Fii realistă și află ce nu poți schimba la partener.

Intri într-o relație, îl iubești și speri că micile lui „defecte” se vor estompa în timp. Sau că îl vei putea schimba chiar tu. Fii realistă și află ce nu poți schimba la partener.

 

Chiar ne pare rău să îți spulberăm speranțele. Sincer ne pare rău. Dar este mai important să știi de la început adevărul, să știi cum stau lucrurile de fapt și ce așteptări poți să ai, la modul realist. Nu trebuie să te descurajezi și nici să dai bir cu fugiții la primul fleac. E suficient să accepți ce nu poți schimba la partener. Dacă ești sigură că pe el ți-l dorești pentru toată viața, cu tot cu defectele pe care le are.

Ce nu poți schimba la partener

Dacă cel ales are una sau mai multe din trăsăturile pe care le vom expune în continuare, împacă-te cu ideea că va trebui să trăiești și cu el, și cu ele. Dacă îl iubești suficient de mult, vei putea merge mai departe. Pentru că de schimbat, iată ce nu se va schimba la el:

Trecutul

Cu trecutul lui, indiferent cum a fost el, nu te poți lupta și nu îl poți face să dispară. Dacă este plin de greșeli, mulțumește-te cu faptul că, poate, nu le va mai repeta. Că i-au fost suficiente și folositoare lecțiile lui. Chiar nu are niciun rost să-i faci reproșuri pentru întâmplări care s-au petrecut cu multă vreme în urmă. Poate chiar înainte de a te cunoaște pe tine.

Valorile adânc înrădăcinate

Este important ca, încă de la începutul relației, să te asiguri că aveți amândoi aceleași valori. Sau că măcar sunt în cam același registru. Altfel, cu timpul, pe această temă se pot naște dispute aprige. Este normal să fim diferiți, ca oameni, dar când diferențele sunt prea mari și nu există compatibilitate sub acest aspect, vine o zi când nu le vei mai putea trece cu vederea.

Simțul umorului

Este genul care glumește din orice? Chiar și când e vorba despre lucruri serioase? N-ai ce să faci, n-ai cum să-l schimbi. Așa cum n-o să poți face niciodată un posac să glumească, așa n-ai să poți convinge o persoană cu un dezvoltat simț al umorului să fie taciturn. Poate că uneori o să-ți vină să urli de nervi, când ți se va părea că tratează în glumă lucruri care pe tine te-au pus pe jar. Sau poate că, dimpotrivă, glumele lui te vor detensiona. De ce să nu vezi și partea bună a lucrurilor?

Egoismul

Ei, aici e aici… A trecut o bună bucată de vreme de când tot aștepți să se vindece de egoism. E timpul să renunți la așteptări. Nu se va schimba nimic. Nu există nicio formulă magică, nicio incantație și nicio poțiune miraculoasă care să scoată egoismul din el. Trebuie să vrea el. Și sunt slabe speranțe să vrea sau să poată…

Defectele de personalitate

Este narcisist sau îi lipsește empatia? Poate că vei reuși, cândva, să îl ajuți să reacționeze altfel în unele situații. Dar să nu îți faci iluzii că s-a schimbat. Doar reacționează altfel, constrâns de împrejurări și mai mult de tine. Atât.

Încăpățânarea

La început poate că vezi latura bună a încăpățânării lui. Că nu s-a lăsat până nu te-a cucerit, că perseverează până obține rezultatul dorit, că nu se oprește din meșterit până nu îi dă de cap unei defecțiuni. Dar, vezi tu, medalia asta are și un revers… Și că, de-a lungul anilor, n-o să mai vezi încăpățânarea ca pe o virtute. Pregătește-te și pentru războaie grele…

Introvertirea, extrovertirea

Să vrei să schimbi la el faptul că este introvertit sau extrovertit este ca și când ai vrea să-i schimbi mintea. Știi că nu se poate, nu? Insistențele tale nu vor duce nicăieri, să fii sigură. Le accepți sau nu. Altceva nu ai de făcut.

Dependențele

Subiectul este sensibil. Foarte sensibil. Da, este posibil ca un efort fantastic de mare să ajute o persoană să se smulgă din capcana unei dependențe. E posibil ca dependența să fie ținută multă vreme sub control. Atât de multă vreme încât s-ar putea crede că e o victorie absolută. Tot timpul să te gândești că există recidivele. Să nu uiți asta.

My title page contents