culoare, nu-i așa? Dacă ne referim la conținut, adică la pulpa de dovleac, aceasta este bogată în proteine, grăsimi sănătoase, dar în mod special în minerale și vitamine. Acestea au un rol esențial în creșterea și dezvoltarea copilului.

Dovleacul conține:

  • Vitamine: A, B3 și B9 (acid folic), C și K;
  • Minerale: calciu, fier, magneziu, sodiu.

Dovleacul în alimentația bebelușului. Beneficiile dovleacului pentru sănătatea bebelușului:

  • îmbunătățește funcțiile creierului;
  • calmează durerile;
  • ameliorează astmul bronșic;
  • previne insomniile;
  • întărește oasele și stimulează creșterea;
  • previne afecțiunile cardiovasculare;
  • previne și tratează cele mai frecvente afecțiuni digestive (gastrite, ulcer, constipație etc.);
  • elimină viermii intestinali;
  • combate diabetul prin reglarea nivelului glicemiei;
  • întărește sistemul imunitar.

Cum știi că dovleacul e bun și copt?

Culoarea trebuie să fie galben-portocaliu intens. Acesta este indiciul principal după care trebuie să te ghidezi atunci când cumperi dovleacul. Există și alte criterii care te ajută să alegi un dovleac copt și gustos, numai bun pentru bebelușul tău:

  • să aibă coaja tare și groasă;
  • coaja să nu aibă porțiuni pătate, zgâriate sau zbârcite;
  • dovleacul trebuie să fie greu când îl ții în mână; atunci când pare mult prea ușor pentru dimensiunea lui, este deja „trecut”, iar pulpa este deshidratată.

Desert cu brânzică de vaci și dovleac

Porții: 4

Pregătire: 50 minute

Ai nevoie de :

100 g brânzică de vaci

400 g dovleac

2 gălbenușuri

puțin unt pentru uns formele

Pregătești așa:

Cureți dovleacul de coajă, îl tai cubulețe și îl pui la fiert în apă, cât să-l acopere. Îl scurgi, îl pasezi și îl lași să se răcească. Amesteci piureul de dovleac cu gălbenușurile și cu brânzica de vaci și omogenizezi. Pui compoziția în forme potrivite pentru sufleu, pe care le-ai uns în prealabil cu unt și le introduci la cuptorul preîncălzit pentru circa 20 de minute. Îl lași să se răcorească și-l servești.

 

 

My title page contents