AM UN COPIL NARCISIST. CUM REZOLV ACEASTĂ PROBLEMĂ?

E destul de greu pentru un părinte să recunoască ”Da, am un copil narcisist!”. Și asta pentru că nu e vorba despre un comportament amuzant ci despre ceea ce psihologii cataloghează ca fiind tulburare de personalitate.

 

Răzvan, în vârstă de 10 ani, i-a sfărâmat prietenului său mașinuța cea noua pe motiv că este mai scumpă decât a lui. Când mama l-a mustrat a refuzat să se considere vinovat, susținând că nu a făcut nimic rău. Dimpotrivă, și-a învinovățit prietenul: ”Nu trebuia să își cumpere una mai scumpă ca a mea!” Este mama îndreptățită să-și spună ”Am un copil narcisist”? Este… Indiciul e suficient de clar. Și poate reprezenta o problemă pe termen lung.

O definiție simplă

Atunci când o tulburare de personalitate este legată de dragostea imensă a omului față de sine, de auto-admirație și de importanță, de cerințe și dorințe de bunăstare proprie, se numește tulburare de personalitate narcisistă. Copilul narcisist crede că este superior tuturor și merită să fie tratat mai bine decât oricine altcineva. Acești copii manifestă, de asemenea, ignoranță totală față de sentimentele altora. Cu toate acestea, simpla iubire de sine sau egoismul nu pot fi numite neapărat tulburări de personalitate narcisistă. Iată portretul complet al unui copil normal și cel al unui narcisist.

Copilul normal

Dorește atenție, dar în limitele normalului pentru vârsta lui. Copilul apreciază atenția care îi este acordată și este recunoscător pentru ea.
Aspiră să fie mare sau joacă rolul unui super-erou, dar știe că nu este adevărat, că este o joacă.
Are nevoi realiste, care pot fi îndeplinite.
Are o relație bună cu familia, și-a făcut prieteni de vârsta lui.

Copilul narcisist

Solicită atenție în mod exagerat, dar nu își exprimă recunoștința față de părinți, care îi sunt permanent la dispoziție, străduindu-se să-i îndeplinească cele mai ieșite din comun cereri.
Trăiește cu sentimentul că este cel mai minunat copil, iar toți ceilalți îi sunt inferiori.
Are așteptări nerealiste față de toate celelalte persoane, indiferent că e vorba despre familie sau simple cunoștințe.
Leagă foarte greu prietenii cu alți copii și în general nu le poate menține.

De ce am un copil narcisist?

Este oportunist, arogant și exploatator, nu înțelege nevoile celorlalți, consideră că are dreptul să primească tot ce solicită, exagerează în privința abilităților personale, are un nivel foarte ridicat de auto-importanță, nu suportă criticile constructive, se răzbuna pe realizările altor persoane, iar pentru eșecurile sale găsește întotdeauna vinovați. Cauzele exacte ale tulburării de personalitate narcisistică sunt necunoscute. Cu toate acestea, se consideră că există o serie factori favorizanți:
1. Răsfățul excesiv de care copilul a beneficiat la un moment dat și laudele care i-au fost aduse pentru absolut orice acțiune a sa, chiar neînsemnată. Incapacitatea părinților de a găsi echilibrul între protecție firească și protecție excesivă, între dragoste și obsesie. Un părinte narcisist va crește un copil care, la maturitate, va deveni și el narcisist. La fel de dăunătoare personalității copilului, cu același risc, este și neglijarea lui.
2. Recompensele, răsplata pentru lucruri normale, care nu trebuie premiate, ca de altfel și criticile negative aplicate prea des, ambele situații favorizează comportamente de tip narcisist.
3. Așteptările iraționale ale părinților pot duce la narcisism.

Intervenția psihoterapeutului

Tulburările de personalitate de tip narcisist, chiar dacă nu pun viața în pericol, este bine să fie diagnosticate și tratate. De dragul copilului și în perspectiva de a avea o viață socială bună. Pentru că, într-o astfel de condiție, el va fi în mod evident respins de societate… Cel mai eficient tratament pentru tulburarea de personalitate narcisistică este psihoterapia. Cele mai utilizate metode terapeutice sunt terapia comportamentala, terapia de familie și psihoterapia psihanalitica. În unele cazuri, foarte rare, terapeutul poate prescrie medicamente antidepresive deoarece subiectul e posibil să sufere de anxietate.

My title page contents