6 sfaturi pentru a stimula pofta de mâncare în cazul copiilor

6 sfaturi pentru a stimula pofta de mâncare a copiilor. Copilul tău nu mănâncă și face mofturi la aproape orice? Poate că, în unele cazuri, acesta are un fel de mâncare preferat și ar mânca doar atât: lapte cu cereale, spaghete simple, pizza… Fiecare copil are felul său de mâncare preferat și nu renunță prea ușor la el. 

De multe ori, timpul dedicat mesei poate deveni un adevărat coșmar atunci când copiii refuză să mănânce. Sunt pregătiți să spună NU la orice. Astfel, părinții au un sentiment de angoasă și încearcă să facă totul pentru a-i face să guste câteva mușcături: promisiuni, compromisuri, jucării, o mie de distrageri, urmăriri prin casă cu farfurii și tacâmuri așteptând ocazia potrivită pentru a-i face să deschidă gura. Nimic!

Cuprinși de anxietatea că cei mici nu se hrănesc corespunzător, mulți părinți manifestă reacții de furie amestecate cu neputință și astfel încearcă să-i forțeze să mănânce. Dar e oare în regulă?

O altă situație: în fața farfuriei nu vor să mănânce și, cu cât părinții insistă mai mult, cu atât se retrag mai mult. Mai degrabă nu mănâncă, se culcă fără cină.

Ei sunt așa-numiții „mofturoși”, copiii pretențioși care nu mănâncă. Pentru că… nu vor să mănânce! Ceea ce îi disperă pe părinți!

Iată 6 sfaturi pentru a stimula pofta de mâncare a copiilor, oferite de Clinica Mayo, unul dintre cele mai importante spitale din Statele Unite:

Respectă rutina

Ca întotdeauna, rutinele sunt esențiale pentru copii (cum ar fi ora de culcare sau temele). Sunt benefice pentru copii la nivel fizic și mental. Chiar și în cazul alimentelor, prin urmare, încercăm să găsim o rutină, care poate fi diferită pentru toată lumea. Poate că unii copii sar peste un prânz copios, dar apoi mănâncă două gustări după-amiaza. Sau alți copii preferă să evite gustările, altfel nu mănâncă la cină. Cel mai important lucru este să găsești rutina potrivită și, mai presus de toate, să le oferi întotdeauna gustări sau mese sănătoase și nutritive.

Evită pregătirea mâncării în mod special pentru copilul tău

Într-adevăr, uneori este mai ușor să renunți să mai insiști și să pregătești o masă mai ales pentru copilul pretențios, când știi că altfel nu mănâncă. Dar ar fi mai bine să reziști în fața copiilor. Îi înveți pe copii să mănânce ceea ce este în fața lor (sau cel puțin să guste). Încet, vor evita să ceară mereu ceva diferit (mai ales când v-ați așezat deja la masă).

Faceți masa mai distractivă

Când nu îi place copilului o mâncare, încearcă să o transformi într-una mai jucăușă: adaugă sosul preferat, taie preparatul în forme camuzante etc.

Respectă pofta de mâncare a copilului

Dacă copilului pur și simplu nu îi este foame, nu-l forța. În schimb, dacă îi este foame, permite-i neapărat să mănânce…chiar ce vrea. În cazul copiilor pretențioși, cu mai puțină poftă de mâncare, acest lucru ar face ca mesele să fie un moment anxios. Prin urmare, e cazul să găsești o soluție, cum ar fi servirea unor porții mai mici sau evitarea gustărilor, dacă acestea provoacă apoi pierderea poftei de mâncare. Pe scurt, să cunoaștem apetitul copiilor noștri și să-l respectăm (cât mai mult posibil)!

Ai răbdare cu copilul când introduci alimente noi

Aromele noi nu sunt niciodată simple, nici măcar pentru noi, adulții. Prin urmare, propune-i copilului noi feluri de mâncare treptat, combinate cu alimente care știi deja că îi plac; încearcă să i le descrii, să le desenezi, să îl familiarizezi cu ele …

Implică copiii la cumpărături

La piață sau la supermarket, a le cere copiilor să te ajute (mai ales în cazul alimentelor sănătoase) este foarte util; îi poți cere să aleagă cel mai frumos fruct, cel pe care ar dori să-l mănânce. Vorbește-le despre culorile frumoase! Acasă, cere-le copiilor ajutor la spălarea legumelor.

 

My title page contents